Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-14

U14 třetí na turnaji v Chorvatsku

U14 a U16 na turnajích v zahraničí

Sdílet

Víkend od soboty 19. do neděle 20. srpna využily sparťanské kategorie U14 a U16 k účasti na turnajích v zahraničí. Starší sparťani se představili v Německu a mladší v Chorvatsku, kde se jim podařilo vybojovat bronzové medaile.
U14
Čtrnáctka vycestovala do Chorvatska na 25. ročník turnaje, který je organizován týmem NK Medimurec.
Do města Pretetinec dorazilo 16 klubů ze třinácti zemí. Své zastoupení zde měly: Chorvatsko, Anglie, Itálie, Belgie, Bulharsko, Švédsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Rakousko, Černá Hora, Japonsko a Česko.
Celky byly rozděleny do čtyř čtyřčlenných skupin. V úvodní fázi nás čekala konfrontace s anglickým, švédským a chorvatským fotbalem.
Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
FK Crvena Zvezda AC Sparta Praha FC Oxala FK Adria
GNK Dinamo Záhřeb Aston Villa FC Ferencváros Budapešť HNK Hajduk Split
NK Medimurec Hammarby IF Juventus FC SK Rapid Vídeň
PFC CSKA Sofia NK Varaždin Legia Varšava ŠK Slovan Bratislava
Základní skupina:
Úvodní zápas na kvalitně obsazeném turnaji nám herně úplně nevyšel. Na malém hřišti jsme podstupovali hodně soubojů, nedostávali jsme se k naší kombinační hře a navíc jsme ještě v prvním poločase inkasovali červenou kartu. I přesto všechno jsme v utkání dokázali zvítězit.
AC Sparta Praha – NK Varaždin (CHO) 2:0
Góly ACS: Klíma, Hrdlička.
Duel se soupeřem ze Švédska byl už od úvodu v našich rukách. Bohužel jsme na velmi dobrý první poločas nenavázali v tom druhém. Přesto jsme brali tři body do tabulky po výhře 3:1.
AC Sparta Praha – Hammarby IF (SWE) 3:1
Góly ACS: Průša, Hrodek, Klíma.
Nejkvalitnější utkání jsme odehráli proti anglické Aston Ville. Do vedení v něm jsme šli po křídelní akci a dále hráli velmi odvážně středem hřiště. Nicméně, soupeř ve druhé půli srovnal na konečných 1:1.
AC Sparta Praha – Aston Villa FC (ANG) 1:1
Gól ACS: Schejbal.
První dva týmy ze všech skupin postoupily do čtvrtfinále. Celky na 3. a 4. příčkách hrály své play off, které bylo zakončeno zápasy o umístění. Sparťani si zajistili místenku do čtvrtfinále z díky druhému místu za Astan Villou.
Čtvrtfinále:
V této fázi jsme se utkali s výborným týmem Dinama Záhřeb. Po úvodním tlaku Chorvatů jsme se ujali vedení po centru z pravého křídla a umístěné hlavičce. Soupeř však poměrně brzy srovnal. Ve druhém dějství jsme se soupeřem srovnali krok, ale ani jeden tým nedokázal výrazněji ohrozit branku protivníka. V pokutových kopech jsme jednoznačně zvítězili i díky našemu brankáři, který chytil všechny tři pokusy Dinama.
AC Sparta Praha – GNK Dinamo Záhřeb (CHO) 1:1, 3:0 na penalty
Gól ACS: Kropík.
Semifinále:
V semifinále jsme vyzvali Legii Varšava. Proti polskému týmu jsme inkasovali hned z úvodního rohového kopu. Avšak za dvě minuty jsme srovnali po křížné střele. Ve druhé půli rozhodl soupeř o svém postupu díky svému nejvýraznějšímu hráči, kterého se nám dvakrát nepodařilo zastavit při brejkových situacích.
AC Sparta Praha – Legia Varšava (POL) 1:3
Gól ACS: Šimeček.
O 3. místo:
Nejlepší výkon jsme si schovali na závěr celého turnaje. V utkání o třetí místo proti italskému Juventusu jsme skórovali krátce po úvodní rozehrávce, kdy se nám podařilo prokombinovat až do střely po zpětné přihrávce. Z podobné akce jsme zvýšili i na rozdíl dvou branek. Soupeř však do poločasu snížil přímou střelou ze standardní situace. Druhá půle byla ale v naší dominanci, přidali jsme třetí gól a mohli se radovat ze třetího místa.
AC Sparta Praha – Juventus FC (ITA) 3:1
Góly ACS: Klíma (2), Schejbal.
Nominace Sparty: Dyntar, Hruška – Müller, Průša, Kronberger, Kostečka, Kmeť, Hrdlička, Tichý, Šimeček, Kropík, Makovský, Hybler, Holoubek, Klíma, Schejbal, Hrodek.
Trenér Tomáš Kabelák po jednotlivých zápasech zhodnotil i celý turnaj: „Celkově hodnotíme turnaj velmi pozitivně. Prezentovali jsme se odvážnou kombinační hrou v ofenzívě a disciplínou při hře bez míče. Kluci získali nové zkušenosti, ukázali svoji kvalitu proti velmi silným soupeřům a třešničkou na dortu jim je zasloužená bronzová medaile.“
Konečné pořadí:
  1. FK Crvena Zvezda
  2. Legia Varšava
  3. AC Sparta Praha
  4. Juventus FC
  5. GNK Dinamo Záhřeb
  6. HNK Hajduk Split
  7. ŠK Slovan Bratislava
  8. Aston Villa FC
  9. SK Rapid Vídeň
  10. NK Varaždin
  11. Ferencváros Budapešť
  12. NK Medimurec
  13. PFC CSKA Sofia
  14. FK Adria
  15. FC Oxala
  16. Hammarby IF
U16
Sparta se představila na EuroYouthCupu v Německu. Koncem minulého týdne jsme v článku informovali, že turnaje se mělo zúčastnit osm týmů. Těsně před jeho startem ale došlo ke změně a do Deggendorfu nepřicestovaly tři mužstva: FC Bayern Mnichov, Standard Lutych a Górnik Zabrze.
Celky tedy nebyly rozděleny do dvou skupin, ale byla jen jedna skupina. V ní bylo pět mužstev, které odehrály zápasy každý s každým na 2x40 minut.
AC Sparta Praha – GNK Dinamo Záhřeb 0:1
AC Sparta Praha – 1. FSV Mainz 05 2:3
Góly ACS: Raban, Fejfar.
AC Sparta Praha – SpVgg Deggendorf 0:2
AC Sparta Praha – FC Ingolstadt 04 0:2
Sparťanům nevyšel turnaj podle představ a obsadili 5. místo.
Nominace Sparty: Franc, Jakisch – Hocek, Pech, Jeřábek, Provazník, Střeska, Křemen, Kotíšek, Fejfar, Ondrášek, Amler, Topič, Kořínek, Raban, Holinka.

Další novinky