Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-16

U16 na jaře bez prohry

Výsledky, statistiky a vyjádření trenéra

Sdílet

Sparťani zakončili ligovou sezonu na 4. pozici s bodovým odstupem na třetí Teplice. Během jarní části neprohráli ani jedno utkání a vylepšili si postavení v porovnání s podzimem. V článku se dozvíte více o její zápasech, hráčských a týmových statistikách a také zde najdete vyjádření trenéra.
Šestnáctka hrála v ročníku 2022/2023 druhou nejvyšší soutěž kategorie do 17 let. Z toho důvodu čelila převážně o rok starším soupeřům. Zároveň působila v soutěži, která si před sezonou prošla reformou. Díky tomu měla na programu 38 soubojů a vícekrát absolvovala anglický týden.
První polovina ročníku nevyšla Spartě úplně podle představ, čehož výsledkem byla pátá příčka. Přes zimu došlo k četným hráčským změnám – 7 příchodů a 4 odchody. Jarní část jsme začali čtyřmi souboji, ve kterých se střídaly remízy a výhry. Následovalo pět konfrontací, které jsme ve čtyřech případech dotáhli do vítězného konce. V dalších čtyřech zápasech jsme zaznamenali dvě výhry a dvě remízy. Následná třízápasová vítězná šňůra byla přerušena dvěma dělbami bodů. Se sezonou jsme se rozloučili vysokou výhrou 7:2 s Libercem.
Přehled našich výsledků najdete zde.
Za celé jaro jsme ani jednou neztratili všechny body. Několik kol jsme se nacházeli na třetím místě, ale dva nerozhodné výsledky z posledních tří vystoupení nás o tuto pozici připravily. V konečné tabulce jsme zaostali za třetími Teplicemi o jeden a za druhými Bohemians o čtyři body.
Program šestnáctky obsahoval i souboje českého poháru mladšího dorostu, který je znám pod názvem Memoriál Vlastislava Marečka. V něm se naši kluci probojovali do final four v Teplicích, které bylo na programu koncem dubna. V semifinále porazili Olomouc, ale ve finálové bitvě neuspěli se Slavií, a získali tak stříbrné medaile.
Bilance ACS | 38 zápasů: 23 výher, 10 remíz, 5 proher – 79 bodů, skóre: 120:50.
Z hlediska vstřelených gólů jsme byli čtvrtí nejvíce aktivní tým a při pohledu na inkasované branky jsme dopadli ještě o dvě místa lépe. V tabulce domácích a rovněž i venkovních zápasů jsme obsadili třetí pozici. Na hřištích soupeřů jsme přitom dostali vůbec nejméně gólů ze všech mužstev.
Góly:
25 hráčů se podílelo na 120ti přesných zásazích Sparty. Dvě branky byly klasifikovány jako vlastní. Nejlepším kanonýrem se stal Lukáš Váňa se třinácti góly.
Střelec Góly
Lukáš Váňa 13
Simon Pavlo 12
Jakub Havrlík 10
Aleš Hrubý 10
Tobiáš Vaňkát 10
Jakub Kolář 9
Štěpán Jaroslav Vodolán 8
Filip Zajíček 8
Štěpán Duška 7
Vojtěch Pančev 4
Patrik Valeš 4
Jan Reitmeier 3
Jan Kareš 3
Filip Kaczmarek 3
Vojtěch Havelka 2
Dennis Krpálek 2
Radoslav Mikuš 2
Kirill Doloh 1
Samuel Holubec 1
Alex Chrastina 1
Jan Liška 1
Josef Port 1
Filip Princ 1
Kryštof Winter 1
Šimon Wölfl 1
Brankáři:
V podzimní části se mezi sebou střídali Šmidmajer a Stehlík. Na jaře se k nim přidali Souček a Jakisch, kteří si mezi sebe rozdělili tři utkání. V konečném zúčtování toho Stehlík odchytal nejvíce a zároveň i dosáhl nejvyššího počtu čistých kont.
