Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovorySparta pomáhá

Musíme jít krok za krokem

Rozhovor s nutriční specialistkou mládeže Lucii Malou

Sdílet

Stravování a výživa tvoří neodmyslitelnou a důležitou součást přípravy každého mladého sportovce. V akademii jsme v poslední sezoně nastavili novou koncepci a v současnosti se v ní věnujeme všem sparťanům, od těch nejmenších až po nejstarší mládežnickou kategorii. Odpovědnou osobou za tento úsek je nutriční specialistka Dr. Lucia Malá, Ph.D., která nám v rozhovoru přiblížila stravování hráčů, tvorbu jejich jídelníčků, jejich důležitost či cíle tohoto sektoru.
Jakou roli v životě sportovce hraje výživa?  
Celá struktura výkonu a rozvoje hráče se, hlavně ve fotbale, skládá z více složek. Ať už je to technická, taktická, kondiční či psychologická složka, tak do ní vstupuje výživa. Její podoba záleží na tom, co je cílem. Zda je to optimalizace či maximalizace růstu, cíl nezranit se, nebo maximalizovat výkon v zápase. Nutriční chování sportovce se orientuje především na udržení energetické bilance (poměr mezi energetickým příjmem a výdejem), zajištění potřeb makro a mikronutrientů a adekvátní hydrataci organismu.
Co je úlohou Vaší pozice nutriční specialistky akademie Sparty? 
Mám na starosti nutriční koncepci celé akademie. Probíhá tady aplikace výživy zaměřené na výkon, co navazuje na systém nastaven v zahraničních akademiích. Vstupují do toho čtyři aspekty. Vzdělávání hráčů, kde cílem je fotbalista, který je edukovaný a ví, co dělá a proč jí to, co jí. Praktická část, kde hráči vytváříme podmínky k doplnění energie a vytváření návyku. Důležitá je také správná diagnostika, kdy si každého monitorujeme a na závěr do toho vstupují nové vědecké poznatky, které aplikujeme specificky k požadavkům dané kategorie, tedy snažíme se aplikovat vědu ve sportovní praxi.
Také koordinuji lidi pode mnou a starám se o to, aby všechny tyto části probíhaly správně s tím, že péče o U19, jakožto vrcholu mládeže, je individuální. Tam probíhají jiné výživové strategie, které s hráči probíráme individuálně.
Každá kategorie tedy má vytvořený specifický plán s ohledem na potřeby hráčů… 
Ano, je to hodně důležité, třeba v období zrychleného růstu, kde je velké riziko zranění. Je tam hodně přetížení, proto je nutné také kontrolovat tréninkové zatížení. Dále je nutné vytvořit nutriční strategii, která hráče připraví tak, aby měl dostatek bílkovin a dobrou energetickou bilanci. Cílem je, aby tímto obdobím každý prošel bez úhony a maximálně využil svůj růstový potenciál. Proto je potřeba výživu optimalizovat. 
Jaké kategorie pod Vás spadají? Jde i o ty úplně nejmenší? 
Podporujeme všechny kategorie, které trénují na Strahově, tedy od U8 výše. Jednotlivé týmy rozdělujeme do skupin, které se snažím obsadit kompetentními lidmi. Spolupracuji na tom se studenty UK; oboru Sportovních věd FTVS i Nutriční terapie a výživy Lékařské fakulty. Vytvořená koncepce navazuje na základní principy mládežnických akademií Everton FC, RB Salzburg, nebo Arsenal FC. S těmito kluby jsme přibližně půl roku komunikovali u tvorby koncepce, za což patří obrovské děkuji nutričnímu specialistovi Tom Shawovi. Tyto kluby mají sice úplně jiné materiální a personální podmínky, ale za poslední rok jsme udělali obrovský krok dopředu.
Zmiňovala jste, že Vaši kolegové jsou přiřazeni k jednotlivým kategoriím. Na jaké bázi funguje jejich spolupráce s trenéry? 
Probíhá hlavně na úrovni personální struktury akademie ve spolupráci celého výkonnostního úseku (fyzio, kondiční úsek, nutriční úsek, sportovní vědy), kde v týmovosti je síla. Vše se na začátku sezony nastavuje a rozšiřováním nutričního úseku deleguji další věci na spolupracující nutriční specialisty. Musíme brát ohled v to, že koncepce je ještě na začátku. Cílem je zajištění ještě větší kvality a hloubky působení na hráče.
