Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryU-19

Naším cílem je postoupit do další fáze

Hlavní trenér U19 Jan Kopáňko před Maccabi

Sdílet

Už zítra čeká naši devatenáctku úvodní duel v Youth League. Na stadionu FK Loko Vltavín přivítá od 15:00 izraelské Maccabi Haifa. Na toto téma jsme si povídali s hlavním trenérem Sparty Janem Kopáňkem.
Co pro vás znamená účast v mládežnické Lize mistrů?
Už samotný název Liga mistrů značí, že jde o něco výjimečného. Pro nás se jedná o skvělou příležitost reprezentovat náš klub v konfrontaci s těmi nejlepšími týmy v Evropě. Samozřejmě, být v Lize mistrů je i určité splnění si snu, alespoň tedy v té mládežnické edici.
Jaké máte pocity před úvodním zápasem s Maccabi?
Jsem plný očekávání, zejména, co se týče našeho výkonu. Těším se, že se budeme prezentovat dobrým fotbalem. To je to hlavní, na co se chceme zaměřit.
Co jste zjistil o vašem soupeři z Izraele?
Na zápas se připravujeme dlouhodoběji. Při zjišťování informací o soupeři nám velmi pomáhají naši videoanalytici, kteří odvádějí skvělou práci. Na základě toho jsme si dokázali vytvořit určitý obrázek o Maccabi. Je pravda, že předtím jsme toho moc o izraelském fotbale nevěděli a byla to pro nás velká neznámá.
Hráči Maccabi jsou velmi dobře silově, rychlostně a technicky vybavení a mají rychlou přechodovou fázi. Jsou velmi nebezpeční po krajích.
Před dvěma lety jste v UYL vypadli v prvním kole. Jak zpětně hodnotíte svoji jedinou zkušenost s UYL?
Ve dvojzápasu s MTK Budapešť jsme se tehdy prezentovali velmi dobrými výkony. Souboje přinesly mnoho gólů. Myslím si, že soupeř měl dvě nadstandardní individuality, které rozhodly ten dvojzápas. Pro nás to byla velmi cenná zkušenost, co se týče konfrontace s mezinárodním fotbalem. Myslím si, že utkání s Maccabi bude ale odlišné. Nechtěl bych to úplně navzájem srovnávat.
Vnímám to tak, že bychom se chtěli prezentovat stejně kvalitním fotbalem, jako tomu bylo před dvěma lety. Chceme tedy podat dobrý výkon a tentokrát uspět i výsledkově. Naším cílem je postoupit do další fáze!
Zápas s Maccabi je tady už zítra. Budete moci počítat s kluky z béčka, kteří ještě věkově mohou hrát tuto soutěž?
Klub se chce v Youth League prezentovat v nejlepším možném složení, takže všichni hráči, kteří jsou momentálně v kádru B-týmu a splňují podmínky startu v této soutěži, jsou uvedeni na soupisce. Po víkendu jsme detaily dotahovali ještě s trenérem Petrem Janouškem a dohodli se na hráčích, kteří budou k dispozici na domácí klání s Maccabi.
Bavíme se o 6-8 hráčích, což je docela dost. Může to mít nějaký vliv na souhru týmu?
Jsme připraveni sladit rozestavení, herní styl a způsob hry podle hráčů, které máme k dispozici. Věřím, že kluci, kteří sem přišli z B-mužstva, se rychle sehrají s týmem a všechno bude fungovat tak, jak má. Mnozí z nich přitom chodívají za nás hrát i během sezony, takže hráče z U19 dobře znají. Proto si nemyslím, že to bude nějaký zásadní problém.

Další novinky