Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryNovinkyŽeny AWU-21WU-17WU-15WU-14WU-13WU-11WU-9WU-8WU-7

Velkou roli hraje psychika

Karen Damane o pozici nutriční terapeutky

Sdílet

V minulých týdnech jsme vám představili dvě části physical performance department dívčí akademie - medical a physical. Poslední část tvoří nutrice, kterou zastřešuje Karen Damane.
Jak jste se dostala k pozici nutriční terapeutky na Spartě?
Ozval se mi manažer akademie Petr Silovský na základě doporučení jedné mé kolegyň. Přišla jsem na pohovor a domluvili jsme se na spolupráci. Kromě práce ve Spartě mám také vlastní poradnu a působím na psychiatrické klinice v Kutné Hoře.
Taková pozice jistě vyžaduje komplexní znalosti z oblasti výživy. Jakou máte vystudovanou školu?
Nejdříve jsem rok studovala ve Francii. Poté jsem se věnovala oboru nutriční terapie na vyšší odborné škole. Mám také bakalářský titul ze sportovní výživy a diagnostiky pohybového aparátu. Praxi jsem absolvovala u pana Suchánka, se kterým jsme měřili fotbalisty a sledovali jejich růst, příjem omega mastných kyselin a mnoho dalších faktorů. Dokonce jsem se s ním objevila i zde na Spartě.
Jak vypadá váš běžný týden na Spartě? Co je obsahem vaší práce?
Ve Spartě mám jen několik hodin týdně, obvykle docházím na dvě odpoledne, kdy mám předem domluvené konzultace. Nejčastěji se věnuji hráčkám, které mají problémy s výživou, a těm, které o výživu projevují zájem. Holky si zapisují jídelníčky, které pak společně kontrolujeme a hodnotíme, zda odpovídají jejich kalorickému výdeji při tréninku. Sleduji také načasování jídel – není ideální jíst těsně před zápasem, stejně jako vynechávat jídlo po zápase nebo tréninku.
Zaměřujeme se i na složení jednotlivých jídel. K večeři je potřeba plnohodnotné jídlo – například jogurt není ideální volba. U některých hráček trvalo dlouho, než jsme zařadili pravidelné snídaně. Díky systému InBody sledujeme, jak se jejich jídelníček odráží na složení svalové hmoty.
Existují nějaká pravidla, která platí při sestavování jídelníčku obecně, tedy pro všechny kategorie?
Obecně se snažím zajistit dostatečný příjem sacharidů a bílkovin, protože s nimi mají hráčky často problém. Do jídelníčků proto zařazuji hodně masa a zeleniny, zatímco se vyhýbáme smaženým a příliš tučným pokrmům.
V čem se naopak jednotlivé jídelníčky liší?
Největší rozdíl je v kalorickém příjmu. Kromě toho hraje velkou roli i psychika. U holek je velmi důležité, aby byly v psychické pohodě – pokud nejsou, často méně jedí, což se následně projeví i na jejich výkonnosti.
Dáváte nějakou osvětu i rodičům hráček, popřípadě hráčkám, které bydlí samy na internátu?
U kategorií WU11 a WU13 jsme měli přednášku pro rodiče. Pro tyto kategorie organizujeme workshopy, kde se hráčky učí samostatně pracovat s výživou – poznávají sacharidy, bílkoviny a zkoušejí si sestavit vlastní jídelníček.
Momentálně plánujeme rozšířit tuto osvětu i na WU14 a WU15, protože i u těchto kategorií se o stravu starají rodiče. Je důležité, aby byla zejména večeře po tréninku plnohodnotná, což se často neděje – místo ní hráčky jí třeba jen sendvič cestou domů z tréninku.
S hráčkami na internátu řešíme i samotné vaření. Nedávno jsme se sešli v jejich kuchyňce a naučili se základní techniky – například jak restovat maso nebo připravit zdravé pomazánky.
1 / 2
Po vyhraném zápase často vidíme, že hráči dostanou nějaké nezdravé jako formu odměny. Jak na to nahlížíte?
V den zápasu bych se určitě nezdravým jídlem neodměňovala. Po zápase je klíčové doplnit kvalitní živiny, především sacharidy a bílkoviny. Nezdravé tuky by v tomto případě mohly zpomalit regeneraci. Pokud už si hráčka chce dopřát něco nezdravého, je lepší počkat do druhého dne.
Psychická stránka stravování je ale také důležitá – občasné „odměnění se“ může mít pozitivní efekt, pokud je v rámci rozumných mezí.
Které nezdravé potraviny se v jídelníčcích hráček objevují nejčastěji?
Momentálně jsou hodně populární fast foodové bagety. Některé ale nejsou až tak špatné. Před tréninkem a zápasem je například vhodnější světlé pečivo se šunkou a sýrem nebo bageta caprese. Naopak bych se vyhnula červenému masu.
Jak by měl vypadat ideální jídelníček během zápasového dne?
Snídaně by měla být lehce stravitelná, například kaše, palačinky nebo zapečené tousty – tedy jídla bohatá na sacharidy s menším množstvím vlákniny. Během zápasu je vhodné doplnit energii ovocem nebo ovocnou tyčinkou. Po zápase je potřeba znovu doplnit sacharidy, ale tentokrát i bílkoviny, aby tělo mohlo začít regenerovat.
Liší se výživa pro sportovce a sportovkyně, nebo platí stejná pravidla pro všechny?
Základní principy jsou stejné. Spíše ladíme chuťové preference, aby hráčkám jídlo chutnalo. S každou hráčkou jsem na začátku vedla individuální konzultaci, kde jsme si řekly, co nemají rády. Většina z nich například nejí ryby, takže je do jídelníčku nezařazujeme, ale musíme doplňovat omega-3 mastné kyseliny formou suplementů.
Kolik hráček je vegetariánek nebo veganek?
Momentálně se nestarám o žádnou vegetariánku nebo veganku. Častěji řeším potravinové intolerance a alergie, například na laktózu nebo lepek.
Jaké jsou nejčastější problémy hráček se stravou?
Největším problémem je psychická stránka. Hráčky jsou pod velkým tlakem – chtějí dobře vypadat, podávat kvalitní výkony a navíc jsou ovlivňovány hormonálními změnami.
Nedávno jsme bohužel museli řešit problém u jedné hráčky, která během Vánoc zhubla pět kilo. Naštěstí šlo pouze o tukovou tkáň, ale bylo důležité to podchytit včas.
Vy jste nakousla psychické problémy - s nimi souvisí porucha příjmu potravy. Setkáváte se s ní?
Bohužel ano. Je důležité, aby si toho všimli maséři nebo fyzioterapeuti. Pokud hráčka rychle zhubne, musí se to řešit.

Další novinky