Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Jsme připravení a hladoví

Tisková konference na startu sezony

Sdílet

Před startem sezony 2023/24 odpovídali na otázky novinářů výkonný místopředseda představenstva František Čupr, sportovní ředitel Tomáš Rosický, hlavní trenér Brian Priske, kapitán Ladislav Krejčí a Julio Iglesias Hernando, Chief Commercial Officer společnosti Kaizen Gaming. Textový přepis a videozáznam tiskové konference najdete v článku níže.

vjsnmruu

Úvodní slovo Františka Čupra:
Plně si uvědomujeme, že se nacházíme v nové sezoně. Ta titulová skončila. Začínáme s nulou. Všichni jsme si titul užili, teď nás ale čeká spousta těžké práce. Nemůžeme spát na vavřínech, ale jdeme bojovat. Nabídka Betana je pro nás závazek. Věřím, že spolupráce bude úspěšná. Jedná se o inovativní společnost. I my chceme být inovativní. Naši fanoušci se mohou těšit například na poločasovou soutěž o milion korun. Zásadní změnou pak je, že logo Betana se objeví u A-týmu mužů i žen nebo na tréninkovém vybavení. Jedná se o zásadní spolupráci pro klub. Naším cílem je zahrát si Ligu mistrů. Každý ve Spartě pro tenhle cíl žije. Věřím, že to zvládneme.
Tomáš Rosický:
Chystá Sparta ještě nějaké posily?
Nemohu to vyloučit.
Jak to vypadá s Matějem Kovářem?
To, že Matěj dnes chytá ve Skotsku, nic neznamená. Jsme v kontaktu s United a pokud příchod Matěje nedopadne, tak přijde jiný brankář.
Je pro vás tato situace poučením ve smyslu domlouvání forem hostování?
Originální domluva s United byla na dva roky. Uvidíme ale, jak to dopadne. Před rokem jsme si říkali, že i kdyby Matěj přišel jen na rok, tak do toho půjdeme, a to se nám, jak můžete uznat, i vyplatilo. Je ale pravdou, že tyto typy příchodů bez opce už nebudeme vyhledávat.
Řešíte ještě nějaký jiný post kromě brankáře?
V každém přestupovém termínu řešíme všechny pozice. Dokonce přestupového období je ještě spousta času, momentálně ale mohu říci, že jsme s kádrem spokojeni. Trh ale samozřejmě neustále monitorujeme.
Jak jste spokojený s přípravou?
Do sezony jsme šli s tím, že chceme do týmu dostat více rychlosti a udržet jej, pokud možno, co nejvíce pohromadě. Birmančević s Peškem plní náš první požadavek. Ševčík s Gomezem naopak dodají týmu o něco více kreativity. Zabudovali jsme také odchovance. Sejk i Ryneš udělali velký progres a zůstanou v kádru.
Nebojíte se, že šíře kádru zabrzdí rozvoj mladých hráčů Karabce, Daňka a Ševčíka?
Karabec měl už v závěru minulé sezony velké vytížení. Momentálně je v kádru hodně jmen, my ovšem očekáváme, že bude docházet k větší rotaci. Nepředpokládáme, že by měl někdo kádr opouštět.

Umíte si představit odchod některé z opor?
Nemohu samozřejmě vyloučit nic. Pracujeme s dvěma verzemi. Příchod Jamese je reakce na náš dlouhodobý plán, kdy nejvytíženějšími hráči v minulé sezoně byli právě stopeři. Postupně samozřejmě můžeme vyhodnocovat nabídky podle toho, jaké soutěže budeme hrát. Všichni naši klíčoví hráči ovšem mají dlouhodobé smlouvy a já nepočítám s tím, že někdo odejde.
Řešíte s Brianem potenciální prodloužení smlouvy?
My se s trenérem pravidelně bavíme o všem, takže ano.
Brian Priske:
Jak jste spokojený s přípravou?
Určitě jsme mnohem spokojenější než před třemi týdny, kdy jsme prohráli s Jihlavou. Od té doby jsme se fyzicky i takticky posunuli. Výhodou je, že jsme měli základ z minulé sezony. Máme skoro stejnou soupisku, která navíc doznala v určitých aspektech vylepšení. Mám docela radost z toho, co momentálně vidím. Ještě ale zdaleka nejsme na vrcholu.
Zhodnoťte prosím krátce posily. Je možné, že některou z nich uvidíme v neděli v základu?
Obecně řečeno, každý z hráčů se může dostat do základní sestavy. Někteří ale přišli opravdu nedávno, James například teprve dnes. Přesně jak říkal Tomáš Rosický, doplnili jsme tým o zajímavé profily. Olatunji nám dodá sílu a rychlost. Jamese máme nasledovaného z Dánska a jeho reprezentačních zápasů a rozhodně není pouze příslibem do budoucna. Doufám, že už na podzim bude tlačit na kluky v obraně. Birmančeviće už jsme měli v přípravě, je to velmi rychlý hráč s vysokou herní inteligencí. Ševčík zase nabízí odlišné vlastnosti, které nám v minulosti chyběly. Jak říkal Láďa, momentálně se musíme soustředit na neděli. Na to, abychom do nového ročníku dobře vstoupili a nestalo se nám to, co loni.  V tuto chvíli cítím, že máme skladbu kádru vyřešenou.
Řekl byste, že obhajoba bývá těžší?
Ano. Máme stejné cíle a ano, bude těžká. Všichni jsme si toho ale vědomi a všichni bojujeme se stejným znakem na hrudi. Jsme připravení a hladoví.
Máte představu o základní sestavě na neděli?
Určitě tušíte, že vám sestavu neprozradím. Máme ale vesměs jasno. Máme za sebou relativně dlouhou přípravu, ale nesmíme podcenit ještě čas, který do zápasu máme. Vše se bude odvíjet od přípravy na utkání. V neděli v pět budete mít jasno také. 
Ladislav Krejčí:
Bylo náročné dostat se zpět do tempa?
Máte pravdu, že po psychické stránce byl závěr sezony náročný. Volno nebylo moc dlouhé, každý z hráčů se navíc přidával v jinou dobu. Trenér nám ale udělal přípravu na míru, takže jsme byli schopni rozložit síly. Za to bych chtěl trenérovi poděkovat, že nám tím dal možnost odpočinout si. Nyní jsme ale připraveni a moc se těšíme až to o víkendu zase vše vypukne.
Cítíš v rámci fungování v kabině absenci Ondřeje Čelůstky?
Určitě to cítím, Ondra měl velké slovo nejen v kabině, ale i na hřišti. Ale bohužel takhle to ve fotbale chodí. Tým je ovšem zevnitř zdravý a formují se v něm nové osobnosti, což je správně. Ondra nám bude určitě chybět, ale jsme na to připraveni.

Další novinky