Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-19

V Youth League se Salcburkem

Představení soupeře sparťanské U19

Sdílet

Čekaní na Ligu mistrů, ale také na její mládežnickou podobu, je u konce. Již ve středu se sparťané střetnou s nejúspěšnějším rakouským celkem posledních let, jejich první překážkou v cestě UEFA Youth League totiž bude rakouský Salzburk!
FC Salzburg, jak se klub z Rakouska jmenuje v soutěžích UEFA, byl založen v roce 1933 pod názvem SV Austria Salzburg. V kategorii dospělých získal sedmnáct titulů pro mistra Rakouska, k čemuž přidal devět triumfů v poháru. Většina úspěchů se odehrála po roce 2005, kdy do klubu vstoupila věhlasná značka Red Bull. Největší evropský úspěch klubu ovšem přišel už v roce 1994, kdy tehdy Austria Salzburg podlehla až ve finále Poháru UEFA italskému Interu Milán.
Zatímco A-tým vloni nejvyšší soutěž nevyhrál, tak v mládeži Salcburk dominuje. V nejvyšší soutěži hráčů do 18 let nezvítězil od roku 2011 pouze dvakrát, což dokazuje šest ligových titulů v řadě. I v Youth League slavil v uplynulých letech úspěchy. Před dvěma lety prohrál až ve finále, v sezoně 2016-17 také prošel až do boje o zlato, kde uspěl s portugalskou Benfikou.
Většina hráčů rakouského celku, který se ve středu představí v Praze, ovšem působí v FC Liefering, což je rezervní tým Salcburku. Působí ve druhé nejvyšší rakouské soutěži, kde v minulé sezoně skončil na šesté příčce. V soutěžním ročníku 2020/21 skončil Liefering na druhé příčce pouze o skóre za Blau Weiss Linz.
Red Bull Academy, jak se jmenuje mládežnická akademie Salcburku, obsahuje zázemí pro téměř 400 nadějných fotbalistů a hokejistů. Přitom zastává filozofii, že se soustředí z 51% na vzdělání a z 49% na sport. Mezi nejznámější odchovance klubu patří Xaver Schlager, Konrad Laimer nebo Dominik Szoboszlai.
Salcburk už se proti Spartě v Youth League postavil na podzim roku 2017. V utkání, které se odehrálo na Letné, vyhrál tým rudého býka 4:2. V dresu hostů tehdy nastoupil již zmíněný současný hráč Liverpoolu Dominik Szoboszlai. Odvetu za hranicemi poté Rakušané vyhráli 2:0 a postoupili v soutěži dál. Tento zápas v dresu Sparty odehrál například také jistý Adam Hložek.
Další utkání mezi těmito dvěma soupeři v UEFA Youth League je v plánu již tuto středu. Sparťané přivítají Salcburk ve 13:00 na stadionu Loko Praha! Vstupenky jsou k dispozici zde.

Další novinky