Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-8

U7, U8: představení kategorií

Vše, co potřebujete vědět

Sdílet

Představujeme vám poslední dvě kategorie přípravek – U7 a U8 – které jsou navzájem dost propojeny, a proto se na ně podíváme v jednom článku. V něm se zaměříme na soutěž, zápasy, hráčský a realizační kádr, ohlédneme se za letní přípravou, ale najdete zde i krátké vyjádření hlavního koordinátora.
Osmička odstartovala letní přípravu 15. srpna a už o dva dny později ji čekalo pětidenní soustředění v Blšanech. Hned poté následovaly mistrovské utkání.
Sedmička vyběhla poprvé na trávník přesně o týden později (22.8.) a už druhý den na to absolvovala třídenní příměstské soustředění na Strahově a jeho blízkém okolí.
U7 a U8 hrají pražskou soutěž, ve které působí 8 týmů. Na podzim nás tak čeká 7 kol. Kategorie U7 a U8 jsou dvojičky, což znamená, že jejich soutěžní kalendáře se kopírují. V soutěži přípravek se nevede tabulka, protože v těchto kategoriích se dává do popředí radost ze samotné hry bez ohledu na tabulkové srovnání s ostatními kluby.
AC Sparta Praha FK Motorlet Praha
Bohemians Praha 1905 FK Viktoria Žižkov
FC Tempo Praha SC Xaverov Horní Počernice
FK Dukla Praha SK Slavia Praha
Osmička má k dispozici 22 hráčů, kteří ještě nemají přiděleny stálé posty a rotují se.
Hráčský kádr: Sebastián Jaroš, Vojtěch Motlík, Eliáš Ducár, Matyáš Kasík, Almir Hotar, Patrik Chlup, Roman Machovec, Michal Jebbiou, Tomáš Štěpán, Tomáš Pařík, Tomáš Fafek, Nicolas Bednář, Bořek Kačena, Šimon Brosch, Malik Magommedov, Jan Marek, Kryštof Pavlica, Tobin Atan, Martin Sleza, Jiří Klouda, Roman Machovec, Michal Jebbiou.
Na soupisce U7 je uvedeno 18 hráčů. Kluci také stále hrají na všech postech.
Hráčský kádr: Vincent Rosa, Vincent Koch, Jonáš Rosenvald, Eliáš Rosenvald, Václav Mikoláš, Eliáš Vyskočil, Vojtěch Pleiner, Marek Burda, Filip Svorník, Vincent Aussenberg, Teodor Vrábel, Sebastián Trapp, Tadeáš Hurych, Jaroslav Stefano Horák, Jonáš Rosenvald, Eliáš Rosenvald, Václav Mikoláš, Vojtěch Pleiner.
Hlavním koordinátorem U7 a U8 je Jan Lanhaus. Jeho asistenty u těchto kategorií, které jsou díky hernímu formátu hodně propojené, jsou: Miroslav Kovář, Jan Martínek, Pavel Štochl, Pavel Hübl, Ondřej Svoboda, Patrik Zamazal, Jakub Kříž, Filip Kukla, Kateřina Krejčířová a Jan Ruprich.
Jan Lanhaus
„Ve Spartě působím od roku 2013, kdy nás v rámci studia specializace na FTVS oslovili dva moji současní kolegové Olda Šmerda a Aleš Vytlačil s nabídkou, zapojit se do trenérského kolektivu v nejlepším klubu ČR. I když moje volba byla jasná a hned jsem věděl, že bych se rád do tréninku dětí zapojil, tak největší zásluhu na tom, že jsem začal trénovat ve Spartě měla moje babička, která mi jako vždy dobře poradila a usměrnila mě, jít si plnit svůj sen. Vždy mě bavila práce s dětmi, protože v tomto světě je furt veselo a živo, a to je přesně to, co potřebuju k životu i já. Ve Spartě procházím trochu odlišnou cestou než ostatní trenéři, jelikož jsem od starší přípravky postupoval níže a teď už vím, že tady je můj domov a můj prostor se neustále posouvat.
