Ozval se mi manažer akademie Petr Silovský na základě doporučení jedné mé kolegyň. Přišla jsem na pohovor a domluvili jsme se na spolupráci. Kromě práce ve Spartě mám také vlastní poradnu a působím na psychiatrické klinice v Kutné Hoře.
Nejdříve jsem rok studovala ve Francii. Poté jsem se věnovala oboru nutriční terapie na vyšší odborné škole. Mám také bakalářský titul ze sportovní výživy a diagnostiky pohybového aparátu. Praxi jsem absolvovala u pana Suchánka, se kterým jsme měřili fotbalisty a sledovali jejich růst, příjem omega mastných kyselin a mnoho dalších faktorů. Dokonce jsem se s ním objevila i zde na Spartě.

Ve Spartě mám jen několik hodin týdně, obvykle docházím na dvě odpoledne, kdy mám předem domluvené konzultace. Nejčastěji se věnuji hráčkám, které mají problémy s výživou, a těm, které o výživu projevují zájem. Holky si zapisují jídelníčky, které pak společně kontrolujeme a hodnotíme, zda odpovídají jejich kalorickému výdeji při tréninku. Sleduji také načasování jídel – není ideální jíst těsně před zápasem, stejně jako vynechávat jídlo po zápase nebo tréninku.
Obecně se snažím zajistit dostatečný příjem sacharidů a bílkovin, protože s nimi mají hráčky často problém. Do jídelníčků proto zařazuji hodně masa a zeleniny, zatímco se vyhýbáme smaženým a příliš tučným pokrmům.

Největší rozdíl je v kalorickém příjmu. Kromě toho hraje velkou roli i psychika. U holek je velmi důležité, aby byly v psychické pohodě – pokud nejsou, často méně jedí, což se následně projeví i na jejich výkonnosti.
U kategorií WU11 a WU13 jsme měli přednášku pro rodiče. Pro tyto kategorie organizujeme workshopy, kde se hráčky učí samostatně pracovat s výživou – poznávají sacharidy, bílkoviny a zkoušejí si sestavit vlastní jídelníček.

V den zápasu bych se určitě nezdravým jídlem neodměňovala. Po zápase je klíčové doplnit kvalitní živiny, především sacharidy a bílkoviny. Nezdravé tuky by v tomto případě mohly zpomalit regeneraci. Pokud už si hráčka chce dopřát něco nezdravého, je lepší počkat do druhého dne.
Momentálně jsou hodně populární fast foodové bagety. Některé ale nejsou až tak špatné. Před tréninkem a zápasem je například vhodnější světlé pečivo se šunkou a sýrem nebo bageta caprese. Naopak bych se vyhnula červenému masu.
Snídaně by měla být lehce stravitelná, například kaše, palačinky nebo zapečené tousty – tedy jídla bohatá na sacharidy s menším množstvím vlákniny. Během zápasu je vhodné doplnit energii ovocem nebo ovocnou tyčinkou. Po zápase je potřeba znovu doplnit sacharidy, ale tentokrát i bílkoviny, aby tělo mohlo začít regenerovat.
Základní principy jsou stejné. Spíše ladíme chuťové preference, aby hráčkám jídlo chutnalo. S každou hráčkou jsem na začátku vedla individuální konzultaci, kde jsme si řekly, co nemají rády. Většina z nich například nejí ryby, takže je do jídelníčku nezařazujeme, ale musíme doplňovat omega-3 mastné kyseliny formou suplementů.
Momentálně se nestarám o žádnou vegetariánku nebo veganku. Častěji řeším potravinové intolerance a alergie, například na laktózu nebo lepek.

Největším problémem je psychická stránka. Hráčky jsou pod velkým tlakem – chtějí dobře vypadat, podávat kvalitní výkony a navíc jsou ovlivňovány hormonálními změnami.
Bohužel ano. Je důležité, aby si toho všimli maséři nebo fyzioterapeuti. Pokud hráčka rychle zhubne, musí se to řešit.