Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryU-10

Každým týdnem byl u kluků vidět herní posun

Rozhovor o podzimu s hlavním trenérem U10

Sdílet

Podzimní část sezony přinesla sparťanské U10 mnohé konfrontace, které pomáhají klukům k fotbalovému růstu. Významnou roli na této cestě sehrávala utkání proti starším soupeřům nebo souboje se zahraničními týmy. Toto období nám v rozhovoru přiblížil trenér kategorie.
Hlavní trenérem desítky se před sezonou stal Adam Gaisler, který do té doby působil na Spartě v pozici asistenta – v loňském ročníku při U11. První společné setkání s týmem se uskutečnilo 1. srpna a rovnou mohla začít letní dřina, která obsahovala čtyřdenní soustředění v Nymburku a také přípravné zápasy. Ty kluci hrávali po celou podzimní část a vícekrát v nich vyzvali o rok starší protivníky.
Od konce srpna do začátku listopadu probíhala ligová soutěž, kterou si sparťané zpestřili turnajovým vytížením. Celkové prvenství dosáhli na akcích v Mostě a v kvalifikaci PLANEO Cupu, díky čemuž se představí na jarním finálovém turnaji. V Bratislavě získali kluci stříbrné medaile a na stupni vítězů skončili i na halovém turnaji v Plzni (3. příčka). Kromě toho se zúčastnili turnajů v Břeclavi (4. místo), Lipsku (6. místo), Herriedenu (8. místo) a Kroměříži (9. místo), kde startoval kombinovaný tým U10 a U11.
Více o první polovině sezony nám v rozhovoru prozradil trenér Adam Gaisler.
Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Když se ohlédnu zpět za celým podzimem, určitě ho hodnotím pozitivně. I díky tomu, že hrajeme soutěžní utkání v týdnu, odehráli jsme o to větší porci duelů a hráče rozvíjeli více v herním zápasovém prostředí. Každým týdnem byl u kluků vidět herní posun. Někdy byl vidět rychleji a někdy naopak pomaleji. Nejdůležitější je ale ovšem to, že se hráči zlepšují.
Jedná se o vaši první sezonu v pozici hlavního trenéra. Jak jste zatím spokojen?
Jsem velmi spokojen. I když tak nějak tušíte, do čeho jdete a máte svá očekávání, tak i přesto se vždy najde něco nového, co vás třeba překvapí. První půlrok v pozici hlavního trenéra byl pro mě tedy velice pestrý.
V čem nastaly pro vás změny ve srovnání s tím, když jste byl asistentem?
Kdybych měl vyjmenovat všechny konkrétní oblasti, ve kterých je rozdíl, bylo by to asi na dlouho. (smích) Celkově se ale jedná o převzetí zodpovědnosti za tým a jeho řízení. Ať už se to týká například řízení tréninkového procesu, organizačních či administrativních záležitostí, nebo také, v neposlední řadě, společné komunikace s našim šéftrenérem.
Ve které oblasti vidíte za tuto půlsezonu největší progres u kluků?
Stále jsme teprve v kategorii U10, tudíž posun u hráčů lze vidět téměř každým týdnem. Nejvíce sledujeme progres v individuálních herních činnostech, který jsme, jak jsem již zmínil, zaznamenali u všech hráčů.
Kde naopak vidíte mezery?
Kromě individuálního rozvoje, na kterém neustále pracujeme, také sledujeme progres týmový. V této kategorii jsme během podzimu přešli převážně na herní formát 6+1, ve kterém určitě máme prostor na to se dále zlepšovat.
Který zápas/akci byste vyzvedl a proč?
Vyzdvihl bych určitě zahraniční zápasy a turnaje, ze kterých mám radost. V těchto konfrontacích jsme dokázali herně uspět a minimálně se vyrovnat kvalitním zahraničním soupeřům.
Jaký vás čeká nejbližší program?
Začátkem ledna jsme začali tréninkový i zápasový proces. První zápasy jsme odehráli proti o rok starším soupeřům z Pardubic a Meteoru Praha. Teď máme naplánováno utkání se Slavií, Sigmou Olomouc a Viktorií Plzeň. První víkend v únoru nás společně s kategorií U11 čeká zahraniční konfrontace v Budapešti.
Chcete ještě něco doplnit?
Rád bych poděkoval všem rodičům za bezproblémovou součinnost a fandění klukům. Dále je také namístě poděkovat za spolupráci celému realizačnímu týmu, především pak Marku Nezbedovi, kterému přeji jen to nejlepší v nové pozici u kategorie U9.

Další novinky