Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-13

Obrovský úspěch kategorie U13

Clarets Academy International Cup Burnley U13

Sdílet

V pátek před posledním květnovým víkendem jsme vyrazili do anglického Burnley, kde nás čekal třídenní skvěle obsazený tradiční Clarets Academy International Cup. Mimo naši U13 se turnaje zúčastnila mužstva z Anglie, Německa, USA, Portugalska, Švédska, Skotska a Polska. Turnaj se odehrál v krásném tréninkovém centru FC Burnley.
První den turnaje nás čekaly tři zápasy základní skupiny. V prvním zápase jsme se postavili proti Manchesteru City, který jsme po výborném výkonu porazili 2:1. Ve druhém zápase proti domácímu FC Burnley jsme od 15. min. prohrávali 0:1, ale zápas jsme otočili a opět po moc dobrém výkonu zvítězili 3:1. V posledním sobotním utkání jsme se střetli se skotským Rangers FC a velmi těžkého soupeře přehráli 5:2.
V neděli naše hráče čekaly opět tři zápasy základní skupiny. S Madeirou jsme si poradili a zvítězili 3:0, s velmi dobře bránícím Cedar star academy 1:0 a v posledním utkání druhého dne turnaje jsme porazili po výborném výkonu skvělý Liverpool 2:0, čímž jsme si zajistili účast ve finále turnaje.
Poslední den turnaje nás čekal ještě jeden zápas skupiny a finále. V posledním zápase skupiny jsme se měli utkat s německým St.Pauli, ale díky dřívějšímu odletu tohoto mužstva z turnaje jsme se utkali s domácím výběrem FC Burnley a ten porazili 5:1. Až po posledním zápase druhé základní skupiny jsme se dozvěděli jméno soupeře, který nás čekal ve finále. Pro Poznaň hrálo proti Chelsea lepší vzájemné utkání, a tak nás v úplně posledním zápase turnaje čekal tento polský tým. První poločas byl vyrovnaný se šancemi na obou stranách. V našich největších se ocitli Švec s Kosem, ale vždy chyběl kousek. Hned dvě minuty po změně stran prošel pravou stranou až do vápna Šebrle a svoje sólo zakončil nechytatelnou střelou k levé tyči. Už za tři minuty soupeř snížil na 1:1. Za dalších deset minut jsme ale opět zvýšili. Po přenesení hry a krásném centru Klečara na Kosa druhý jmenovaný v těžké situaci precizně zpracoval míč a druhým dotykem s míčem nedal šanci polskému brankáři. V následných bojovných minutách utkání jsme měli ještě jednu velkou příležitost ke vstřelení gólu, tu jsme ale nevyužili a těsně před koncem utkání jsme toho ještě mohli litovat, ale v největší šanci Lechu nás skvělým zákrokem zachránil před srovnáním výborný Mašát a my se mohli radovat z prvního místa v turnaji.
Turnaj zhodnotil hlavní trenér kategorie Matyáš Kudela: „Zúčastnili jsme se turnaje, který byl na velmi vysoké úrovni. Skvěle organizovaný, obsazený mužstvy velkých klubů a v krásném prostředí tréninkového centra, ještě letos, klubu z Premier League, což byl pro nás všechny ohromný zážitek. Kluci odehráli skvělý turnaj, v mezinárodní konfrontaci se prezentovali výbornými výkony a po zásluze turnaj ovládli. Udělali skvělou reklamu nejen našemu klubu, ale i celé České republice, což jsme cítili a vnímali i z lidí, se kterými jsme přišli na turnaji do kontaktu.“  
Základní skupina:
AC Sparta Praha – Manchester City 2:1 (2:0)
Branky: Federle, Klečar
AC Sparta Praha – FC Burnley 3:1 (1:1)
Branky: Šebrle, Azaka, Klečar
AC Sparta Praha – Rangers FC 5:2 (2:1)
Branky: Pech, 2x Kos, Šebrle, Klečar
AC Sparta Praha – Madeira 3:0 (2:0)
Branky: Švec, Klečar, Kos
AC Sparta Praha – Cedar star academy 1:0 (1:0)
Branky: Švec
AC Sparta Praha – FC Liverpool 2:0 (1:0)
Branky: Federle, Švec
AC Sparta Praha – FC Burnley výběr 5:1 (1:0)
Branky: 3x Krejčí, Šebrle, Federle
Finále:
AC Sparta Praha – Lech Poznaň 2:1 (0:0)
Branky: Šebrle, Kos
AC Sparta Praha: Mašát, Pech, Federle, Kubíček, Šebrle, Krejčí, Nespěšný, Azaka, Krejčí, Klečar, Kos, Švec

Další novinky