Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Fotbal v Dánsku

Co byste měli vědět o dánském fotbale

Sdílet

Už ve čtvrtek večer nás čeká vstup do skupinové fáze Evropské ligy zápasem na hřišti Brøndby IF. Klub, který nesídlí přímo v Kodani, nýbrž v aglomeraci hlavního dánského města, v městečku Brøndbyvester, je aktuálním ligovým šampionem své země. Ale jak hluboké je vlastně spojení Dánů a fotbalu?
Věřte, že hodně. Fotbal je v Dánsku nejpopulárnějším sportem, podle pár let starých čísel se mu aktivně věnuje celkem 330 tisíc Dánů, kteří jsou oficiálně registrovaní pod místním svazem a oblékají dres celkem 1 650 dánských klubů. První ligový fotbal se v Dánsku začal hrát v roce 1889. Pro srovnání, až sedm let nato se konal první fotbalový turnaj v českých zemích.
Fotbalových klubů najdete jen v hlavním městě Kodani celkem 26, největší kapacitu má stadion FC Kodaň. Za posledních dvacet let jde o suverénně nejúspěšnější fotbalový klub v Dánsku, od roku 2000 FC vyhrál celkem dvanáct titulů. V posledních letech je na vzestupu FC Midtjylland, který v minulém ročníku dokonce hrál skupinu Ligy mistrů na úkor pražské Slavie.
Český fanoušek pamatuje ze zápasů předkola Evropské ligy proti Spartě i SønderjyskE, které se aktuálně plácá u dna dánské ligy a nově je nám povědomý také název Randers FC. Tenhle celek se utká s Jabloncem v Evropské Konferenční lize.
Zajímavé je, že žádný z velkých dánských klubů se nemůže pochlubit bohatou a dlouhou historií, alespoň ne pod stále stejnou značkou. Midtjylland vznikl sloučením dvou jiných klubů v roce 1999, FC Kodaň vznikla podobně v roce 1992. Tehdy se ovšem sloučili dva úspěšné a tradiční kodaňské celky - Kjøbenhavns Boldklub (čtvrtfinalista Poháru UEFA z roku 1961) a Boldklubben 1903 (čtvrtfinalista Poháru UEFA z roku 1992).
Z tohoto pohledu má tedy z velkých dánských klubů nejdelší historii pod současným názvem právě náš čtvrteční soupeř Brøndby. Tenhle klub vznikl už v roce 1964, jak jinak než spojením dvou do té doby samostatných celků.
Nejčerstvější vzpomínka českého fotbalu na ten dánský pochází ze čtvrtfinále letošního EURA, kde Češi Dánům podlehli 1:2. Sparta se v Kodani představila v roce 2009 také v rámci Evropské ligy. Tehdy jsme prohráli 0:1 brankou N’Doyeho.
Co se týče úspěchu dánských týmů v pohárové Evropě, opět je potřeba zmínit našeho čtvrtečního soupeře. Brøndby totiž v roce 1987 došlo až do čtvrtfinále Poháru mistrů, čímž zopakovalo úspěch Aarhusu z roku 1961. Dodnes jde o nejlepší umístění dánských klubů v nejprestižnější evropské klubové soutěži. Brøndby má na kontě i největší dánský úspěch v Poháru UEFA – semifinálovou účast z roku 1991.
A nakonec jedna specificky dánská fanouškovská proprieta, která bude možná k vidění na stadionu i v našem čtvrtečním zápase. Jedná se o klaphat, tedy čepici, která má nahoře dvě ruce a ty zatleskají, když zatáháte za provázek. Fotbaloví fanoušci v Dánsku tenhle speciální klobouk nosí do hlediště už od roku 1984.

Další novinky