Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-7

O kategorii U7 a dalších projektech pod vedením Jana Lanhause

Rozhovor s Janem Lanhausem

Sdílet

Nejmladší kategorie v létě prošly reorganizací. Kromě stálých partnerských klubů Motorlet Praha a Tempo Praha přibylo několik dalších partnerských klubů, ve kterých naši trenéři dělají ukázkové tréninky. Dalším projektem je zrušení kategorie U6 a s tím spojené spuštění sparťanských fotbalových školiček. Dnes si o těchto projektech napíšeme více společně s dětmi oblíbeným trenérem Janem Lanhausem.
Ahoj Honzo,
Ty toho máš aktuálně na práci ve sparťanské akademii více, vezmeme to tedy pěkně popořádku. Jedna z Tvých hlavních náplní je pozice hlavní trenér kategorie U7. U těchto nejmenších „prcků“ působíš již několik let a pořád z Tebe na trénincích čiší veliká energie. Kde se v Tobě bere?
Ahoj/Dobrý den. Jak správně tvrdíš, je toho od letošní sezóny více, co mám tady na Strahově na starosti a v první řadě musím konstatovat, že jsem moc rád, že jsem takovou příležitost vůbec dostal. U nejmladších dětí působím dlouhodoběji, jelikož mě práce s těmi nejmenšími opravdu moc baví, možná i proto, že takto malé děti tě neustále něčím novým překvapují a disponují jednou důležitou vlastností, a to je ta jejich neuvěřitelná „dětská“ upřímnost. U nich se můžete spolehnout, že jsou vždy a ve všech situacích zcela upřímní. Tudíž u této kategorie poznáš během nepatrné chvilky, jestli je trénink povedený či ne, a to tě neustále posouvá a nenechá tě, jak se říká, usnout na vavřínech. To tě prostě žene v tom, chtít se neustále zlepšovat a vybírat nové poznatky ke zlepšení tréninkového procesu. Největší dobíjecí energií a odměnou je pro mě úsměv šťastného dítěte, které se raduje z prvního gólu, naučené dovednosti, či úspěšně provedeného cvičení. Ale taky ta jejich radost, se kterou přichází na trénink, když vidíš tu jejich jiskru v očích, a to jen proto, že vidí tebe, své kamarády a ty máš tak možnost z blízka pozorovat, jak se formuje a vyvíjí tenhle malý človíček. To je ten motor, který mě neustále posouvá dál.
Tvojí činností je projekt Sparťanských fotbalových školiček (více informací zde: Sparťanská fotbalová školička), dokázal bys nám v krátkosti popsat, jak tento projekt probíhá a co si od něj slibuješ?
Projekt Sparťanské fotbalové školičky už funguje dlouhodoběji díky naší spolupráci s Alotrií. Novinkou je však propojení s partnerskými kluby, kde jsme na základě tohoto partnerství společně vytvořili centra sparťanské fotbalové školičky. Díky tomu mohou děti z našich kroužků nalézt návaznost právě v těchto strategicky rozmístěných klubech po Praze. V těchto centrech u našich partnerských klubů pravidelně vedou tréninkovou činnost naši trenéři, a proto mají následně talentované děti, které do těchto sparťanských center docházejí, již mnohem snadnější cestu do naší akademie na Strahově. Celkově si od propojenosti sparťanské školičky a partnerských klubů slibuji rozšíření fotbalové základny, která pomůže celkově českému fotbalu a nejnadanější děti budeme moci přivítat v naší akademii a dostanou tak možnost rozvíjet se v jedné z nejlepších akademií v ČR. Naši trenéři ve školkách či v partnerských klubech dělají tu nejdůležitější práci, snaží se vypěstovat u dětí lásku a pozitivní vztah k pohybové činnosti.
Pořádáte také víkendové Sparta kempy, které jsou výbornou možností zkusit si trénink v areálu Sparty pod vedením sparťanských trenérů. Tyto kempy nejsou ale jen o fotbalovém tréninku, ale i o jiných aktivitách. Co například si mohly děti v posledním termínu zkusit a co si myslíš, že je nejvíce bavilo?