Díky Jardovi Vavříčkovi jsem dostal příležitost propojit trénování na Spartě s prací ve školce, kde jsem působil dlouhých 6 let a byla to zkušenost nesmírně cenná. Díky ní dokážete nahlédnout ještě blíže do dětského světa, pochopit dětské myšlení a reagovat na určité složitější situace. Trénování malých dětí má největší kouzlo v tom, že po každém tréninku vidíte velké pokroky. Především jsou to právě děti, které vás neustále posouvají dále, protože během vteřiny poznáte, jestli jste cvičení udělal špatně, anebo dobře, zdali je to baví či nebaví. Třešničkou na dortu je úsměv na tváři dětí po úspěšně zvládnuté dovednosti či vstřeleném gólu.
Příštím rokem to bude jubilejní desátá sezona a nesmírně si vážím příležitosti, které se mi dostává. Vyvrcholilo to tím, že minulý rok jsem byl osloven s možností pracovat v užším kolektivu skvělých profesionálních trenérů a angažovat se v neustálém zlepšování naší milované akademie. Rád jsem tuto nabídku přijal a díky tomu se můžu věnovat tomu, co mě v životě naplňuje a dělá mě to nesmírně šťastným. Také jsem velmi rád, jaký realizační tým celkově mám, a jaká alchymie v týmu panuje. “
Miroslav Kovář
„Jak bych popsal svou osobnost? Je to pro mě těžké, čeho bych ale rád dosáhl je, abych v očích druhých byl stále ten skromný kluk z malé vesnice u Mladoboleslavska, který si plní sny, o kterých se mu nikdy nezdálo, a především je chce plnit dalším mladým hráčům, kteří mají vše před sebou. Pocházím z malé vesnice Klášter Hradiště nad Jizerou nedaleko Mladé Boleslavi. I když hlavním tématem každé české vesnice je fotbal, mým mateřským sportem byl hokej, kdy jsem prošel mládeží BK Mladá Boleslav. Jenže touha vyběhnut na hřiště byla větší, proto jsem vyměnil brusle za kopačky a hokejku za tenisovou raketu, kdy se tenis stal mou druhou vášní. Ovšem bylo pozdě pomýšlet na nějakou “profesionální kariéru”, ale stále se snažím zahrát za místní klub a užívat si všechny minuty na hřišti.
Fotbal a celkově sport mě provázel celý život. Z toho důvodu jsem v roce 2018 nastoupil na Fakultu tělesné výchovy a sportu UK, která mi umožňuje ve sportu pokračovat i nadále. V téže roce se mi naskytla možnost začít trénovat na Spartě. Vidět dětskou radost, jak hráči rostou a zlepšují se v největším klubu České republiky, kdy být fanouškem Sparty se u nás v rodině dědí jako příjmení, byl sen. Momentálně je Sparta mým domovem již pátý rok a každým rokem, měsícem či tréninkem mě práce trenéra naplňuje čím dál více. Co od sebe očekávám a mohu nabídnout? Že se nadále nepřestanu vzdělávat a zdokonalovat v tom, abych nejen fotbalově vychovával naše budoucí generace.“
Jan Martínek
„Svou fotbalovou kariéru jsem odstartoval v Červeném Kostelci, kde jsem jako hráč působil od svých 5 let, bohužel jsem ji však poměrně brzy musel ukončit, protože jsem měl opakovaně problémy s koleny. Když jsem potom přicházel do Prahy na vysokou školu, hledal jsem způsob, jak se fotbalu věnovat i přesto, že už ho nemůžu aktivně hrát. Práce s dětmi pro mě byla jednoznačnou volbou.
Když se naskytla příležitost působit v mládežnické akademii Sparty, nebylo pro mě, jako pro celoživotního sparťana, nad čím váhat. Nyní působím na Spartě už šestou sezonu a za tu dobu jsem po boku Honzy Lanhause prošel v podstatě všemi přípravkovými kategoriemi. V současné době, i díky pracovnímu vytížení, působím především v partnerském klubu Motorlet Praha a u kategorie U7.“
Pavel Štochl
„Fotbal jsem začal aktivně a organizovaně hrát ve svých třech letech až do doby, co mi zdraví dovolilo. V roce 2002 jsem začal v přípravkách ACS pomáhat s trénováním a postupně jsem vystudoval potřebné trenérské licence a v současnosti jsem držitelem trenérské licence A UEFA. Po celou trenérskou kariéru funguji v přípravkách ACS a pokud je potřeba rád vypomáhám i v dalších mládežnických kategoriích.
