Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

Novinky

29 Dánů se zúčastnilo stáže na Spartě

Pětidenní stáž byla součástí programu pro získání UEFA A-licence

Sdílet

V rozmezí od 15. do 19. února probíhala v tréninkovém centru na Strahově stáž pro 24 dánských studentů absolvujících program pro získání trenérské UEFA A-licence. Společnost jim dělalo pět trenérů z Dánské fotbalové asociace. Během pěti dnů na ně čekal pestrý program v podobě prezentací, tréninků či zápasů mládeže, žen a také A-týmu a B-týmu.
Dánská fotbalová asociace obohatila program získání druhé nejvyšší trenérské licence stáží na Spartě. Ta nabídla studentům pohled na dennodenní práci v naší akademii, ve které trávili téměř všechen svůj čas na tomto výjezdu. Na Strahově se zúčastnili tréninků U17, U19, A-týmů a B-týmů mužů i žen.
Důležitou náplň tvořily prezentace, které detailněji přiblížily například práci s daty v áčku a na mládeži, fyzickou přípravu béčka, skauting, herní styl a tréninkový proces kategorií U17 a U19 a také ženských týmů, strategii akademie nebo historii Sparty. Výjimkou nebyly ani vzdělávací programy pro mládežníky, kde se více dozvěděli o projektu DofE, který je zaměřen na celkový rozvoj a vývoj osobnosti. Součástí stáže byl i domácí ligový zápas A-týmu proti Liberci.
Hlavní organizátor výjezdu Jes Løbner, který zastřešuje vzdělávací programy Dánské fotbalové asociace, nám prozradil, jak se dohodla tato stáž. „Studentům jsme chtěli ukázat práci nějakého zahraničního klubu. S Brianem Priskem a Larsem Friisem máme dobré vztahy a hodně jsme toho o Spartě slyšeli, tak jsme se dohodli na realizování stáže. Progres klubu je velmi dobrý a zajímalo nás, jak to tady funguje a co se od vás můžeme naučit.“
Se stáží byl nadmíru spokojen: „Na stupnici od 1 do 10 bych ji dal desítku. Měli jsme pestrý program, během kterého jsme absolvovali mnoho poučných prezentací a viděli skvělé tréninky A-týmu, B-týmu, žen i mládeže, takže to bylo velmi komplexní. Zajímavé bylo vidět, jak se pracuje s mládežníky mimo hřiště, kde nám byl představen projekt DofE. Chtěl bych poděkovat za to, jak se Jan Ruprich, a i celá Sparta o nás dobře postarali.“
Vyvrcholením programu byl domácí ligový zápas áčka proti Liberci. „Šlo o těžký souboj pro Spartu. V rámci přípravy realizačního týmu na utkání jsme slyšeli hodně o tom, jak bude Sparta chtít hrát a pak bylo super vidět, že na hřišti dělali přesně to, o čem nám mluvili. Atmosféra byla fantastická a celkově šlo o skvělý zážitek.“
Jes pořádal takové stáže již mnohokrát, v Česku však dosud ještě nikdy nebyl, a proto byl velmi rád za tuto zkušenost. „Sparta je skvělý klub, ve kterém dobře funguje komunikace a vzájemná spolupráce je na vysoké úrovni. Líbilo se mi také, že mužské a ženské kategorie mají společné zázemí a vypomáhají si.“ A v čem viděl největší přínos pro studenty? „Měli možnost sledovat práci realizačního týmu Sparty, jeho řešení jednotlivých situací a analýzu hry. Následně mohli pozorovat aplikaci těchto teoretických věcí na trénincích a také v zápase. Důležitými oblastmi byly rychlost a intenzita, se kterými vaše týmy dost pracují a jsou opravdu na vysoké úrovni. Dobře se na to dívalo.“
Závěr článku tvoří krátký rozhovor se studentem Tobiasem.
Jak hodnotíte tuto stáž?
Pro nás všechny šlo o skvělou zkušenost, které bych dal, stejně jako Jes, plný počet bodů. V Dánsku pracuji jako silový a kondiční trenér a chci se zlepšovat v integraci taktických a fyzických částí ve stejných drillech. Cristian a taktičtí trenéři u vás dělají skvělou práci v této oblasti, což byla pro mě velká inspirace do budoucna.
Co si myslíte o programu, který zde pro vás byl připraven?
Moc se mi to líbilo, bylo to skvěle postaveno. V Dánsku jsme měli podobnou zkušenost, ale náš program tam byl velmi náročný a bylo toho strašně moc. Tady to bylo koncipováno ideálně, měli jsme čas na reflexi, práci ve skupinách, konzultování s ostatními stážisty a také na odpočinek. Jsem rád, že jsme se zúčastnili i zápasu áčka.
Co jste se tady naučil?
Cristiana a ostatní trenéry znám už z Dánska a vím, jakým způsobem hrají, a i to, že velký důraz kladou na vysokou intenzitu. Brianovo myšlení v této oblasti, a i celkově v práci spolu s Cristianovým využíváním dat pro analýzu tréninků a zápasů byly skvělé a šlo pro mě o obrovskou zkušenost. Líbí se mi, že neustále pracují na tom, aby byla hra Sparty ještě více intenzivnější.
Měli jste možnost nahlédnout i na konkrétní data?
Cristian mi ukazoval všechna zajímavá data a všechny naše společně strávené chvíle, včetně prezentací, mě hodně naučily. Domů si s sebou beru také zajímavé poznatky z práce B-týmu či mládežnických kategorií. Jsem rád, že jsem se mohl učit novým věcem v tak velkém klubu, jakým je Sparta.
Co vás u nás nejvíc překvapilo?
Pokud bych měl vypíchnout jednu věc, tak by to bylo to, jak moc přátelští jsou v klubu lidé. Jakmile jsme sem přišli, tak zde bylo cítit vítěznou mentalitu. Nevím, jestli je to tak všude, nebo jen na Spartě, ale všichni byli velmi přátelský a cítili jsme se zde jako doma hned od prvního dne, co jsme tady byli.

Sdílet

    Další novinky