Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyŽeny A

Dušan Žovinec o novinkách v ženském úseku

Generální sekretář hovoří o změně ve vedení, nové koncepci či složení kádru

Sdílet

Dušan Žovinec trénoval sparťanské fotbalistky v letech 1988 až 2012. Poté se přesunul na pozici manažera ženského úseku Sparty. A k tomu je od podzimu 2018 generálním sekretářem celého klubu. Ve funkci generálního sekretáře Žovinec zůstává i nadále, ženský úsek bude ale nově řídit Hana Výmolová.

S Dušanem Žovincem jsme podrobně probrali změny ve vedení, novou koncepci A-týmu žen, složení kádru, posily i odchody.

O změnách ve vedení ženského úseku

"Minimálně již tři čtvrtě roku jsem přemýšlel o tom, že vykonávat zároveň funkce generálního sekretáře a vedoucího úseku žen není to pravé ořechové. Za prvé jsem neměl dostatek prostoru řešit detaily. A pokud chce být člověk dobrý manažer, musí řešit i detaily. Za druhé jsem od té doby, co jsem začal vykonávat obě funkce, neměl čas na pořádnou dovolenou. A třetí věc je, že jsem přesvědčený, že ženský úsek Sparty je nyní tak rozsáhlý, že musí mít svého specialistu.
Řídit ženský úsek bude nově Hana Výmolová. Posledních devět let pracovala v holandské leasingové společnosti, kde získala bohaté manažerské zkušenosti. Od roku 2013 spolupracujeme také ve Spartě, pět let byla technickou vedoucí týmu žen a následně se stala součástí vedení ženského úseku. Hanka byla také aktivní jako brankářka, chytala 1. ligu v Brně a téměř devět let byla součástí reprezentace. Po skončení aktivní hráčské kariéry působila jako rozhodčí v 1. lize žen.
Funkcionářské zkušenosti začala sbírat ve Staré Lysé, malém vesnickém klubu, který hrál 1. ligu žen. A ani jako nejvyššímu šéfovi jí nebylo cizí vzít vápno a praporky a jít nalajnovat hřiště. To mi signalizuje, že prošla správným vývojem a je dostatečně připravená vykonávat zodpovědně funkci ve Spartě. Absolvovala vstupní pohovor s generálním manažerem Františkem Čuprem, který zvládla velmi dobře. Nastupuje od nového roku, pro Spartu bude pracovat na plný úvazek. Já budu z pozice generálního sekteráře jejím nadřízeným. A Hanka bude zodpovědná za řízení ženského úseku."
O nové koncepci

"V létě jsme se rozhodli pro novou koncepci, kdy jsme vsadili na domácí hráčky. K tomu rozhodnutí přispěla i koronavirová situace - neexistence zápasů a nervozita zahraničních hráček. Na jaře nevypadala situace ve Spojených státech vůbec dobře a každá druhá naše Američanka projevila zájem být doma s rodinou, chápali jsme to. Naše zahraniční posily také nemohly dělat to, kvůli čemu tady byly - hrát fotbal. A nám naskakovaly náklady, protože zahraniční hráčky nás stály více financí než ty tuzemské. Subjektivně si také myslím, že přestože jsme měli kádr prošpikovaný zahraničními hráčkami, neměli jsme takové výsledky, jaké jsem si představoval. Na druhou stranu je třeba zmínit, že se nám díky zahraničním posilám podařilo zacelit díru po odchodu sedmi hráček do Slavie v létě 2016.

Abych se ale vrátil do letošního léta. Některá naše děvčata jako Sonntagová, Pochmanová, Vaníčková, po dlouhém zranění hrající Dlasková a Vyštejnová a další, potřebovala, aby ucítila důvěru. A my jsme si řekli, že půjdeme touto cestou domácích hráček. A na konci roku si ověříme, jestli je to správná cesta. Měřeno výsledky podzimních tří důležitých zápasů (derby a dvakrát Liga mistryň) máme devět bodů. Na podzim 2019 jsme ze čtyř těžkých zápasů (dvakrát derby a dvakrát LM) měli nula bodů. Zatím se tedy ukazuje, že naše cesta byla správná."
O rozšíření kádru

"Po zmíněném hromadném odchodu hráček do Slavie jsme tehdy v A-týmu měli jen jedenáct fotbalistek, situace byla kritická. Dneska jsme již úplně někde jinde. V kádru A-týmu máme 25 hráček, z toho je jedna Slovenka. Máme B-tým, který se v průběhu tří let prokousal z divize až do druhé ligy. Celkem máme v dospělé kategorii k dispozici 45 až 50 hráček. Je to i zásluha našeho mládežnického fotbalu. Týmy WU15 a WU13 mají například oba přes 25 hráček."

O letních posilách

"Letní posily Ondrušová, Chlastáková a Dědinová se nedostaly do základní sestavy a tím pádem nesplnily očekávání, to je jednoznačné. Ony samy to vědí a vnímají. Se všemi si ještě sedneme a vyhodnotíme situaci z oči do očí. Co se týče Lucie Ondrušové, byla dlouhodobě zraněná a šli jsme s jejím příchodem do rizika. Její potenciál je někde jinde, má na zakladní sestavu slovenské reprezentace, poslední zápasy však hrála jen pět, deset minut. Jitka Chlastáková byla v Jeně na jaře bez zápasového vytížení, nelze na ni úplně nahlížet tak, že přišla bundesligová hráčka a ve Spartě bude hvězdou, bohužel také měla během podzimu dvě zranění. A k Anetě Dědinové - přivést hráčku ze Slavie do Sparty beru jako výzvu, taková hráčka má obrovskou motivaci. Na trénincích u nás ukazuje více než v samotných zápasech."
O odchodech

"V zimě z týmu odchází Antonie Stárová. Věděli jsme, že k tomu dojde. Na podzim tu mohla hrát, protože jsme se dohodli s její americkou univerzitou a klubem, nebyla tu jako profesionální hráčka. Kdyby měla profesionální smlouvu, nemohla by ve Spojených státech pobírat stipendium a hrát za Spartu. Pevně věřím, že nikdo další neodejde. Hráčky vidí v angažmá ve Spartě smysl a co jsem s nimi mluvil, jsou spokojené. Vypadá to tak, že na jaře budeme pokračovat v naší česko-slovenské cestě a nebudeme angažovat další zahraniční hráčky."

O zápasech v době druhé vlny pandemie

"V zimní přípravě máme náplánované zápasy s polskými týmy Czarni Sosnowiec a Medyk Konin a s rakouským Sankt Pöltenem. Jsme s nimi v neustálem kontaktu. Může se stát, že nepůjdou překročit státní hranice. A nechat otestovat všechny hráčky kvůli jednomu přípravnému utkání může být problém. Vzhledem k účasti v Lize mistryň chceme být rozehraní. Teď na podzim na nás i na Slavii byla v Lize mistryň vidět nerozehranost."

O roku 2020

"Celá organizace ženské Sparty během roku 2020 fungovala dobře. Měli jsme videotréninky, individuální tréninky, trénování po skupinách. Trenéři projevili velké nasazení. Ne vždy jsme navíc trénovali v luxusu, viz přestavba strahovského stadionu. Všem lidem v ženském úseku, od poslední hráčky v mladší přípravce až po hvězdy A-týmu, od asistenta u přípravky až po hlavního trenéra, všem chci poděkovat."

Další novinky