Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Pauza nám prospěla

Trenér Sparty Brian Priske na tiskovce po výročním utkání

Sdílet

Trenér Sparty Brian Priske usedl před novináře po výročním utkání proti Zlínu a odpovídal na jejich dotazy. Podívejte se na záznam, nebo si přečtěte přepis koučových slov.

PRISKE | Pauza nám prospěla

Jak byste zhodnotil první zápas po reprezentační pauze?
Myslím si, že první půle byla v mnoha obhledech dobrá. Byla tam potřebná intenzita. Dali jsme dva góly. Vytvořili jsme si dost šancí. Branek mohlo být třeba pět. V druhé půli jsme šli s kvalitou trochu dolů. Nakonec ale máme tři body, čisté konto a vracíme se na čelo ligy. Samozřejmě na sebe ale máme velké nároky. Vždycky se chceme přiblížit maximu. V celém zápase nejen v prvním poločase.
V těch prvních 45 minutách jste podali výkon, s kterým asi budete spokojen. Je to dobrý signál před Betisem?
Doufám, že těch 45 minut může být dobrým signálem. Není pochyb, že nám tentokrát pauza prospěla. Vypadali jsme před tím unaveně. Repre pauzu jsme využili k odpočinku. Hráči měli několik volných dnů. Předchozí týden by pro nás těžký. Cestovali jsme z Glasgow, pak na Baník. Měli jsme také nějaká zranění. Co se týká tohoto období, mám od něj velká očekávání. Jsou tam čtyři zápasy domácí zápasy, hrajeme jen dvě venkovní utkání. Doufám, že budeme podávat v zápasech dobré výkony v tomhle závěrečném období roku. Musíme hrát dobře po celých 90 minut.
Co říkáte na Jana Kuchtu, který nedal delší dobu gól, ale má trochu jinou roli a vytváří šance pro ostatní. Trápí vás, že nedává góly, nebo je prospěšný pro tým i jinak?
Zaprvé, jeho role se nezměnila. Někdy je součástí výstavby, někdy chceme, aby byl v nábězích směrem k brance. V tom je podle mého názoru jeden z nejlepších v lize. Zároveň chceme, aby se podílel na defenzivě týmu. Starost o střílení gólů je asi silný výraz. Šance měl před repre pauzou a také dnes a měl je proměnit. Je to pak otázka individuální kvality a rozhodnutí. On sám se musí podívat sám do sebe a vidět drobné detaily, které může zlepšit. V mnoha ohledech ale dnes odehrál dobrý zápas. Měl krásnou asistenci na ten první gól. Samozřejmě ale chci, aby moji útočníci dávali góly. To je jasné.
Kuchta se vrátil z repre pauzy dřív. Mluvil jste s ním a zvažoval jste, že byste ho nenasadil do základní sestavy?Samozřejmě jsem s ním mluvil, když se v pondělí vrátil. Vždycky řeším, kdo by měl hrát, bez ohledu na okolnosti. Máme dobré útočníky, také Olatunji a Sejk. Neřeším ale, co se stalo v národním týmu. Když skládám sestavu, tak mi záleží hlavně na tom, aby to bylo co nejvýhodnější pro Spartu. Na druhou stranu ale chci říct, že podporuji rozhodnutí fotbalové asociace. Záleží na tom, jak na to Kuchta zareaguje na hřišti. Dneska na to podle mě zareagoval dobře. Bylo by ale dobré, kdyby na to zareagoval i góly.
Často se řeší česká kabina a její specifika. Je to něco, s čím jste se musel vyrovnávat?
Je to rozhodně jiné, co se týká mentality v kabině zde v Česku oproti mým předchozím angažmá. Mluvil jsem o tom mnohokrát už v minulé sezoně. Vnímám to ale pozitivně. Čeští kluci dělají vše pro to, aby drželi spolu. Jde jim o to mít týmový duch, očekává se to tady a musí se do toho zapojit každý. Není pochyb o tom, že to tady vnímám jinak. V mých minulých angažmá to bylo jiné. Cítil jsem, že hráči drželi spolu, ale tady je to ještě jinak. Třeba v minulé sezoně toho Čelda moc neodehrál, ale vždycky se podílel na tom, aby byla v kabině dobrá atmosféra. Pomáhal lídrům týmu, Láďovi Krejčímu, Davidu Pavelkovi nebo Filipu Panákovi. Hráči často chodí spolu na večeře a podobně. To je v pořádku. Tady je ale rozhodující moment, kdy se to stalo. V národním týmu to hráči udělali dva dny před klíčovým zápasem. V tom je ten velký rozdíl. Proto to nemohlo dopadnout jiným rozhodnutím. Týmový duch je ale důležitý. Hráči se třeba nemusí milovat, ale musí spolu trávit čas. Když se zároveň mají rádi, je pro ně jednodušší hrát společně na hřišti.
Na hřiště se vrátil Ladislav Krejčí. Jak důležitý pro vás je?
Je samozřejmě dobré mít Krejčího zpět. Je to náš kapitán. To je vždy dobrá zpráva, když je na hřišti. Máme k dispozici celý tým. Neměli jsme dnes žádného zraněného hráče. Je to velká zásluha našeho realizačního týmu, který nám dává možnost pracovat s kompletním kádrem před poslední fází roku. Je dobře, že Krejčí zažil ostrý zápas pod reflektory. Je schopen nastoupit v základní sestavě i ve čtvrtek. Měl dobrý týden, trénoval velmi tvrdě. I ty poslední tréninky měl velmi dobré. Rozhodli jsme se ho proto dnes nasadit do základní sestavy.

Další novinky