S myšlenkou pořádat Sparta Camp Academy přišli trenéři ze Strahova a musím říci, že jsem z počátku velmi přemýšlel, jak tuto akci nejlépe uchopit, aby dávala smysl a hlavně, aby rodiče a jejich děti, které tuto akci absolvují, odcházeli s pocitem radosti a spokojenosti. Jednoznačně totiž cítím obrovskou zodpovědnost vůči rodičům, kteří nám svěří na dva dny své děti s určitým očekáváním a je pouze na nás, zdali dokážeme všechny jednotlivě uspokojit. Navíc vkládají určitě důvěru nejen v nás trenéry, ale rovněž do našeho klubu jako takového, a to je velký závazek. Jsem moc rád, že společně s mým realizačním týmem můžeme ukázat dětem z různých koutů celé České republiky, jaké to je trénovat v našem klubu s velmi kvalitním zázemím. Jak píšeš, tak kluci si kromě fotbalových tréninků dle metodiky našeho klubu vyzkouší i další věci, které jsou nedílnou součástí tréninkového procesu každého hráče akademie. V rámci nedávného listopadového kempu si mohli například vyzkoušet, regenerační a diagnostické procedury, včetně doplňujících programů. Nejvíce děti baví jednoznačně fotbalový trénink, ve kterém s námi trénuje i náš maskot RUDY, který v dětech probouzí jednoznačný pocit, pocit štěstí a radosti. Když se pak do tréninku zapojí i hráč, kterého děti znají hlavně z televizní obrazovky, nastane další ohňostroj emocí.
O tyto akce je velký zájem a podzimní a zimní termíny byly beznadějně obsazené prakticky hned po otevření. Volné jsou až termíny v únoru a březnu (přihlásit se můžete zde: Trénuj jako hráč Sparty). Čím si to vysvětluješ?
Myslím, že jedním z hlavních důvodů, proč se děti na kemp přihlašují, je samotná příležitost, kdy si chtějí zažít ten pocit zatrénovat si v takto velkém tréninkovém centru, v dresu jejich oblíbeného týmu a bonusem je rovněž možnost, že se budou moci setkat se svými idoly a vzory, kterým fandí jak u televizí, tak na tribunách velkých stadionů. Největší radost mám, když se mě kluci po skončení kempu zeptají, kdy bude další kemp a zdali můžou opět přijít. Proto jsem rád, že na druhém kempu se objevilo z 30 dětí hned sedm těch, které se již účastnily toho historicky prvního v říjnu. Jak jsem již říkal, kluci mají možnost si vyzkoušet trénink v jedné z nejmodernějších akademií ČR, kde jsou rozděleni na malé skupinky pro nejefektivnější způsob učení a své vlastní zlepšení. Tréninky jednotlivých skupin vede vždy jeden ze zkušených trenérů této věkové kategorie a má k dispozici i takového menšího asistenta, kterým je hráč dorostenecké kategorie z klubové akademie, který si prochází tímto tréninkovým procesem téměř každodenně, a tak může pomoci ještě více přiblížit tréninkový proces z akademie. Snažíme se každý kemp dělat s maximálním úsilím a proto věřím, že rodiče naši práci ocení tím, že nám své děti svěří opakovaně a vždy, když své dítě na kempu vyzvednou, budou odcházet spokojeni. Velkou výhodou však je i to, co jsem již zmínil, že mají děti možnost potkat se i se svými vzory z A-týmu, kteří se pravidelně objevují na našich Sparta kempech ať už v přímém zapojení, či tak, že naši malí účastníci se můžou v rámci programu jít podívat na tréninkovou jednotku A-týmu, který absolvuje svůj trénink na vedlejším hřišti.
Další akcí, která proběhla nedávno (připomenout si můžete zde: Turnaj partnerských klubů) a stane se pravidelnou, jsou turnaje partnerských klubů. Proč tyto turnaje pořádáš?
