Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryU-19

Derby chceme úspěšně zvládnout

Rozhovory s trenéry U17 a U19 před derby

Sdílet

Už ve středu 17. dubna jsou v Horních Počernicích na programu derby U17 a U19. V prestižních soubojích bude chtít naše devatenáctka potvrdit líderskou pozici v ligové tabulce, a naopak v kategorii sedmnáctek půjde o souboj prvních dvou týmů, kde sparťané zaostávají za svým soupeřem o bod, ale mají zápas k dobru. Více o těchto duelech jsme se dozvěděli v rozhovorech se sparťanskými trenéry.
U19 | Jan Kopáňko
V tabulce máte desetibodový náskok před pronásledovateli. Může z toho vyplývat větší uvolněnost týmu?
Do každého zápasu jedeme naplno, chceme si splnit taktický záměr, způsob hry a v první řadě nám jde o rozvoj a přípravu hráčů směrem k dospělému fotbalu. Přestože v tabulce máme náskok, tak to nemá žádný vliv na to, jak hrajeme zápasy.
Slavia je sice až čtvrtá, ale říká se, že derby nemá favorita. Je tomu tak i teď?
Derby je výjimečný souboj a jsou v něm jiné emoce než obvykle. Z historického hlediska obou klubů je rivalita na vysoké úrovni, takže lze souhlasit s tím, že derby nemá favorita.
Jak nahlížíte na toto utkání?
Připravujeme se na něj stejně jako na každého soupeře. Představíme se na Slavii a chceme tam samozřejmě uspět. Jedeme tedy ve stejném módu a rytmu a je pro nás důležité udržet koncentraci směrem k tomuto zápasu.
Co bude rozhodovat?
Ochota v zápase vyhrát. To znamená nějaký emoční podkres toho výkonu je zcela zřejmý. Na druhou stranu rozhodující bude kvalita týmového výkonu podpořena úrovní výkonů jednotlivých hráčů.
S Plzní jsme viděli skvělý zápas s vítěznou tečkou. Na derby vás to muselo připravit velmi dobře…
Vždy je příjemné odehrát dobré klání, podat kvalitní výkon a zvítězit. Plzeň hrála velmi dobře a utkání mělo celkově vysokou úroveň. Každá taková výhra povzbudí nás i hráče a je příjemné jít do derby po takto zvládnutém zápase.
Nálada v kabině tak musí být dobrá.
Stoprocentně. Všichni se už těšíme na derby.
U17 | Jakub Hovorka
Boj o titul se pravděpodobně zúžil na dva týmy. Myslíte si, že derby může rozhodnout o tom, kdo skončí celkově první?
Určitě to tomu může hodně napovědět. V případě výhry můžeme soupeři utéct na rozdíl pěti bodů. Počítám do toho i náš zápas k dobru, který věřím, že úspěšně zvládneme.
Myslíte si, že důležitost tohoto utkání může nějakým způsobem ovlivnit taktiku?
Podle mě ne, protože jak Slavia, tak i my budeme chtít hrát fotbal, na který jsme zvyklí a jak ho hrajeme každý víkend.
Jak na tento duel nahlížíte?
Jedná se o prestižní zápas, který chceme úspěšně zvládnout. Zvítězit v derby je vždy příjemný pocit. Hráči se na něj dobře připravují a jsou více koncentrovaní než kdy jindy. Věřím, že nervozita půjde stranou, kluci předvedou na hřišti nejlepší možný výkon a zvládnou to.
V sobotu jste porazili Plzeň 4:0 a na derby jste se tak naladili ideálním způsobem…
Byl to důležitý krok pro to, abychom se mohli dobře připravit na středu. Podařilo se nám to díky příznivému výsledku, přičemž jsme dali čtyři góly a nedostali žádný, takže to jistě pomůže k dobře přípravě na středu.
Bude třeba něco z toho posledního klání zlepšit do derby?
Musíme zlepšit defenzivní činnost celého týmu, protože jsme proti Plzni měli některá okénka, kdy nás soupeř mohl potrestat, ale podržel nás brankář. Určitě také proměňování gólových šancí, kde bychom měli být mnohem efektivnější. Platí to o to víc, protože se Slavií jich asi tolik nebude, jak tomu je v ostatních zápasech.
Jaká je nálada v týmu před středou?
Nálada je určitě dobrá a věřím, že to tak zůstane i po derby.

Další novinky