Největší odměnou pro mě je skutečnost, když své svěřence vídám v našem A mužstvu nebo v jiných vrcholových klubech u nás i v zahraničí, ale také v různých reprezentačních výběrech. Práce s nejmenšími fotbalisty mě stále naplňuje a v současnosti, mimo trénovaní v ACS, také pomáhám s vyhledáváním nových talentů a tréninkovým procesem v partnerských klubech ACS.“
Pavel Hübl
„S fotbalem jsem začal v šesti letech, kdy jsem hrál za různé kluby na rodné Moravě. V mých 19 letech jsem se přesunul do Prahy a hrál za klub LOKO Vltavín. Poté jsem si udělal trenérské licence a pomalu mě začalo lákat stát se fotbalovým trenérem. S trénováním jsem začal v Akademii Jirky Novotného ve Vestci, kde jsem měl na starost kategorii U10 a šel s kluky do U11. Poté jsem dostal možnost s trénováním v mém milovaném klubu na Spartě.
Lásku ke Spartě mám od táty, který mě vzal v dětství na předkolo Ligy mistrů s Arsenalem. Od té doby jsem měl sen v tomto klubu působit. Tento sen se mi splnil a vážím si každého dne, kdy mohu na sebe obléct sparťanskou soupravu. Vlastním trenérskou licenci UEFA B a rád bych se dál trenérsky vzdělával, k čemuž mi velmi pomáhá naše sparťanská akademie. V roce 2019 jsem měl čest být na stáži v klubu Juventus Turín, kterou nám umožnil Pavel Nedvěd. Aktuálně jsem u kategorie U7, kde máme velmi šikovné kluky a s celým trenérským týmem jsme skvělá parta.“
Ondřej Svoboda
„K fotbalu a také ke Spartě mě už od útlého věku vedl zejména můj táta. V šesti letech jsem začal hrát za klub v Dačicích, a tak tomu bylo až do mých 13 let. Poté jsem dostal možnost zahrát si ve Znojmě, kde si mě vyhlídl tehdejší trenér. Této možnosti jsem se chopil, začal na sobě makat a nasbíral jsem tak nemalé zkušenosti. Po dvou letech mě to ale zpět táhlo do mého rodného klubu, kde jsem pokračoval a uplatňoval nasbírané zkušenosti.
Po vystudování střední školy mé kroky směřovaly do Prahy, kde se mi otevřely nové obzory a možnosti. Více než být aktivním hráčem mě lákalo trénování dětí. Když se mi tedy naskytla možnost působit jako trenér ve Sparťanské školičce, neváhal jsem a přijal tuto výzvu. Vidět ty úplně nejmenší děti dělat obrovské pokroky mě naplňovalo více a více a moje touha posouvat se vzrůstala. Rozhodl jsme se tedy posunout a jít trénovat děti v kategorii U7 přímo na Spartě.
S těmi nejmenšími jsem však neskončil, a i nadále působím jako trenér ve Sparťanské školičce a také v jednom z partnerských klubů. Dělá mi velikou radost vidět, jak se po každém tréninku každý jeden z nich posouvá dopředu a blíže ke svým snům.“
Patrik Zamazal
„Pocházím z Brandýsa nad Labem, kde od dětského věku vznikala moje vášeň pro fotbal skrz mého tátu, který mě k fotbalu přivedl. Prošel jsem si zde všemi mládežnickými kategoriemi až na jednu sezonu, když jsem si odskočil do vedlejších Neratovic hrát Českou ligu dorostu. V brandýském dorostu mě trénovala, i mimo jiné, legenda Sparty Jaroslav Kotek. Aktuálně patřím do kádru FK Brandýs nad Labem hrající divizi C. K trénování jsem měl vždy velmi blízko a už od svých 15 let jsem pomáhal s koučováním rovněž svému tátovi, který zde trénoval žákovská družstva. Později jsem začal trénovat v Neratovicích mladší žáky. Vždy mě tato práce s dětmi velice bavila a naplňovala.
Spartě patří moje srdce už odmalička. Přivedl mě k ní můj děda, který hrál za Spartu v tehdejším B týmu druhou ligu, takže i proto jsem odmala Spartu v televizi sledoval a zamiloval si ji. Jakmile jsem byl větší, začal jsem chodit na zápasy a posledních 6 let jsem věrný permanentkář, který se snaží nevynechat jediný zápas. Po absolvování B licence se mi naskytla tato skvělá příležitost, díky které si plním svůj sen. Chtěl bych se stále rozvíjet a posouvat dál nejen jako trenér, ale i jako člověk.“
Jakub Kříž
„S trénováním mládeže jsem začínal na Admiře, kde jsem nejdříve začal jako výpomocný trenér u školičky. Trénování mě tehdy začalo velmi bavit, a proto jsem začal absolvovat trenérské kurzy od FAČRu a zlepšovat své trenérské znalosti a dovednosti. Pro sezonu 2021/22 jsem přebral kategorii U8 jakožto hlavní trenér. A právě kvůli partnerství se Spartou jsem se snažil využívat výhod, které jsou k dispozici.
