Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

NovinkyMuži A

Chci jít příkladem

Veljko Birmančević byl hlavní postavou zápasu s Baníkem

Sdílet

Veljka Birmančeviće zastihl závěr sezony ve skvělé formě, což potvrdil i v úterním utkání proti Baníku Ostrava. Dvěma vstřelenými góly významně přispěl k dalšímu důležitému vítězství a opět pomohl přiblížit tým k zisku titulu. Srbský křídelník, který s 16 góly a 11 asistencemi aktuálně vévodí ligové produktivitě, se po zápase účastnil tiskové konference.
V tomto zápase sis gólové oslavy užíval o trochu déle než normálně. Mělo to nějaký důvod?
Asi to dnes bylo trochu delší, to je pravda. Zápasy v této části sezony jsou ohromně důležité, bojujeme o titul a jde opravdu o hodně. Každý zápas a vstřelený gól v průběhu celé sezony je samozřejmě také důležitý, ale v tomto případě to platí dvojnásob. Proto jsem to takto prožíval.
Bylo znát, že je tým v této fázi ročníku pod tlakem?
Já to beru tak, že nejen na mě, ale i Lukáši Haraslínovi a Janu Kuchtovi, leží odpovědnost. Všichni od nás očekávají, že budeme střílet góly a připisovat si důležité asistence. Tlak samozřejmě zažívají i všichni ostatní, ale my to chceme brát na sebe, což se projevuje například na počtu gólů, na nichž jsme se společně podíleli. Musíme jít příkladem, a to nejen co se týče gólů, ale i pohybem na hřišti a celkově naší mentalitou. Například Kuchtič dnes skvěle pracoval do defenzivy a já se o to snažil taky. Na hřišti bojujeme a odvádíme maximum, čímž pak motivujeme ostatní hráče.
Hraješ první sezonu v naší lize a aktuálně vévodíš její produktivitě. Jak se v ní cítíš? V čem je odlišná od těch ostatních?
Vidím tam pár odlišností. Už mám z předešlých let v Evropě nějaké zkušenosti a mám výhodu v tom, že jsem se dostal do ideálního věku, abych na hřišti ukazoval svůj nejlepší fotbal. Na to, abych se dostal do této fáze, jsem ale musel pracovat opravdu dlouho. Ještě před šesti lety jsem hrál v Srbsku třetí nejvyšší soutěž. Sem mě dovedla až moje mentalita a touha něco dokázat. Dříve mi nikdo nevěřil, že můžu něco takového předvádět, ale já jsem tvrdě dřel a snažil se lidem okolo ukázat, že na to mám. Jde především o mé nastavení, o takovou tu srbskou mentalitu, která mě může jednou nasměrovat do velkých týmů v nejlepších evropských ligách. Musím však stále pracovat a odvádět maximum.
Přemýšlíš někdy nad pozvánkou do reprezentace? Jsi s někým ze srbského realizačního týmu v kontaktu?
Od doby, kdy jsem přijel na první sraz, už uplynula nějaká doba. Když mám možnost hrát za svou zemi, mám na hřišti trochu jiný pocit. Vždy je tam trochu víc vášně, což by vám potvrdil asi každý hráč. Při první pozvánce do reprezentace jsem si každopádně myslel, že další budou přicházet pokaždé. Očekával jsem, že v kádru zůstanu, což se ale nestalo a od mé poslední účasti už uplynuly tři roky. Ve fotbale ale musíte být neustále připraven, což platí i pro mě, pokud přijde nějaká další příležitost. Moc bych si přál znovu obléknout srbský národní dres. Pokud ale pozvánka nepřijde, musím to akceptovat. Dlouho jsem se v nominaci neobjevil, takže budu muset dál pracovat a bojovat o to, aby se to jednou znovu povedlo. Za ty roky jsem vyspěl, považuji se za profesionála a mám už nějaký věk. Rád bych byl opět součástí národního týmu.
Jak daleko je v tuto chvíli ligový titul? Budeš s celým týmem zítra sledovat zápas Slavie s Plzní?
Vše je v našich rukou. Sparta vyhrála už mnoho titulů a pohárů, takže je pro tyto rozhodující zápasy předurčena. Musíme se soustředit jen na sebe a ideálně vyhrát jak dva zbylé ligové zápasy, tak i pohárové finále. Bylo by to moc pěkné. Na to společné zítřejší sledování se ještě budu muset zeptat. Po pravdě zatím nevím.
Fanoušci tě dnes hned několikrát vytleskávali a vyvolávali tvoje jméno. Jak ses v těchto momentech cítil?
Podobné momenty jsou pro hráče vždy příjemné. Podpora od fanoušků pomáhá celému týmu. Bylo cítit, že si fanoušci uvědomují, jak důležitý dnešní zápas je. I proto, že nám chyběli někteří hráči kvůli zraněním a disciplinárním trestům. Vezměte si, jak někdy bývají složité zápasy, kdy ze sestavy vypadnou třeba jen dva hráči. Nám jich dnes chybělo ještě mnohem víc. Stejně jsme ale ukázali, že máme široký a kvalitní kádr, který je mentálně odolný. Každý z našich hráčů je připraven se zapojit, ať už hraje celý zápas, nebo třeba jen závěrečných pět minut. Pro mě osobně je podpora našich fanoušků skutečně speciální. Hnali nás za vítězstvím celý zápas a jsem moc rád, že jsem mohl skórovat, a to nejen pro ně, ale i pro celý klub.

Další novinky