Ligová fotbalová asociaceChance Liga
InformaceMuži A

Co navštívit v Bukurešti?

Místa, které byste v hlavním městě Rumunska neměli minout

Sdílet

Bukurešt nabízí spoustu krásných míst, jejichž návštěvou si můžete zkrátit čas třeba do startu odvety třetího předkola Ligy mistrů proti FCSB. Ve spolupráci s naším partnerem Alexandrií jsme pro vás připravili přehled míst, které stojí za to vidět v Paříži Východu“.
Palác parlamentu
Palác Parlamentu v Bukurešti, známý také jako Ceaușescův palác, je druhou největší administrativní budovou na světě hned po Pentagonu. Stavba probíhala v letech 1984–1989, v podstatě skončila s popravou diktátora Nicolae Ceaușesca, který přikázal palác postavit. Práce na paláci dodnes nejsou ukončeny. Od roku 1997 zde sídlí rumunský parlament, muzea a další instituce. Stavba má přes 2,5 milionu krychlových metrů a váží přes 4 miliony tun. Je tak těžká, že se ročně propadá o 6 mm.
Bukurešťská národní katedrála
Rozestavěná katedrála rumunské pravoslavné církve v centru města. Katedrála je 120 metrů dlouhá, 70 metrů široká a 120 metrů vysoká. Pojme přes 5000 lidí, což z ní činí jeden z největších pravoslavných kostelů světa. Po dokončení bude mít katedrála sestavu šesti zvonů včetně největšího volně se houpajícího zvonu na světě, který váží přes 25 tun.
Vítězný oblouk
Arcul de Triumf, vítězný oblouk v severní části Bukurešti, byl původně postaven ze dřeva v roce 1878 po získání nezávislosti Rumunska. Současný oblouk s betonovým skeletem vznikl v roce 1922 po první světové válce. V roce 1935 byl renovován, aby připomínal oblouk v Paříži.
Rumunské atheneum
Rumunské atheneum, nejvýznamnější koncertní sál v Bukurešti, hostí koncerty klasické hudby a kulturní akce. Neoklasicistní palác byl postaven v roce 1888 a je inspirovaný vídeňským Musikvereinem. Interiér zdobí fresky a sochy rumunských umělců.
Náměstí Piata Unirii
Piata Unirii, jedno z největších náměstí v Bukurešti, je domovem mnoha významných památek, včetně Paláce parlamentu, kláštera Stavropoleos, Národního muzea rumunské historie a Právnické fakulty Bukurešťské univerzity. Náměstí má bohatou historii a bylo původně známé jako Piața Sfântul Gheorghe.
Klášter Stavropoleos
Klášter je krásným příkladem pravoslavné architektury z 18. století. Tento malý, ale úchvatný kostel je známý svými ručně malovanými freskami, ikonami a jedinečnou kombinací byzantského a rumunského stylu. Interiér zdobí složité dřevořezby a zdobené lustry. Kostel má také pozoruhodné píšťalové varhany.
Kostel sv. Spyridona
Nový kostel svatého Spyridona v Bukurešti z roku 1852 je významnou pravoslavnou katedrálou v Rumunsku. Je zasvěcený svatému Spyridonovi, patronovi řemeslníků a obchodníků, a představuje krásný příklad pravoslavné architektury.
Palác Primaverii
Palác Primaverii, též známý pod názvem Jarní palác, sloužil jako bývalé sídlo Nicolae Ceaușesca. Tento luxusní palác, který byl postavený v roce 1964, byl bydlištěm diktátora a jeho rodiny. Nabízí pohled na jeho exkluzivní nábytek a umělecké sbírky, zatímco zbytek země trpěl bídou a útlakem.
Antim Monastery
Antim Monastery v Bukurešti, pojmenovaný po teologovi Antimu Ivireanu, je krásný pravoslavný klášter s interiérem zdobeným freskami a ikonami zobrazujícími život svatých a bliblické příběhy.
Palác Cotroceni
Palác Cotroceni byl postavený v roce 1679 původně jako dřevěný klášter. Král Carol I. ho přestavěl na sídlo budoucích monarchů a královskou rezidenci. Od roku 1883 slouží jako oficiální sídlo rumunského prezidenta.
Carol I. Park
Krásné zelené útočiště v srdci Bukureště je pojmenováno po rumunském králi Carlu I. Park nabízí nádherné výhledy na historické budovy a zahrnuje několik památek: mauzoleum, fontánu Cantacuzino, fontánu Fântâna Minelor și Carierelor, sochy obrů, fontánu Zodiac, Technické muzeum, památník ve tvaru malé mešity (1923) a římskou arénu pod širým nebem. Od roku 2004 je park zapsán jako historická památka.
Fotbalový stadion Arena Națională
Arena Natională je moderní národní stadion, který byl otevřen v roce 2011 a nahradil bývalý svatostánek. V roce 2012 se na něm konalo finále Evropské ligy UEFA.

Další novinky