Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyMuži A

Laco Krejčí pracuje na návratu

Sparťanský záložník se zapojuje do částí tréninku

Sdílet

Na začátku srpna prodělal Laco Krejčí plicní embolii a na nějaký čas u něj šel fotbal stranou. Po více než dvou měsících ale přichází dobrá zpráva. Sparťanský odchovanec se, i když s omezeními, vrátil do přípravného režimu s týmem. A vyhlíží, kdy bude moct i zpátky do plnohodnotného tréninku.
„Fyzicky i psychicky se cítím dobře,“ vypráví Krejda. „Po psychické stránce je to mnohem lepší než na začátku. Předtím jsem nad tím pořád přemýšlel, proč se to stalo, jaká byla příčina… Ale teď už se tím nezabývám, nemyslím na to. Už je to pryč. Co se týče fyzické stránky, veškerá příprava byla individuální, dal jsem si tedy tréninky bez balonu, pak i s míčem. Dělal jsem pro udržení kondice všechno, co bylo možné,“ dodává Laco.
Teď už Krejdu budete moci zahlédnout opět i na fotkách a videích z tréninku. I když celé tréninkové jednotky s mužstvem ještě absolvovat nemůže, jak sám vysvětluje: „Na tréninku se zapojuji s týmem do rozcvičky, když se trénuje střelba, přihrávky. Pak chybím u těch nejzábavnějších věcí, u her. Do toho jít stále nemůžu. Když se začne hrát, tak jdu stranou a doběhávám nebo dál cvičím přihrávky. Hodně lidí mi pomáhá, naši fyzioteraputi, doktoři a kondiční trenéři dělají maximum, abych se mohl co nejrychleji vrátit. Jakmile dostanu zelenou, budu fyzicky připravený, žádné tréninkové manko bych mít neměl.“
To potvrzuje i vedoucí kondiční přípravy hráčů Ben Ashworth: „Láďa už se může v tréninku zapojovat do všech aktivit, jejichž součástí není kontakt. Pracuje tvrdě s našimi kondičními trenéry, aby se udržel fyzicky na úrovni. Jakmile mu to doktoři povolí, měl by být plně připravený na návrat.“
A slovo dáme i sparťanskému klubovému lékaři MUDr. Michalu Tučkovi z Ústřední vojenské nemocnice: „Láďa bere léky na ředění krve, s týmem tedy trénuje při kondičních cvičeních a pak se věnuje individuální herní přípravě. Kvůli riziku krvácení se nezapojuje do herních činností, kde by docházelo ke kontaktu. Když všechno půjde dál dobře, plíce budou čisté, přestane brát léky a s týmem se začne připravovat kompletně,“ vysvětluje sparťanský lékař.
„Chci ještě jednou poděkovat všem doktorům a veškerému zdravotnímu personálu, ti všichni se o mně v Ústřední vojenské nemocnici skvěle starali. Rychle můj problém odhalili, což byl základ,“ je vděčný sparťanský záložník.
S návratem do tréninku Krejdovi pomáhají i sparťanští fyzioterapeuti, včetně Jitky Marhanové: „Od lékařů jsme přesně věděli, jak dlouho nesmí být Láďa v plném tréninkovém zatížení. To nám výrazně pomohlo sestavit pro něj dlouhodobý tréninkový plán. Bylo to pro něj nesmírně těžké, začínal jen lehkými analytickými a balančními cvičeními, které jsme kombinovali s rotopedem. Zátěž jsme pak postupně zvyšovali podle Láďovy tolerance a neustále jsme monitorovali jeho tepovou frekvenci. Je to profík, fyzickou kondici nabral zpět velmi rychle a my jsme ho museli spíš brzdit,“ usmívá se Marhanová.
„Jeho problém byl u fotbalisty neobvyklý, takže při jeho návratu jsme opravdu opatrní. Pro něj už to určitě musí být trochu frustrující, ale už to snad nebude dlouho trvat. Na kontrolu u specialisty by měl jít za dva týdny a pak by se mohl zapojit naplno,“ potvrzuje příznivý výhled Krejdova stavu Ben Ashworth.

Další novinky