Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny B

Šesti ženským a dívčím týmům skončila sezóna

Přinášíme vyjádření trenérů k situaci

Sdílet

Výkonný výbor FAČR 4. května ukončil soutěžní ročník 2020/21, výjimku mají pouze profesionální soutěže. V ženském fotbale to znamená, že dojde k dohrání 1. ligy, všechny ostatní ligy a soutěže zůstanou již druhý rok po sobě nedohrané. Přinášíme vyjádření sparťanských trenérů k nastalé situaci.
Iva Mocová - trenérka B-týmu žen 
Do poslední chvíle jsme doufali, že se soutěž rozjede, bohužel se nakonec nedohraje ani letošní ročník. Nám nezbývá nic jiného, než trénovat a připravovat se na novou sezónu. Tento soutěžní ročník jsme měli rozjetý parádně, spousta věcí se nám podařila, na spoustě věcí musíme zapracovat, to je cíl do další sezóny. Škoda, že se sezóna nerozjela, vrátily se nám zraněné hráčky a věřím tomu, že s nimi bychom byli ještě silnější. Ten tým si sedal a šlapal velmi dobře.  
Bylo to pro nás těžké období se připravovat online a nebýt pohromadě, ale holky plnily tréninkové plány a absolvovaly online tréninky bezvadně, přišly dobře připravené, což nám ulehčilo situaci, když jsme začali opět normálně trénovat. Mohli jsme se věnovat těm věcem, na kterých jsme potřebovali zapracovat. Teď budeme trénovat, ukončíme sezónu a vrhneme se do nové. Chtěla bych poděkovat celému realizačnímu týmu, který připravoval online tréninky a plán přípravy pro holky tak, aby se to jejich vývoje dotklo co možná nejméně. 
Petr Macek - trenér ACS WU18 
Jarní ligovou část jsme měli začít čtvrtého února v Teplicích. Celou dobu se však začátek postupně odkládal, až jsme nakonec, s ohledem na pandemickou situaci v republice, tak nějak tušili, že se soutěž dorostenek nemusí dohrát. Nedohrání nás mrzí. I když je dorostenecká kategorie především o výchově hráček, chtěli jsme ještě zabojovat o lepší umístění v tabulce.  
Během pandemie jsme měli online schůzky celého týmu, takže jsme se mohli vidět alespoň přes obrazovku. Vyhráli jsme také Virtuální ligu.  
Těšit nás může posun hráček z WU18 výše: Radka Hlouchová si připisuje své první zápasy v lize žen v Pardubicích, Tereza Kubíčková se připravuje s A-týmem Sparty. Další řada talentovaných fotbalistek byla posunuta do B-týmu. Tréninkový proces týmu nyní pokračuje dál, zapojují se již i první hráčky ze starších žákyň. 
Pavel Klíma - trenér ACS WU15 
Zrušení dalšího ročníku je pro nás samozřejmě velké zklamání, ale bohužel se nedá nic dělat. Pozitivní momentálně je, že jsme se mohli vrátit na hřiště a začít opět naplno trénovat. Zároveň věřím, že se brzy situace natolik zlepší, že se budou moci začít hrát zápasy, protože to je to, co nám všem aktuálně nejvíce chybí. 
Radek Štrobl - trenér ACS WU11 
Zrušení soutěží je pro sportování mládeže samozřejmě špatně. Doba pandemie, kdy již druhý soutěžní ročník nebude dohrán, bude mít fatální následky pro budoucnost jakéhokoli sportu. Důsledkem nesportování je odliv dětí nejen od sportu, ale celkově od všech možných zájmových činností. To není fráze, ale zkušenost. Tato situace pak nahrává výdělečné činnosti formou rádoby individuálních tréninků, které jsou často vedeny velice amatérsky a výsledkem drahé zábavy je pouze pohyb našeho dítěte. Sportování v rámci klubů bylo velmi dlouhou dobu naprosto zakázáno a všichni jsme museli připravovat naše hráčky pouze v rámci aktuálně platných vládních nařízení, zejména pak formou online tréninků. 
Za naši kategorii WU11 mohu říci, že jsme rádi, že můžeme alespoň trénovat. Budeme se hráčkám maximálně věnovat do začátku prázdnin a samozřejmě už rozjíždíme aktivity v rámci přípravných zápasů a vlastních soutěží v rámci podobně smýšlejících týmu s maximálním dodržováním vládních opatření. Situaci nám teď hodně usnadňuje povinné testování. Během roku jsme nezaznamenali jedinou nakaženou hráčku. Děkuji všem za nelehkou práci v posledním roce kolem týmu WU11. 
Petr Kamitz - trenér ACS WU9 
Trochu se to vzhledem k vývoji a rozvolňování dalo čekat, že bohužel nestihneme odehrát již žádné soutěžní utkání. Po dlouhé pauze zapříčiněné pandemií koronaviru, máme hodně práce s děvčaty, kdy nám utekl téměř půl rok bez fotbalu. Již nyní můžeme regulérně hrát alespoň mezi sebou a pevně věřím, že v blízké době budeme moci poměřit i síly s jinými týmy. Vzhledem k tomu, že jsme na začátku řetězce, kde potřebujeme děvčata učit, ukazovat správná provedení, je to nejen pro nás komplikace, která se bohužel může projevit v budoucnu. 
Věřme, že se blíží lepší období nejen pro nás, ale hlavně pro děti, kterým nařízená vládní opatření vzala možnost rozvoje nejen ve fotbale, ale i v "dětském světě". 
Hana Výmolová - vedoucí úseku žen 
Opakovala bych se, pokud bych říkala, že tyto dvě nestandardní sezóny nás v budoucnu doženou. To si už nyní všichni uvědomujeme. Bohužel, jsme byli jednou z mála zemí, která omezila jakékoli sportování, nejen dětí, na takto dlouhou dobu. Ze zkušeností ze zahraničí víme, že v okolních zemích byla nastavena pravidla již od loňského léta, aby se sport nezastavil a aby mládež mohla organizovaně sportovat. Navíc je potřeba říct, že organizované sportování bychom byli schopni zajistit tak, aby bylo pro děti naprosto bezpečné. Statistiky testování v profesionálních sportech ukazují na fakt, že jsou kluby schopné zajistit bezpečné prostředí pro sportování, jsou na to však potřeba finanční prostředky. Domnívám se, že výsledky zákazu sportování budeme teprve zjišťovat a uvidíme kolik dětí, a nejen dětí se bude chtít k pravidelnému sportování vrátit.  
Chtěla bych tímto poděkovat za velmi obětavou práci nejen našim trenérům, kteří se snažili po celou dobu pracovat, naše hráčky neustále motivovali k domácí přípravě a snažili se udržet týmy v kontaktu i na dálku. Moc dobře si také uvědomuji, že online tréninky, zajištění Virtuální ligy, přípravy na tréninky a samotná práce s hráčkami v rámci lockdownu, to vše byly časově náročné aktivity a za to je potřeba našim trenérům poděkovat. Chtěla bych touto cestou poděkovat i rodičům hráček, kteří nám pomáhali s domácími tréninkovými jednotkami a spolupracovali s našimi trenéry, aby hráčky udrželi v pravidelném tréninkovém rytmu. 

Další novinky