Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Derby gól nepřineslo

Čtyřbodový náskok na čele se nemění

Sdílet

V pořadí 311. derby pražských „S“ nabídlo napínavý souboj až do poslední minuty. Nevyužité šance z prvního poločasu nás mohly mrzet po hodině hry, kdy byl vyloučen Haraslín. I díky skvělému Peteru Vindahlovi jsme však závěr utkání zvládli, a udrželi si tak čtyřbodový náskok na čele tabulky.
Letenský stadion přivítal druhý souboj odvěkých rivalů v průběhu jarní části ligového ročníku. Ten úvodní nabídl velký taktický souboj bez vstřelené branky. Náš čtyřbodový náskok na čele tabulky však dal příznivcům ofenzivního fotbalu naději, že by tentokrát na přílišné taktizování nemusel být prostor.
Oba týmy však vstoupily do zápasu spíše opatrně. V úvodní desetiminutovce měl možnost ohrozit branku Staňka pouze Haraslín, ale jeho obtížné hlavičce scházela přesnost. Po sérii několika nepřesností fotbalistů v rudých dresech se další minuty odehrávaly především na polovině Sparty. Hosté se následně dostali do nebezpečného zakončení, ale střelu Schranze nakonec Vindahl dokázal pokrýt.
Na první skutečně gólovou šanci jsme si museli počkat do 20. minuty, kdy se po ztrátě Slavie dostal do samostatného úniku Jan Kuchta. V situaci na hraně ofsajdu však ani nadvakrát nedokázal míč dostat za Staňkova záda. Hostující brankář se znovu blýsknul o pár minut později, když nejprve reflexivním zákrokem vystihl pokus Wiesnera po skvělém náběhu z pravé strany hřiště, a následně vyrazil i dalekonosnou ránu z kopačky Ryneše.
Ve 36. minutě zahrávala Slavia přímý volný kop z nebezpečné pozice. Pokus Matěje Juráska však skončil pouze na tělech sparťanské zdi. Větší nebezpečíé hrozilo krátce poté na druhé straně, ale i s hlavičkou Krejčího si brankář dokázal poradit. I nadále jsme v utkání byli aktivnějším týmem, ale do žádné větší šance jsme se již do konce prvního poločasu nedostali. Po čtyřiceti pěti minutách tak fanoušci v 311. derby branku neviděli.
Po změně stran se s nutnou dávkou štěstí ocitl ve velké příležitosti Jurásek. Poté, co se k němu odrazila sražená střela, se ocitl sám před Vindahlem, který ho ale skvělým zákrokem dokázal vychytat. Po hodině se do hry dostali první střídající hráči, konkrétně Preciado a Sadílek, který nahradil zraněného Kairinena. Krátce na to byl však po druhé žluté kartě vyloučen Lukáš Haraslín a ve zbývající půlhodině jsme tak dohrávali s deseti hráči.
Realizační tým se krátce poté rozhodl k dalšímu dvojitému střídání. Na hrací plochu tentokrát zamířili Vitík a Solbakken. I oni tak na hřišti čelili následnému tlaku sešívaných. Na hrotu našeho útoku zůstal nejprve osamocený Birmančević, který statečně bojoval proti trojnásobné převaze soupeře. Do závěru utkání jej poté nahradil dvougólový střelec z pohárového derby Victor Olatunji.
Do největší šance Slavie se dostal v 88. minutě Zafeiris, kterému podařenou individuální akci překazil na poslední chvíli skvělý Vindahl. Zahrozit dokázal ale i střídající Olatunji, jehož střela z otočky skončila v rukavicích Staňka. Krátce před koncem základní hrací doby se pak skvělým zákrokem znovu blýskl Peter Vindahl.
Pokud by se dal závěr zápasu vystihnout jedním slovem, bylo by to „Vindahl“. Právě dánský brankář totiž tým podržel hned několikrát, nejvíce zřejmě v momentě, kdy z blízka zlikvidoval nebezpečnou hlavičku Tijaniho. Možná jeden z vůbec nejdůležitějších momentů celého utkání tak přišel k závěrečné bezgólové remíze. Tři zápasy před koncem soutěže tak zůstáváme na čele tabulky se čtyřbodovým náskokem.
1 / 163
AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 0:0
Bez branek. ŽK: 18. a 63. Haraslín, 46. Laci, 57. Wiesner, 66. Krejčí – 22. Jurásek, 36. Holeš. ČK: 63. Haraslín. Rozhodčí: D. Černý - J. Paták, J. Kříž (K. Rouček). VAR: M. Radina AVAR: J. Pečenka. Diváci: 18 199.
Sestava Sparty: Vindahl – Sørensen, Panák (68. Vitík), Krejčí – Wiesner (61. Preciado), Laci, Kairinen (61. Sadílek), Ryneš – Haraslín, Kuchta (68. Solbakken), Birmančević (82. Olatunji).
Sestava Slavie: Staněk – Holeš, Ogbu (46. Zima, 74. Zafeiris), Vlček – Douděra (74. Masopust), Oscar, Ševčík, Bořil – Jurásek (59. Jurečka), Chytil, Schranz (79. Tijani).

Další novinky