Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Vidím v týmu velký potenciál

Bořek Dočkal po zápase s Baníkem

Sdílet

Bořek Dočkal má za sebou první zápas po svém návratu do Sparty a hned slaví vítězství. Na něm se podílel dobrým výkonem i asistencí u třetí branky Václava Drchala. Podívejte se na sestřih toho nejzajímavějšího z Dočkalovy pozápasové tiskové konference.

TISKOVKA | Dočkal po vítězství s Baníkem

Jak si prožíval první zápas?
Moc jsem si ho užil, těšil jsem se na první duel ve Spartě a naplnilo to moje očekávání.
Cítil jsi, že se atmosféra mezi fanoušky tvým příchodem změnila?
Nebylo by fér to takhle hodnotit, svádět to na moji přítomnost. Tým si za svůj výkon zasloužil podporu od fanoušků, ať už jsem byl na hřišti nebo ne. S týmem jsem strávil celou přípravu, viděl jsem, jak pracoval. Odvedl se velký kus práce. To, že to v prvních zápasech nebylo tolik vidět herně, to je druhá věc. Viděl jsem a věřil jsem, že se to postupně začne na hřišti projevovat víc a víc. Moje přítomnost atmosféře asi pomohla, ale hlavně, jak už jsem říkal, si podporu zasloužil tým svým výkonem.
Probíhal zápas tak, jak sis představoval?
No, asi bych si v ideálním případě představoval, že bychom vyhráli 3:0, byl to kldinější zápas a dohrávali jsme v jedenácti. Našli bychom ještě příjemnější scénáře. Ale jsem samozřejmě spokojený. Věděl jsem, že z mého osobního pohledu to bude těžké, protože jsem dlouho v zápase nebyl a vstoupit do utkáníje něco jiného než být na trénink. Navíc jsem věděl, že to je důležitý zápas proti týmu, který má stejně bodů jako my. Potřebovali jsme udělat krok dopředu a dostat se před ně, to bylo to nejdůležitější. Navíc jsme chtěli udělat posun vpřed v herním projevu. A oba tyto body se podle mě povedly.
Jak hodnotíš svůj výkon?
Vždycky to může být lepší, jak budou zápasy přibývat, budu na hřišti jistější, budu se cítit lépe fyzicky. Tenhle zápas už byl pro mě fyzicky na hraně, tréninkem zápas nenahradíte. Škoda té tyčky, bývalo by to podtrhlo náš dobrý vstup do utkání, mohlo to mít velký vliv na další průběh utkání. Jinak jsme ale zápas zvládli dobře, zareagovali jsme na těžkou situaci po vyloučení Štěti a vcelku dobře jsme kontrolovali hru.
Co říkáte na mladé hráče, kteří se prosazují v dresu Sparty?
Všichni mají obrovský potenciál. Myslím, že před sebou mají velkou budoucnost. Jsou velmi pracovití, vidím, jak jim záleží na tom, aby tu měli své místo. Patří jim velká pochvala. Jsem rád, že velký krok udělal Michal Sáček, čekal jsem ho v základu už dřív. Podává teď skvělé výkony. Velký krok kupředu udělal i Martin Frýdek, nasazením, klidem na balonu i schopností vyburcovat tým. A Adam Hložek, to je přírodní úkaz. Takové sebevědomí, dispozice v šestnácti letech, to je naprosto neobvyklé. Jsem rád, že se Sparta vydává touto cestou.
Více než tři měsíce jsi nehrál zápas. Nebál jsi se zápasu?
Na zápas jsem se těšil a věděl jsem, že čím dřív budu hrát, tím lepší to pro mě bude. Dopředu jsem se tedy špatné fyzičky neobával. Ale samozřejmě s přibývajícími zápasy, bude ta jistota větší. Takže - neměl jsem z toho obavy, ale věděl jsem, že to nebude jednoduchý zápas. Cítil jsem v tom velkou podporu od kluků v záloze, měli dobrý pohyb, nabízeli se, bylo s kým hrát. To pro mě bylo důležité, zvlášť ve chvíli, kdy jsem nebyl úplně na sto procentech svých sil.
Kam by se Sparta měla v dalších sezónách herně a výsledkově dostat?
Cíl a přání nás všech je, aby se Sparta vrátila na nejvyšší pozice. Vyhrávat tituly a být vidět v Evropě. K tomu je ale potřeba dělat postupné kroky. Velice důležité může být to, jak dohrajeme tuhle sezónu. Je tu spousta mladých kluků a s každým vyhraným zápasem a dobrým výkonem bude stoupat sebevědomí. Vidím potenciál týmu a jsem z tohoto pohledu velmi pozitivní. Když půjdeme směrem, kterým si představujeme, bude příští rok velice těžké nás zastavovat. Za dva měsíce přípravy se udělala velká práce, která třeba není ještě tolik vidět v zápasech, ale jak sleduji tým každý den, vidím to na vlastní oči. Jsem v tomhle pozitivní.

Další novinky