Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Nový člen realizačního týmu

Filip Hrdlička bude na Spartě působit v roli Head of Medical Services

Sdílet

Realizační tým Briana Priskeho se na začátku nového roku rozrostl o jednoho nového člena. Tím se stal lékař a fyzioterapeut Filip Hrdlička, který bude na Spartě působit v roli Head of Medical Services.
„Přicházím jako vedoucí zdravotního úseku. Měl bych sem přinést poznatky, které jsem nabyl v zahraničí. Prošel jsem si několika velkými fotbalovými kluby v Evropě a dalšími většími klinikami, které patří ve sportovní medicíně mezi ty nejlepší na světě. Poskládal jsem si takovou mozaiku dovedností, znalostí a zkušeností. Chtěl bych ji tady postupně aplikovat,“ řekl Hrdlička po svém příchodu.
Doposud pracoval jako fyzioterapeut národního týmu kategorie U16 a akademický asistent na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V předchozích letech však absolvoval několik zajímavých stáží u velkých fotbalových sportovních značek.
Fungování zahraničních týmů postupně poznával ve velkých evropských soutěžích. Atmosféru anglické Premier League nasával jako fyzioterapeut na stáži ve West Ham United. Dále se ve své profesi vzdělával ve Sportingu Lisabon, Realu Betis Balompié nebo Bayernu Mnichov. Za zmínku rozhodně stojí i jeho stopa v prestižních lékařských klinikách, konkrétně v Isokinetic London - FIFA Medical Centre of Excellence a Aspetar Orthopaedic & Sports Medicine Hospital.
Na přelomu roku završil své druhé, tentokrát výrazně delší, působení na jihu Španělska. V Realu Betis Balompié, se kterým jsme na podzim změřili síly v základní skupině Evropské ligy, sbíral pět měsíců zkušenosti na pozici lékaře profesionální části akademie. Věnoval se výběru do 19 let, B-týmu a ženskému A-týmu.
V zahraničí plánoval zůstat i nadále, to však ještě nevěděl, že s nabídkou přijde Sparta. Musel tak předčasně ukončit zmiňovanou spolupráci v Seville, kde měl původně působit minimálně do března. „Zapojením Filipa jsme chtěli zvýšit kvalitu každodenní lékařské péče pro hráče. Nyní máme v tréninkovém centru lékaře na plný úvazek. Ve spolupráci s ostatními lékaři a fyzioterapeuty dále posuneme servis, který můžeme hráčům a realizačnímu týmu poskytovat,“ prohlásil o novém kolegovi vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup.
„Úvodní týdny ve Spartě hodnotím pozitivně. Práce naplňuje veškerá moje očekávání, především co se týče profesionality a celkové úrovně odbornosti všech lidí zapojených do procesu. Jsem mile překvapen atmosférou, která tady panuje, a to jak mezi realizačním týmem, tak mezi hráči. Pracuje se mi tady velmi dobře,“ dodal osmadvacetiletý lékař na úvod svého angažmá.
Po prvních dnech seznamování v novém prostředí vyrazil Filip Hrdlička společně s celým týmem na přípravný kemp do Španělska. „Soustředění v Marbelle bylo velmi náročné, ale myslím, že jsme ho zvládli bez ztráty kytičky. Snažili jsme se trenérům udržet celý tým dostupný, což se po většinu času dařilo. Samozřejmě došlo k nějakým menším zraněním, ale naštěstí se nejednalo o nic vážného.“
„Chtěl bych celý medicínský úsek rozvinout. Podle mého názoru dává velký smysl se věnovat kvalitativnímu rozvoji péče o zdraví hráčů a zvyšovat tak jejich dostupnost k tréninku a zápasům. Přesně takové prostředí, které jsem tady našel, mě vždy lákalo. Jsem opravdu velmi rád, že toho můžu být součástí,“ doplnil.
Ať se Ti ve Spartě líbí, Filipe!

Další novinky