Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-19

Ohlédnutí se za podzimem U19

Statistiky a rozhovor s trenérem

Sdílet

Konec první poloviny sezony je za námi a my můžeme bilancovat. Nejstarší sparťanská kategorie se představila kromě domácí ligové soutěže také v mládežnické Lize mistrů. V textu si o její působeních v těchto soutěžích přečtete více, dozvíte se různé statistické údaje a v závěru článku najdete rozhovor s hlavním trenérem.
Devatenáctka odstartovala letní přípravu v první polovině července. Akademie si v létě prošla několika změnami a jednou z nich bylo spojení týmů U18 a U19 do jednoho. Více si o tom můžete přečíst zde. Součástí přípravného období bylo soustředění v Třeboni či turnaj CEE Cup. Na mezinárodní akci dosáhli sparťané výhru 3:0 s West Hamem, remízu 1:1 s Palmeirasem a prohru 0:1 s Flamengem. Výsledkem toho byla konečná 4. pozice.
UEFA Youth League
Svěřenci trenéra Kopáňka získali díky titulu v uplynulé sezoně místenku do UEFA Youth League, tedy mládežnické obdoby Ligy mistrů. V prvním kole větve domácích šampionů nám los určil izraelské Maccabi Haifa. Souboj v Praze skončil nerozhodně 1:1. K odvetě už ale kvůli situaci v zemi našeho soupeře nedošlo a my jsme tak postoupili do další fáze bez boje. Tam nás čekala slovenská Žilina. V gólových přestřelkách jsme doma remizovali 2:2 a v odvetě 4:4. O postupujícím tak rozhodovaly pokutové kopy, ve kterých jsme tahali za kratší konec a naše cesta v této soutěži tak skončila.
I. Celostátní liga dorostu U19
Do dorostenecké ligy jsme vstoupili prohrou na půdě nováčka z Frýdku-Místku. Reakce na to přišla v podobě sedmi utkání bez prohry, což přerušilo až zakopnutí na Slovácku. Naši kluci na to odpověděli remízou s Libercem a čtyřmi plnými bodovými zisky, včetně derby, v posledních čtyřech kolech. Ve vyrovnané soutěži nám zatím patří 4. místo s odstupem pěti bodů na první Baník. Sparťané ale mají o jeden odehraný duel méně, protože souboj se Zlínem byl přesunut až na jaro.
Ligová bilance ACS | 14 zápasů: 7 výher, 5 remíz, 2 prohry – 26 bodů, skóre: 22:15, 4. místo.
Kompletní ligovou tabulku najdete zde a přehled našich výsledků zde.
V tabulce domácích týmů jsme pátý, na hřištích soupeřů druzí. Spolu s Duklou jsme inkasovali nejmenší počet gólů v celé soutěži (15).
Góly:
Na 22 ligových trefách se podílelo 13 střelců. Nejvíce přesných zásahů zaznamenal Jaroslav Vaněk, který se do soupeřovy sítě prosadil čtyřikrát.
Střelec Góly
Jaroslav Vaněk 4
Šimon Tesař 3
David Boháč 2
Nicolas Piralić 2
Jeremy Rebibo 2
Arsen Vitarigov 2
Vojtěch Novák 1
Ondřej Pavlík 1
Daniel Rus 1
Ferdinand Říha 1
Lukas Saal 1
Jakub Tošnar 1
Marián Weber 1
Brankáři:
V první polovině sezony se v bráně ACS vystřídali tři gólmani. V prvních deseti kláních jsme mezi třemi tyčemi viděli Rodrigueze Cuestu, poté dostala šanci dvojice Souček – Heerkens.
Jméno Zápasy Čistá konta
Pedro Antonio Rodriguez Cuesta 10 1
Tobiáš Souček 3 1
Joeri Jesse Heerkens 1 1
Hráči:
Zápasová zátěž byla rozdělena mezi 28 kluků. Jan Feit a Vojtěch Novák jako jediní zasáhli do každého ze čtrnácti soubojů.
Jakub Tošnar, Roman Mokrovics, Daniel Rus, Roman Horák a Vojtěch Hranoš věkově sice ještě spadají do kategorie U19, ale už figurují na soupisce B-týmu. První tři jmenovaní si ale během podzimu připsali starty i v nejstarší mládežnické kategorii.
Jméno Zápasy
Jan Feit 14
Vojtěch Novák 14
Nicolas Piralić 13
Ferdinand Říha 13
Šimon Tesař 13
Jeremy Rebibo 12
David Boháč 10
Damián Kotrba 10
Jaroslav Vaněk 10
Arsen Vitarigov 10
Jakub Tošnar 9
Patrick Slanina 8
Matěj Diviš 7
Marián Weber 7
Daniel Rus 6
Jan Liška 5
Ondřej Pavlík 4
Jan Reitmeier 4
Lukas Saal 4
Jan Kačer 3
Martin Cettl 2
Robert James Fritz 2
Roman Mokrovics 2
Ondřej Penxa 2
Nicholas Anthony Demmer 1
Teo Sandev 1
Jakub Steiner 1
Jakub Šetka 1
Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém se Jan Kopáňko ohlédl za podzimem.
Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Pozitivně. V její průběhu byl viditelný progres ve výkonnosti hráčů i celého týmu.
Ligová tabulka je velmi vyrovnaná – jen 5 bodů dělí týmy na 1. a 6. pozici. Překvapuje vás to?
Ani nevím. Beru to jako fakt. Pozitivní je, že mezi těmito týmy jsme i my. Navíc máme jeden zápas k dobru, což ještě může naše postavení vylepšit v porovnání se současným 4. místem.
Předpokládáte podobný vývoj soutěže jako před rokem, tedy, že o titul bude bojovat několik týmů až do samého závěru?
Chceme pokračovat v nastaveném způsobu práce a optimálně rozvíjet naše hráče tak, aby uspěli při přechodu do dospělé kategorie. Věřím, že jedním z výstupů naší práce bude i boj o titul v soutěži. A třeba i v posledním kole.
V lize máte s Duklou nejlepší defenzivu. V počtu vstřelených branek je však až 10 týmů lépe na tom než vy. Jak nahlížíte na obě tyto činnosti?
Nahlížím na ně jako na proces, který se v konečném důsledku projeví jako čísla. I nadále budeme zdokonalovat obě činnosti se všemi aspekty tak, abychom v nich byli co nejúspěšnější. Věřím, že střeleckou efektivitu zlepšíme ve druhé části sezony. Nejméně inkasovaných gólů mě samozřejmě těší a doufám, že na to navážeme i na jaře.
Během podzimu jste odehráli i tři zápasy v UEFA Youth League. Jak se s odstupem času díváte na vaše vystoupení v této soutěži?
Odehráli jsme tři velmi kvalitní a vyrovnaná utkání, ze kterých si odnášíme zkušenosti, poznatky a inspiraci do další práce a rozvoje našich hráčů. Potvrdilo se, co jsem říkal před duely, a to, že budou rozhodovat detaily ve výkonech jednotlivých hráčů. Budeme na nich více pracovat.
Sparťané odstartují zimní přípravu 3. ledna. Ještě před začátkem jarní ligové části, který je na programu 2. března, je čeká dohrávka 15. kola ve Zlíně (21.2).

Další novinky