Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Zkušení hráči nám pomáhají

Patrik Vydra, Dalibor Večerka, Tomáš Jonáš a Daniel Horák na soustředění v Rakousku

Sdílet

Se sparťanským A-týmem jsou na letním soustředění v Rakousku mladíci Patrik Vydra, Dalibor Večerka, Tomáš Jonáš a také Daniel Horák, který už zkušenost z přípravy s áčkem má.
„Já už se s hráči A-týmu znám trochu déle. Byl jsem s nimi v Marbelle,“ připomíná Daniel Horák zimní soustředění v roce 2020, na které přicestoval v jeho průběhu. Téhož roku si pak v zápase s Plzní připsal první ligové minuty. Nyní se připravuje s týmem na soustředění v Rakousku. „Musím říct, že jsem moc rád, že jsem se dostal až sem na soustředění. Byl bych rád, kdybych se v kádru áčka udržel,“ dodává Horák, který v utkání s Rijekou zapsal třicet minut, v duelu s Wolfsbergerem odehrál hodinu. „Nám mladším klukům hodně pomáhá Hanci, který i přes svůj stále nízký věk patří ke zkušeným hráčům. Musím také zmínit Tomáše Sivoka. Předává nám cenné zkušenosti. Hrál také obránce, takže mně osobně říkal, jak mám v určitých situacích stát. To mi určitě pomáhá se posouvat kupředu.“
Patrik Vydra uplynulou sezonu zahájil jako kapitán sparťanské devatenáctky. Závěrem podzimu už byl v kádru béčka. Na jaře se pak postupně stal součástí A-týmu. „Absolvoval jsem přípravu v béčku, tady je to o level výš. Kluci jsou zkušenější, mají toho víc odehráno. Je to pro mě obrovská zkušenost tady být. Doufám, že v áčku zůstanu co nejdéle. Zatím jsem nadmíru spokojený. Nový trenér nám dal impuls do další práce. Chce hrát náročný a běhavý fotbal. V české lize je to pro nás dobré. Věřím, že to přinese úspěchy.“ V prvním duelu přípravy proti Dukle odehrál Vydra poločas. „Hrál jsem stopera s Jardou Zeleným. Hodně mi pomáhal a říkal mi, co mám zlepšit, abychom se spolu sehráli.“ Během soustředění Patrik zapsal třicet minut s Rijekou a šedesát s Wolfsbergerem. „Zápasy analyzujeme dopodrobna. Hrajeme nový styl, takže si ukazujeme chyby, které jsme dělali a kde chceme být lepší, jak chceme presovat, rozehrávat a podobně.“ Patrik už ví, jaké to je nastoupit v nejvyšší soutěži. Na konci minulého ročníku zapsal tři duely. „Tyhle zápasy už jsme s novým realizačním týmem nerozebírali. Soustředíme se na to, co nás čeká teď.“ Jaké cíle si vlastně před sebe Patrik vytyčil? „Co nejdéle bych se chtěl udržet v A-týmu a když se to nepovede, tak nastupovat za béčko a tam toho odehrát co nejvíc.“
Cenné zkušenosti sbírá v přípravě také Tomáš Jonáš, který byl v minulé sezoně vůbec nejvytíženějším hráčem sparťanského béčka. Odehrál 28 duelů ve druhé nejvyšší soutěži a na hřišti strávil celkem 2437 minut. Zároveň si také připsal soutěžní debut za A-tým, když nastoupil na jedenáct minut proti Líšni. V přípravě Jonáš odehrál poločas proti Dukle a také on se momentálně připravuje s týmem na soustředění v rakouském Bad Kleinkirchheimu. „Je to náročné, ale jsou to cenné zkušenosti. Když to porovnám se soustředěním v béčku, tak tam jsme měli víc tréninků, ale tyhle jsou v mnohem větší intenzitě. Hlavně chci načerpat co nejvíc zkušeností, ať už na hřišti i mimo něj. Například, jak profesionálně se kluci chovají.“ Trenér Brian Priske během rozcviček na tréninku často obchází hráče a povídá si s nimi. „Většinou se to všechno týká fotbalu. Zatím nemáme věk a postavení na to, aby s námi vtipkoval,“ usměje se Jonáš.
Do Sparty přišel Dalibor Večerka před necelým rokem z Opavy na hostování s opcí. Pod vedením trenéra Michala Horňáka odehrál dvanáct duelů ve sparťanském béčku. Jednou se střelecky prosadil. Sparta na Dalibora v červnu uplatnila opci, a tak se z něj stal sparťan natrvalo. „Jsem moc rád, že se opce uplatnila. Chtěl bych v této sezoně přidat nějaký start za A-tým, odehrát co nejvíc utkání v béčku a pomoct klukům, kteří tam přišli z devatenáctky.“ Dalibor dosud v přípravě odehrál poločas proti Dukle a také proti Wolfsbergeru. „Příprava je náročná. Přišel nový realizační tým. Nastavily se určité věci. Trénuje se ve větší intenzitě a je to náročnější. Zkušenější hráči s námi mluví během tréninků. Snaží se nám pomoct v organizaci a v různých cvičeních. Jsem za to moc rád,“ uzavírá hráč, který už má zkušenosti v nejvyšší soutěži. Ještě v opavském dresu si připsal 23 ligových duelů.

Další novinky