Na konci ročníku jsem byl osloven Honzou Lanhausem, zda nemám zájem trénovat ve Spartě. Jakožto velký sparťan jsem o takové nabídce dlouho nepřemýšlel a přijal ji. Moc se mi líbí fungování celé akademie a jsem rád, že tu můžu být. Je to pro mě příležitost se sám zlepšovat a pomáhat jednotlivým hráčům ve fotbalovém rozvoji.“
Filip Kukla
„Pocházím z Čelákovic, které se nacházejí kousek od Prahy. K fotbalu jsem se dostal díky tátovi, který viděl nábor na Slavii, a tak mě tam i přihlásil, a to i přesto, že celá rodina fandí Spartě. Působil jsem tam 3 roky a ze Slavie jsem zamířil do Bohemky, kde jsem působil krásných 5 let. Kvůli zdravotní stránce jsem ale musel snížit svoje tempo a byl mi doporučen přestup na Viktorku Žižkov, kde jsem působil bohužel jenom rok a půl. Poté přišla stopka od lékaře, protože moje srdce nezvládlo veškerou zátěž s fotbalem.
Pak jsem přemýšlel, jak u tohoto sportu zůstat a do toho se naskytla možnost trénovat na Spartě, které jsem se chopil, a i díky dědovi, který trénoval i na vyšší úrovni, jsem se vydal stejnou cestou jako on. Když to nejde po hráčské straně, tak to musí jít po téhle. Jsem nesmírně vděčný, že můžu trénovat v takovém velkém klubu, jako je Sparta, která patří k největší špičce v České republice.“
Kateřina Krejčířová
„Mé sportovní začátky jsou spojené zvláště s řadou gymnastických sportů, jako sportovní gymnastikou, sportovním aerobikem a dlouholetým věnováním se akrobatickému rokenrolu. Celoživotní láska ke sportu mě po maturitě dovedla na Fakultu tělesné výchovy a sportu na UK, kde jsem vyměnila svoji taneční kariéru za trenérství dětí a mládeže se specializací na základní gymnastiku a všestrannost. Tím začaly mé první trenérské krůčky.
Během studií na FTVS jsem dostala možnost stát se gymnastickou trenérkou u přípravkových kategorií na Spartě. Díky tomuto propojení těchto navzájem odlišných sportů, se mi otevřela cesta k problematice zapojení gymnastické přípravy do fotbalového tréninku, a to od nejmladších přípravkových kategorií až po ty žákovské. Touto problematikou jsem se měla možnost zabývat i v rámci vědecké činnosti mých závěrečných prací. Letos zde začínám svoji 6. sezonu a jsem velmi vděčná za tuto příležitost.“
Jan   Ruprich
„Na Spartě působím od roku 2018. V současnosti mám několik rolí – vedoucí mužstva U17, asistent trenéra U7 a hlavní koordinátor projektu DofE. Při tom všem studuji historii na Karlově Univerzitě v Praze.“
Závěrečnou pasáž článku tvoří krátký rozhovor s hlavním koordinátorem těchto dvou kategorií.
Jaký si kladete cíl do sezony?
Do sezony jsme vstoupili s primárním cílem, a to komplexně rozvíjet hráče po stránce pohybové, technické a herní, a tím rozvíjet jak individuální herní výkon, tak i ten týmový. Tyto cíle jsou podstatné u obou kategorií, jelikož jsme v začátcích dlouhé sparťanské cesty.
Co chcete v hráčích nejvíce rozvíjet?
Kromě rozvíjení herních činností jednotlivce, chceme budovat v hráčích lásku ke sportu a k pohybu samotnému. Důležité pro nás trenéry je v týmu neustále nastavovat zdravé socializační prostředí, aby si děti vytvářely přátelské vztahy, a to nejen na hřišti, ale i mimo něj, což je nesmírně důležité pro jejich budoucí životní rozvoj. 

Další novinky