Tento turnaj je pouze zlomkem naší spolupráce s partnerskými kluby, kterou se snažíme co nejvíce rozšiřovat a navozovat tak pevné vztahy mezi všemi spřátelenými kluby. I když jsme teprve během léta rozšířili síť našich partnerských klubů, už během podzimu jsme se intenzivně zapojili do dění v každém z těchto klubů a uspořádání turnaje bylo prvním větším přátelským setkáním nás všech. Tak abychom umožnili dětem z našich týmů společně odehrát spoustu utkání bez jakýchkoliv prodlev, probrat svoji práci u nejmladší kategorie a vyměňovat si své postřehy a zkušenosti z naší práce s nejmladšími dětmi.  Věřím a doufám, že až nám současná složitá situace dovolí, budeme se moci s trenéry setkávat i na pravidelných debatách a přednáškách pořádané naším zkušeným trenérským týmem, kde bychom klubům chtěli ukázat něco z naší filosofie a dále diskutovat společně s ostatními trenéry nad dalšími možnostmi směřování tréninku nejen této nejmladší fotbalové kategorie. Pravidelné pořádání těchto turnajů vidím jako takovou třešničku na dortu, kde si můžeme všichni společně užít oslavu fotbalu, a proto se moc těším na další turnaje.
O tyto akce se staráš se svým sedmičlenným realizačním týmem, někteří jsou ve Spartě déle, někteří méně. Jak se Ti s nimi spolupracuje?
Jednoznačně musím konstatovat, že všechny projekty, o kterých jsme se bavili včetně fungování týmu U7, bych nikdy nedokázal uspořádat a vést bez svých kolegů, kteří mi pomáhají a mají každý svoji nezastupitelnou funkci v našem realizačním týmu, ať už je to jejich činnost v tréninkovém procesu týmu U7, či činnost spojená s vedením tréninkového procesu v partnerských klubech či organizací všech již zmíněných akcí (Sparta camp Academy, Sparta days či turnaj partnerských klubů). Všichni trenéři jsou velice schopní a pracovití. Musím říct, že pro nás všechny byla tato sezóna velkou neznámou, ale po počátečním sehrávání a sladění všech aktivit a povinností, jsme, myslím, na dobré cestě, jak perfektně zvládnout tento přechod na nový systém organizace kategorie U6 a U7 v našem klubu. Díky nové organizaci nejmladších kategorií mám k dispozici několikanásobně větší realizační tým, za což jsem moc rád, jelikož můžeme naši práci více rozložit mezi sebe a efektivněji tak pracovat. Trenéři, kteří jsou ve Spartě již déle, vnášejí do našeho realizačního týmu určitě klid, a především své cenné zkušenosti, mladší trenéři zase větší drajv a elán. Když se toto spojí dohromady, tak je z toho nepochybně velmi silný realizační tým a já všem i touto cestou za uplynulý podzim moc děkuji. Každý trenér, který u mě v realizačním týmu působí, má mou plnou důvěru, i když to má se mnou určitě někdy dost těžké, protože vždy vyžaduji od každého maximální úsilí, protože jedině tak se budeme moci neustále posouvat dál a dál.
Blíží se Vánoční pauza. Jak ji budeš trávit a jak by sis přál, aby ji trávily všechny děti tohoto věku?
Vánoce patří mezi mé nejoblíbenější dny v roce a budu je určitě trávit v kruhu nejbližších, kde musím trošku vynahradit své manželce čas, který trávím s dětmi a trenéry z fotbalového prostředí. Naštěstí ona je natolik tolerantní a nechává mě dělat to, co mě neskutečně baví a naplňuje. Nemůžu se dočkat až budeme spolu péct cukroví, už teď se mi sbíhají sliny. Jinak celkově budu odpočívat a očekávat příchod jarní části.  U těchto dětí je nejkouzelnější na Vánocích to, že ještě věří na Ježíška a já jim to přeju, jelikož za mě to jsou nejkrásnější chvíle, kdy se děti těší na zvoneček, který se prolíná s pohodovou rodinou atmosférou.
Do konce roku mě čeká ještě jedna významná událost, a to oslava narozenin mého dědy, který bude 31.12. slavit 80. narozeniny a věřím, že si to patřičně užije.
Děkuji Ti za rozhovor.

Další novinky