Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-16

U16: ohlédnutí se za podzimem

Výsledky, statistiky a rozhovor s trenérem

Sdílet

Šestnáctka má za sebou první polovinu sezony v soutěži, která si prošla po minulém ročníku reorganizací a počet jejích účastníků se navýšil ze 16 na 20. V článku se dozvíte více o jejích zápasech, hráčských a týmových statistikách a také zde najdete rozhovor s trenérem.
Kategorie U16 hraje v tomto soutěžním ročníku druhou nejvyšší soutěž hráčů do 17 let. Z toho důvodu čelila během podzimu převážně o rok starším soupeřům.
První polovina sezony šestnáctky odstartovala pěti zápasy, kdy se její hra postupně formovala a všechno si sedalo, čehož výsledkem byly kolísavé výsledky. Na to pak navázala pěti výhrami v řadě. I když následně čekala na plný bodový zisk tři utkání, tak se opět vrátila na vítěznou vlnu, která tentokrát trvala čtyři souboje. V posledních dvou kláních jsme však tahali za kratší konec.
Sparta tak obsadila 5. místo, když v 19ti kolech získala 36 bodů za 11 výher, 3 remízy a 5 proher při skóre 48:27. Doma jsme z deseti případů vyprodukovali 20 bodů, což nám vyneslo 4. příčku v této statistice. Ze hřišť soupeřů jsme si z devíti utkání přivezli 16 bodů, což stačilo na 8. pozici v tomto ohledu. Venku jsme inkasovali 10 gólů, což je druhý nejmenší počet v celé soutěži.
Kolo Domácí Hosté Výsledek
1. AC Sparta Praha FC Viktoria Plzeň 0:5
2 SK Kladno U17 AC Sparta Praha 0:7
3. AC Sparta Praha FK Slavoj Vyšehrad U17 3:1
4. AC Sparta Praha FK Jablonec U17 1:1
5. SK Dynamo Č. Budějovice AC Sparta Praha 3:2
6. SK Petřín Plzeň U17 AC Sparta Praha 0:3
7. AC Sparta Praha FK Pardubice 3:2
8. FK Viktoria Žižkov U17 AC Sparta Praha 1:3
9. AC Sparta Praha FK Admira Praha U17 8:0
10. AC Sparta Praha FC Táborsko U17 2:0
11. FK Teplice U17 AC Sparta Praha 2:0
12. MFK Chrudim U17 AC Sparta Praha 1:1
13. AC Sparta Praha FK Meteor Praha U17 2:2
14. Bohemians Praha 1905 U17 AC Sparta Praha 1:2
15. AC Sparta Praha FK Mladá Boleslav 3:1
16. FC Tempo Praha U17 AC Sparta Praha 0:2
17. AC Sparta Praha FC Písek U17 4:0
18. SK Slavia Praha AC Sparta Praha 2:1
19. AC Sparta Praha FC Slovan Liberec U17 1:5
Góly
Šestnáctka zaznamenala 48 přesných zásahů, což je sedmý nejvyšší počet v lize. Na těchto gólech se podílelo 17 střelců. Nejvíce si jich na své konto připsal Váňa (9).
Střelec Góly
Lukáš Váňa 9
Jakub Kolář 8
Štěpán Jaroslav Vodolán 5
Patrik Valeš 4
Filip Zajíček 4
Jan Reitmeier 3
Štěpán Duška 3
Vojtěch Havelka 2
Dennis Krpálek 2
Kirill Doloh 1
Jakub Havrlík 1
Samuel Holubec 1
Alex Chrastina 1
Filip Princ 1
Kryštof Winter 1
Robert James Fritz 1
Šimon Wölfl 1
Brankáři
V naší bráně jsme během podzimu viděli dva gólmany, kteří si mezi sebou téměř přesně podělili všechny duely. Vyrovnaná je i statistika v počtu čistých kont. Celkově jsme inkasovali 27 gólů, což je 4. nejmenší počet z celé ligy.
Jméno Zápasy Čistá konta
Sebastian Stehlík 10 3
Filip Šmidmajer 9 3
Hráči
33 fotbalistů vyběhlo na trávníky ve sparťanském dresu. Čtyři z nich se představili ve všech kláních, konkrétně Duška, Havelka, Havrlík a Vodolán. Několik hráčů nastoupilo během podzimu i za jiné kategorie.
Jméno Zápasy
Štěpán Duška 19
Vojtěch Havelka 19
Jakub Havrlík 19
Štěpán Jaroslav Vodolán 19
Samuel Holubec 17
Jakub Kolář 17
Patrik Valeš 16
Adam Kolínek 15
Filip Zajíček 14
Matěj Horálek 12
Petr Střeska 11
Lukáš Váňa 10
Šimon Hrodek 10
Kirill Doloh 8
Dennis Krpálek 8
Šimon Wölfl 7
Matyáš Poturnay 6
Jan Reitmeier 6
Kryštof Winter 6
Alex Chrastina 4
Nicholas Anthony Demmer 3
Jan Liška 3
Nicolas Piralić 3
Jakub Šetka 3
Vojtěch Sedláček 2
Filip Princ 2
Radoslav Mikuš 2
Tomáš Jeřábek 2
Robert James Fritz 2
Lukas Saal 2
Matěj Diviš 1
Jonáš Hocek 1
Ondřej Penxa 1
Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém Lukáš Bláža rozebral podzim detailněji.
Jak hodnotíte podzimní část?
Hodnocení dělám z více ohledů. Jedním je, jak se tým zlepšoval a posouval směrem dopředu, ať už individuálně nebo týmově. V této oblasti vidím velký progres a mnoho hráčů, kteří sem přišli z menších klubů, potřebovali prostor na aklimatizaci a postupem času se vyprofilovali na fotbalisty, kteří jsou velmi prospěšní pro tým. To, že vidím zlepšení u jednotlivých kluků, je pro mě velmi důležité. V určitých prvcích hry jsme se výrazně zlepšili jako mužstvo. Druhou oblastí hodnocení jsou výsledky, které nebyly tak hezké, jak jsme si přáli před sezonou.
Jedním z důležitých faktorů této kategorie je, že hraje s o rok staršími soupeři. Pro některé naše hráče jde o souboje se skoro o dva roky staršími protivníky, u kterých je fyzická zdatnost na vyšší úrovni. Zatím jsme nebyli schopni se těm starším týmům přizpůsobit tak, jak bych si představoval.
Co jsou pro vás hlavní pozitiva?
Určitě individuální zlepšení hráčů. Když jsme mužstvo v létě převzali, každý byl na nějaké úrovni a v mých očích se drtivá většina kluků posunula o dva kroky výše. Nemyslím to tak, že dříve byli špatní a teď jsou dobří, ale spíš jsem narážel na to, že z dětí se stávají chlapi. Silová připravenost, chytrost na hřišti či vnímání taktických pokynů, to všechno jsou oblasti, ve kterých vidím zlepšení.
Co jsou naopak stránky, na kterých potřebujete zapracovat?
Odvaha ve hře, sebevědomí hráčů, aby i za nepříznivého výsledku věřili naší hře a dodržovali taktické pokyny a nezjednodušovali hru, když potřebujeme dotahovat náskok soupeře. Také potřebujeme zapracovat na zvýšení konkurence v týmu. Kromě toho jsem čekal, že se trošku více vyrovnáme starším soupeřům a fotbalovostí je přehrajeme více, než se ve skutečnosti stalo.

Další novinky