Jméno Zápasy Čistá konta
Sebastian Stehlík 18 6
Filip Šmidmajer 17 5
Tobiáš Souček 2 1
Leonard Jakisch 1 -
Hráči:
Zápasové vytížení bylo rozděleno mezi 46 hráčů. Vojtěch Havelka nastoupil jako jediný do každého klání a celkově na hřišti strávil 2861 minut.
Jméno Zápasy
Vojtěch Havelka 38
Jakub Havrlík 37
Štěpán Jaroslav Vodolán 37
Štěpán Duška 34
Šimon Hrodek 26
Lukáš Váňa 25
Filip Zajíček 25
Samuel Holubec 24
Jakub Kolář 22
Simon Pavlo 19
Vojtěch Pančev 18
Radoslav Mikuš 18
Aleš Hrubý 18
Tobiáš Vaňkát 18
Josef Port 17
Petr Střeska 16
Patrik Valeš 16
Adam Kolínek 15
Dennis Krpálek 12
Matěj Horálek 12
Matyáš Poturnay 9
Filip Kaczmarek 9
Kirill Doloh 8
Jan Reitmeier 8
Šimon Wölfl 7
Kryštof Winter 6
David Svoboda 5
Nicolas Piralić 5
Alex Chrastina 4
Jan Liška 4
Nicholas Anthony Demmer 3
Filip Princ 3
Vojtěch Sedláček 3
Jakub Šetka 3
Lukas Saal 2
Matěj Diviš 2
Robert James Fritz 2
Tomáš Jeřábek 2
Jonáš Hocek 1
Ondřej Penxa 1
Hugo Sochůrek  1
Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém se Lukáš Bláža ohlédl za sezonou.
Jak hodnotíte jarní část?
Sezona výběru do 16 let se dá hodnotit z více stránek. Podzimní část ukázala na naše slabiny, které jsme se snažili přes zimní přestávku zlepšit. Myslím, že se nám povedlo do týmu přivést dobré posily, které zvýšily konkurenci v týmu a přidaly na kvalitě. Většina z nich ihned zapadla do mužstva a byla i efektivní v zápasech. Celkově se obraz týmu zlepšil, víc si začal věřit na míči, ve hře se objevovalo více součinností i odpovědnosti a výsledkem toho byla také jarní neporazitelnost, jako jediného týmu v náročné soutěži.
V čem jste viděli hlavní pozitiva nedávno skončeného ročníku?
Mezi pozitiva týmu řadím to, že kluci si začínají více uvědomovat, kam se moderní fotbal ubírá, co je potřeba pro to dělat a jak se starat o své tělo, které vstřebává vyšší fyzické nároky než v žákovských kategoriích. Také jsem rád, že jsme schopni nastoupit ve 3-4 herních formacích a být pro soupeře méně čitelní.
Věřím, že v přípravě na novou sezonu U17 doladíme ostatní věci, se kterými jsme nebyli spokojeni v tomto ročníku a posuneme své výkony ještě o patro výše. Věřím, že tomu pomohou i některé posily, které do týmu přijdou.
Jaká je spokojenost s umístěním?
Postavení v tabulce tolik uspokojivé není, ale není to jediné kritérium našeho snažení v soutěži. Jsem rád, že jsme na jaře porazili týmy nad nebo lehce pod námi (Bohemians, Liberec, Teplice, Pardubice) a s pražskou Slavií odehráli vyrovnaný zápas, ve kterém jsme byli na šance jasně lepší. Pokud bychom chtěli skončit lépe, neměli jsme ztrácet body s celky z dolní poloviny tabulky (Vyšehrad, České Budějovice, Meteor apod.).
Za pochvalu stojí i vystoupení na celorepublikovém turnaji Memoriálu Vlastislava Marečka, kde jsme jasně vyhráli skupinu s pěti výhrami a v semifinále porazili Olomouc. Ve finále byla ale nad naše síly Slavia.
Celkově tedy hodnotím sezonu U16 vesměs pozitivně a až celostátní liga U17 nám ukáže, jak jsme se na ni připravili a jak jsme na tom v porovnání s dalšími špičkovými týmy.

Další novinky