Důležitá součást Vaší práce je i samotné stravování. Jak funguje nastavení jídelníčku, například pro kategorii U19? 
Každý hráč, který působí ve sparťanské akademii, má od nás kompletně připravený stravovací plán. Dokážeme tak individuálně zohlednit různé alergie nebo intolerance, potřebu optimalizace tělesného složení, nebo jiné výživové požadavky k splnění cíle. V moment, kdy je mimo akademii předpokládáme, že plní nastavený jídelníček a stravuje se tak, jak má. Na Strahově má hráč vytvořené podmínky k naplnění nastavených cílů. Kluci mají také přizpůsobenou stravu tomu, kdy zrovna trénují, mají zápasy či různé turnaje.
Každý hráč U19 se mnou absolvuje individuální konzultace a nastavení jídelníčku. Máme profesionální nutriční program, kterým spočítáme energetickou bilanci a nastavíme výživovou strategii. Poté s hráči komunikuji téměř na dennodenní bázi a různě nastavený plán můžeme ladit. V momentu, když hráč vnímá důležitost nutrice v jeho rozvoji, přebírá odpovědnost na sebe. Rozhodně se nebráním tomu, když hráč přijde s novými nápady výživové strategie, ba naopak. 
Takto individuální přístup má jen kategorie U19? 
Kapacitně nelze zvládat pracovat individuálně s každým hráčem. Od této sezony máme v nutričním týmu více lidí, co poskytuje více možností individuální starostlivosti o hráče. Minulý rok jsme individuálně pracovali zejména s U19, ale když zadal trenér požadavek, například z kategorie U17, že hráči docházejí síly a musí často střídat, tak jsem to s ním konzultovala. Také jsem pracovala třeba s klukem z U11. Žádný z hráčů nezůstal na akademii nepodpořen.
Díky patří také spolupracujícím studentům z FTVS UK a nutričnímu specialistovi Nicholasovi Economou, kteří celou U17 během posledního půlroku předpřipravili individuálními pohovory. Tento tým si tedy již prošel těmito konzultacemi, má nastavenou energetickou bilanci, už ví, kolik má mít bílkovin a rozumí základům. Pak je možné věnovat se vyšším nutričním strategiím. Musíme jít tedy krok za krokem.
Jak kluci vnímají to, co jim říkáte? 
S hráči z aktuální U19 jsem pracovala už loni. Celkově bych řekla, že stravu berou jako důležitou součást své cesty k danému cíli. Cílem nutriční pyramidy je hráč, který je zdravý, kvalitně osvalený, rozumí tomu, co a proč jí, vyhýbají se mu zranění a je připravený na mužský fotbal. Našim cílem je připravit a posunout hráče do B-týmu a dál.
Jakou roli hraje v celém procesu referent stravování Marek Nezbeda? 
Marek je moje pravá ruka a jsem s ním denně v komunikaci. Jeho úkolem je dělat objednávky jídla, řešit případné změny, zajistit praktickou podporu a její distribuci k hráčům. Strava se vztahuje na všechny kategorie mládeže, práce Marka ve smyslu časového vytížení a potřeby flexibilně reagovat je neocenitelná.
Jakým způsobem vzděláváte hráče v této oblasti? 
Jde o jeden z nejdůležitějších procesů při mé práci. Tom Shaw postavil edukaci v koncepci na první místo – teoretickou i praktickou. Hráč vidí a vnímá, co dostává po tréninku, zápase, turnaji, edukuje se, vytváří si návyk. Co se týče teoretické části, tak tam jde o skupinové vzdělávání hráčů – krátké edukace s interaktivní formou – které se konají buď před, nebo po tréninku.
Cílem je začít obecně a působit také na rodiče v nižších věkových kategoriích. U starších hráčů cílíme přímo na hráče skupinově a čím jdeme akademií výše, tak se k tomu přidávají i individuální konzultace. Edukace má svou pravidelně nastavenou frekvenci, s hráči U19 jsme ale v neustálém kontaktu a vše řešíme průběžně.

Sdílet

    Další novinky