Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Sparťanky v reprezentacích

Z Prahy odcestovalo 13 sparťanek

Sdílet

Na srazy tří reprezentačních výběrů Česka odcestovalo z Prahy celkem 14 sparťanek. Dospělou kategorii a dívky do 19 let čekala kvalifikace na mistrovství evropy, zatímco reprezentace do 23 let před sebou měla svůj historicky první sraz.
Česko A (Bertholdová, Dědinová, Pochmanová, Bartoňová, Kotrčová, Sonntagová)
Před reprezentačním „áčkem“ nebyl vůbec jednoduchý úkol. V rámci kvalifikace na Euro nejprve vyzvaly Dánsko, které v letošním ročníku Ligy národů UEFA skončilo na druhé pozici za prvním Německem pouze o bod. V Uherském Hradišti nastoupily od začátku tři sparťanky – Dědinová, Pochmanová a Bartoňová. V důležitém souboji reprezentace podlehla Dánsku 1:3. Nepomohla ani Eliška Sonntagová, která v 72. minutě nastupovala už po třetím gólu Dánek. 
Ve španělském Madridu ovšem česká reprezentace napsala jiný příběh a ten měl výraznou sparťanskou stopu. V základní sestavě doplnila tři sparťanky ze zápasu s Dánskem ještě Eliška Sonntagová a když se k ní v 56. minutě zápasu odrazil míč na kraji vápna, senzace byla na světě. Naše záložnice rozvlnila síť mistryň světa jako první hráčka po 387 minutách. Bohužel se Češkám nepodařilo vedení udržet a nakonec prohrály 1:3. 
Česko 23 (Cvrčková, Paulenová, Polcarová)
Na zahajovací kemp do Písku byly povolány tři sparťanky. Trojice Cvrčková, Paulenová, Polcarová tak byly u zrodu nové reprezentační kategorie. Během kempu proběhlo také setkání manažerů a trenérů 1. ligy žen, kterým byl celý projekt představen.
Česko 19 (Kožuriková, Bárková, Truxová, Krůtová - Martínková)
Na miniturnaji v Blšanech se rozhodovalo o účastnicích na letošním Mistrovství Evropy. Pro český výběr byl ovšem klíčovým cílem zůstat v elitním koši „A“. Češky na úvod prohrály s Norskem 0:4, pokračovaly výhrou 1:0 nad Ukrajinou a na závěr turnaje podlehly Francii 0:5. Do všech tří zápasů nastoupily Truxová a Krůtová. Anna Bárková zapsala na turnaji všech 270 možných minut.
Autor fotografie: Pavel Jiřík ml., fotbal.cz

Další novinky