Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

V poháru chybu nenapravíte

Trenér Sparty Pavel Vrba po výhře nad Baníkem

Sdílet

Sparta vyhrála pod trenérem Pavlem Vrbou i pátý zápas. Tentokrát svedla tuhou bitvu s Baníkem Ostrava, na jejímž konci se raduje z postupu do čtvrtfinále MOL Cupu. Podívejte se na rozhovor s trenérem Vrbou nebo si přečtěte, co kouč řekl novinářům na pozápasové tiskové konferenci.

VRBA | Jsem rád, že jsme Baník porazili a postoupili

Trenére, jak byste zhodnotil utkání?
Možná to byl pro Baník nejdůležitější zápas v jarní části, takže z tohoto pohledu to vypadalo tak, že jsme se neprosazovali jako v těch předchozích utkáních. Bylo to samozřejmě i tím, že soupeř hrál velice dobře v defenzivě a čekal na brejkové situace. Asi jsme čekali, že se budeme prosazovat víc, ale Baník v defenzivě chyby nedělal a my jsme to měli těžké.
Mohl se na výkonu projevit rozbitý program, který máte poslední měsíc?
Asi víte sami, že pokud není zápasová zátěž pravidelná, je to vždycky složitější. Pokud hrajeme za tři týdny jen dva zápasy, tak to není úplně optimální. Určitě by pro nás bylo příjemnější, kdybychom už našli zápasový rytmus a hráli zápasů víc. I začátek, když jsem přišel, nebyl úplně optimální a čím víc zápasů, tím to bylo lepší a teď se to zase zaseklo. Je určitě lepší, když je zápasů víc za sebou a máme nějaký zápasový rytmus, než když ani nevíme, kdy budeme hrát.
Hložek zvládl celé utkání. Jak se vám líbil? Pozorujete v tréninku zlepšení ohledně jeho připravenosti?
Adam Hložek je velký talent a hodně zajímavý hráč. Přiznám se, že jsem chtěl, aby hrál menší časový úsek, ale nakonec jsem se rozhodl, že hrál až do konce utkání. Určitě potřebuje zápasovou zátěž, tréninky s mužstvem. Delší dobu trénoval individuálně. Adam určitě nezklamal, když šel sám na gólmana, určitě mohl být trpělivější a možná mohl zápas rozhodnout on. Na druhou stranu, po tak dlouhé době odehrál dobré utkání.
Potřetí za sebou máte čisté konto, tentokrát i s pozměněnou defenzivou. Jste za to rád, že i tohle složení fungovalo?
Složení nebylo takové jako v minulých zápasech. Byl to pohárový zápas, v lize hrajete i další utkání a máte šanci to srovnat, když něco pokazíte. Pohárová utkání jsou jiná, hrají se na jeden zápas. Utkání jsou opatrnější a nevytváří se třeba tolik příležitostí jako v lize. Bylo to pohárové utkání, my jsme ho zvládli a je dobře, že jsme postoupili. Že jsme to uhráli s nulou, je samozřejmě také dobře.
Matěj Hanousek nebo Milan Heča od vás poprvé dostali větší šanci. Jak jste s nimi byl spokojený?
U Heči je to jasné, ten má nulu. Žádnou větší chybu neudělal, možná jen jednou při rozehrávce, kdy byl trochu nepřesný. Jinak působil jistě a určitě byl spolehlivý. Co se týká Hanyho, já bych si představoval, že v útočné fázi budeme přes kraje ofenzivnější. Myslím, že i on je schopen to dělat, ale na jeho obhajobu, dlouho nehrál. Pokud bude prostoru dostávat víc, bude jistější a bude si troufat víc. Určitě to ovlivnilo to, že se hraje na jeden zápas. Nechcete udělat chybu. V lize se dají chyby nahradit v dalších zápasech. V poháru nemůžete udělat chybu.
Musel jste na hráče apelovat, aby se drželi zkrátka? Zápasy s Baníkem bývají vyhrocené.
Určitě ano. Jak jsem říkal, Baník tady hrál o všechno. Byli ve složité situace, víte, jaké mají postavení v lize. Dostat se na čtvrté místo, které zajišťuje Evropskou ligu, nebude žádná sranda. Pohárová cesta pro ně byla snazší. A šlo jim o to, jestli budou hrát poháry. Samozřejmě mají ještě šanci v lize a mohou se na to čtvrté místo dostat. Pokud budou předvádět výkony jako tady, tak na to mají. Přes pohár ale pro ně byla cesta snazší.

Další novinky