Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Klub a tribuna, sezona 2023/2024

Hlavní témata diskusí mezi Spartou a fanoušky z pohledu klubu

Sdílet

Šestkrát v řadě vyprodaná epet ARENA na konci minulé sezony. Téměř okamžitě vyčerpaná kvóta 9000 permanentních vstupenek pro fanoušky na ročník 2023/2024. Kvalifikace Ligy mistrů, vysoké cíle do nové etapy. A podpora z tribun. Klub na začátku léta tradičně reaguje na hlavní témata, která rezonují mezi zástupci ACS a fanouškovskou scénou.
Za prvé: děkujeme Vám. Děkujeme za podporu v sezoně, která byla zakončená ziskem mistrovského titulu. Vedení klubu, trenéři i hráči vnímali podporu a energii, kterou jim fans po celou sezonu předávali z tribun. Nejen při domácích utkáních, ale i na výjezdech (například plný sektor pro fanoušky hostí na Baníku, zaplněná tribuna za brankou v Olomouci).
Titul je však historií a součástí kronik. Oslavy jsou za námi, naopak před námi je spousta práce. Jak na úrovni sportovního úseku, tak i v kancelářích klubu. Titul je závazek. Sparta chce být úspěšná i v další sezoně. S Vámi na stadionu.
Klub, stejně jako v předchozí sezoně, žádá fanoušky před návštěvou epet ARENY o prostudování návštěvního řádu, jenž stanovuje povinnosti každého fanouška, který vchází před utkáním do prostor stadionu na Letné. Návštěvní řád zde.
Plot mezi kotlem a protilehlou
Klub vnímá rostoucí poptávku po odstranění plotů, které oddělují tzv. kotel na jižní tribuně od ostatních sektorů. Vedení ACS si uvědomuje, že tento krok může vést k dalšímu zlepšení atmosféry a propojení mezi jednotlivými skupinami fanoušků.
Protože neexistuje nic jako prototyp sparťanského fanouška, je zároveň nutné posuzovat, že každá skupina návštěvníků stadionu může mít (respektive má) jiná očekávání a motivace. Podstatné však je, že Sparta má zájem bariéry mezi sparťany bořit, nikoli budovat. Protože každý, ať je to člen fanklubu, permanentkář, fanoušek z protilehlé, člen ultras skupiny či VIP host chce ve výsledku dosáhnout stejného cíle: vyhrát. Vyhrávat.
Proto klub připravuje kroky, které jsou nezbytné k odstranění plotu mezi ultras sektorem a protilehlou tribunou. Prakticky k tomu však nedojde před zahájením sezony. Z jakých důvodů? Nejedná se totiž pouze o fyzickou demontáž bariéry, ale například propočítání kapacit jednotlivých vchodů či úpravu bezpečnostních opatření (únikové východy, protipožární opatření, celková průchodnost stadionu, úprava kamerových systémů a další). Důležitou součástí příprav bude také komunikace mezi jednotlivými skupinami fanoušků. K finálnímu rozhodnutí o demontáži bariéry mezi kotlem a protilehlou tribunou by po vyhodnocení výše zmíněných vstupních dat mohlo dojít ještě v průběhu léta 2023, o čemž budeme fanoušky informovat.
Projekt pro fanoušky se zákazem vstupu
Klub k 1. 7. oficiálně spustil projekt pro fanoušky se zákazem vstupu na domácí utkání AC Sparta Praha. O tomto programu Sparta informovala v průběhu jarní části uplynulé sezony. Žádost o zařazení do programu mohou zasílat fanoušci s aktuálně platným (prvním) zákazem vstupu do 31. 12. 2023 a delším. Pro účast v programu musí být uhrazena smluvní pokuta. Kontaktním bodem je e-mail legal@sparta.cz.
V případě kladného vyřízení žádosti a následného zařazení do programu absolvuje fanoušek se zákazem vstupu vzdělávací část, pracovně/dobrovolnickou činnost, součástí bude také individuální prevence. Více informací najdete zde.
Respektování klíčových bezpečnostních pravidel
Nadále platí, že klub se bude vymezovat proti projevům, které ohrožují bezpečnost na stadionu či narušují průběh utkání. Sparta dlouhodobě směrem ke svým příznivcům komunikuje, že monitoruje používání zakázané pyrotechniky (v případě identifikace fanouška dochází k aktivaci opatření ve formě zákazu vstupu na stadion či uložení finanční pokuty v souladu s návštěvním řádem).
Používání pyrotechniky je zakázáno nejen fotbalovými řády, ale také místní vyhláškou a zákony, jež jsou nadřazeny návštěvnímu řádu stadionu. Zásadní je však bezpečnostní riziko, v průběhu uplynulé sezony došlo v důsledku použití zakázané pyrotechniky na stadionu i k závažnějším poraněním.
Klíčovou ambicí při organizaci zápasů v epet ARENĚ je pro Spartu jako pořadatele utkání ochrana zdraví všech návštěvníků. Zároveň bude klub nadále nekompromisně postupovat proti případným projevům rasismu a také pokud dojde k fyzickému napadení. Nadále je zakázáno vhazovat předměty (například kelímky) na hrací plochu, klub v těchto případech přistupuje k ukládání pokut v souladu s návštěvním řádem.
Respekt mezi fanoušky
Přestože tento text se věnuje tématům mezi klubem a fanoušky, na závěr chceme zmínit, že zásadní pro atmosféru na stadionu je také respekt mezi samotnými fans. Žádáme před návratem na tribuny o vzájemnou toleranci. Fanoušek/fanynka, který/která sedí vedle vás, nebo v sektoru pod vámi, je také sparťan/sparťanka. Letná je místem, které nemá jednotlivce či skupiny rozdělovat, ale sjednocovat.
Společně jdeme do sezony 2023/2024.
Fanoušci, hráči, trenéři, vedení klubu, zaměstnanci, legendy, pracovníci klubové akademie.
Sparta.

Další novinky