Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Rozhodla přechodová fáze

Trenér Sparty Václav Kotal po derby

Sdílet

Trenér Sparty Václav Kotal hodnotil na tiskové konferenci 297. derby, které Sparta prohrála. Přečtete si, co zaznělo z trenérových úst.

KOTAL | Rozhodla přechodová fáze

Trenére, ukázalo dnešní utkání, jak obrovský rozdíl je stále mezi Slavii a Spartou?
Jestliže neproměníte penaltu a pak inkasujete ze standardky, to na mužstvo působí. Máte pravdu, způsob hry se mi také nelíbil. Na to potřebujete víc času.
Co máte v tomto případě na mysli?
Způsob hry. Slavia byla mnohem pohyblivější. Nám naše kombinace trvá straně dlouho. Neustále vysvětlujeme hráčům, že současný fotbal je o rychlosti kombinace. Z toho se dostanete do střeleckých příležitostí a tak dále. Naše práce s míčem je stále pomalá.
Myslíte si, že na to máte typologicky vhodně složený kádr, abyste takový způsob hry mohli hrát?
Já si myslím, že rychle kombinovat mohou všichni hráči. Je to jen o tom, aby si to uvědomili a dokázali to, co po nich chceme převést do praxe.
S jakým záměrem jste do utkání šli? Dočkal byl na hrotu víc než Krejčí.
Jestliže se podíváte, jak je typologicky složená záloha Slavie, když tam je Lingr, Holeš a Ševčík. Na to potřebujete podobné typy. Proto jsme zvolili Dočkala výš. Nechci říct na hrotu, ale ve dvojici s Julišem. Láďa Krejčí měl hrát nejvíc na Holeše. Takový byl záměr. My jsme neproměnili penaltu, soupeř dal gól ze standardní situace. Nedohodnou se dva hráči při druhém gólu Slavie a když v poločase prohráváte 0:2, tak je to složité.
Jste rozčarovaný, jak snadno dal Sima dva góly?
Už jsem o tom mluvil. Hráče si měli přebírat Hancko a Hanousek. Bohužel se nedohodli. Při zónové obraně jsou tam při standardních situacích brzdiči, kteří mají zabránit tomu, aby vám hráči naskakovali do zóny. Samozřejmě zóna je ve statickém postavení a nabíhající hráči ve výhodě. Hráči to trénují tak, že mají hráče, kterého nemají nechat rozběhnout a tak dále. Věděli jsme, že je kvalitní hlavičkář, pouštěli jsme hráčům videa a připravovali jsme se na to. Výskok měl výborný, dostal se půlmetr nad naše bránící hráče. Musíme respektovat, že gól byl pěkný. Bohužel s tím nic jiného už neuděláme.
Když jste mluvil o rychlosti, je to to, co předváděl třeba Kolář, který založil rychlé brejky?
Samozřejmě. V současném fotbale nejvíc rozhodují přechodové fáze. Připravovali jsme se na to, ale stejně vidíte, že než hráči předpnou do defenzivy, tak jim to strašně dlouho trvá. Jestliže je ten výkop přesný, což od brankáře byl. V nejtěžší situaci to dostal Olayinka přesně do běhu. Součinnost Slavie byla lepší než naše.
Jak jste spokojen s výkonem zkušených hráčů?
Čelůstka je reprezentant, Pavelka je reprezentant, Láďa Krejčí bývalý, jsou to zkušení hráči. Mně vadí, že naše hra je pomalá, protože je pomalá kombinace a není kvalitní výběr místa. Já to kritizuji prakticky po každém zápase. Rozhodující jsou přechodové fáze, rychlé přepnutí z útoku do obrany. To jsou všechno věci, které v současném fotbale rozhodují o rychlosti akcí a o tom, jestli se dostanete do přečíslení. Postupným útokem musíte mít super kvalitu, abyste se dostal postupným útokem do nějaké šance. To znamená presing po ztrátě míče. Je potřeba víc času, abychom to do hráčů dostali, takovým způsobem nebyli zvyklí hrát.
Mluvíte o tom, že potřebujete víc času. Myslíte tím zimní přestávku? Dá se na tom výrazně zapracovat v sezoně, když hrajete každé tři dny zápas?
Máme zkušené hráče, musí si uvědomit, že jim nic jiného nepřinese úspěch. V Evropské lize se s tím setkávají na vlastní kůži, co vám přinese úspěch v současném fotbale. Nám všechno strašně dlouho trvá. Teď nemáte čas, každý třetí čtvrtý den hrajete zápas. Zimní přestávka prakticky žádná nebude. Je to v hlavách hráčů, aby si to uvědomili. Hráči se s tím potkali v zahraničí. Hrajeme všechno přes střed. Když vás soupeř dobře vykrývá, tak jsou to strašně nebezpečné ztráty. Ze středu hřiště máte nejblíž k vlastní brance. Jestliže uděláte chybu v záloze, je tam už jen jedna řada plus brankář, kteří tu chybu mohou napravit. My se neustále snažíme dostat předfinální fázi výš. To znamená mezi obranu a zálohu soupeře. Je to o nabídce hráčů do tohoto prostoru.
Věříte pořád, že si to mohou hráči uvědomit? Nebo se oklikou vracíme k typologii kádru?
V kabině slyším, že hráči chtějí být úspěšní. Musí ti to uvědomit. My jim to okrajujeme neustále, ale na hřišti musí být ochota a schopnost hráčů to realizovat. My chceme neustále něco vymýšlet, kde rozhoduje jednoduchá hra. Z rychlé kombinace vám ty musí situace vyplynout, z kterých pak můžete řešit předfinální a finální fázi.

Další novinky