Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Pokazili jsme si zápas sami

Trenér Sparty Pavel Vrba po utkání v Ostravě

Sdílet

Trenér Sparty Pavel Vrba hodnotil remízový zápas v Ostravě, kam přijel poprvé jako trenér našeho klubu. Podívejte se na rozhovor pro Sparta TV nebo si přečtěte přepis tiskové konference.

VRBA | Bod beru jako ztrátu

Trenére, berete bod, nebo jste zklamaný?
Samozřejmě jsme sem přijeli pro vítězství. Po zápase bereme bod. Musíme si to vyhodnotit po zhlédnutí videa. Baník odehrál velice dobré utkání s velkou podporou fanoušků. Fanoušci ukázali obrovskou sílu. My jsme si ale zápas pokazili sami. Necháme si dát dva góly po našich chybách. Baník měl také šance, které neproměnil, ale góly jsme dostali po situacích, kdy jsme měli deset vteřin před tím míč pod kontrolou. O to víc mě to mrzí.
Jak se vám dnešní utkání líbilo?
Všichni víme, že se Baník zvedá a začíná být tam, kde by měl být a chtěl by ještě výš. Je to vidět na atmosféře a výkony mužstva proti silným soupeřům jsou výrazně lepší než proti těm slabším. Když narazí na někoho, kdo chce hrát fotbal, je to pro něj výhodnější. Spíš budu řešit to, jak jsme hráli my a jaký výsledek jsme uhráli. Po vývoji utkání jsme nakonec ztratili dva body. Vadí mi, z jakých situací jsme dostali góly.
Vyrovnali jste se podle vás Baníku ve středu hřiště?
Baník byl asi silnější co se soubojů týká. My jsme chtěli hrát fotbal a měli jsme ve středu hřiště tvořivé hráče. Na druhou stranu si myslím, že ztráceli hodně osobních soubojů. Baník nás v osobních soubojích přetlačoval a získával hodně míčů. To z naší strany také nebylo úplně dobré. Až s příchodem mladého Krejčího se hra ve středu pole vyrovnala. Hraje se ale na výsledek a je to 2:2. Momentálně jsme na vážkách, jestli jsme nebo nejsme spokojení. My i Baník cítíme, že jsme zápas mohli vyhrát.
Jak byste zhodnotil výkon Bořka Dočkala?
K tomu se nechci vyjadřovat. Já se musím nejprve podívat na video.
Poprvé jste přijel do Ostravy jako trenér Sparty. Jaké pro vás bylo přijetí?
Bylo to férové tak, jak to má být. Atmosféra se nám líbila. Jsem rád, že po měsících temna zažíváme znovu fotbal s fanoušky. To je pro fotbal nejdůležitější. K fotbalu emoce patří a je to úplně jiné s prázdnými tribunami a před 15 tisíci fanoušky.
Nevyčítáte si trochu složení středové formace?
Já jsem se rozhodl, že Bořek hrál, je to moje rozhodnutí. Já si za tím stojím.
Nezvažoval jste dřív, že tam pošlete mladého Krejčího?
Láďa už byl před měsícem a půl připraven, aby nastoupil. Vypadalo to, že by se zranění mohlo vyvíjet lépe. Bohužel se to prodloužilo o čtyři týdny. Tentokrát k tomu přistupujeme opatrněji. Možná jsem tehdy měl být trpělivější. Když dneska nastoupil, ukázal, že je výborný hráč.
Neměli být podle vás stopeři důraznější?
Musíte se podívat na způsob hry, který hraje Baník. Hraje jednoduše, snaží se to nakopávat na své hrotové útočníky. Nemyslím si, že by ztráty v prostoru byly jen o stoperech. Byly také o středových hráčích. Byli jsme daleko od sebe a druhé balony jsme neměli tolik jako v jiných zápasech.
Neměl jsme tendenci sáhnout do toho, kdo bude kopat penalty?
Penalty jsou určené a dopadlo to tak, jak to dopadlo.
Nebylo na váš vkus situací u videa až moc?
Mně se to hodnotí těžce. Připadá mi, že se ve fotbale obecně, nejen u nás, u videa hodnotí strašně moc věcí. Připadá mi, že se řeší i ofsajdy, které jsou úplně jasné. Já bych doopravdy řešil jen klíčové momenty a ne momenty, které jsou jasné a které by rozhodčí měli posoudit správně, jinak jsou potrestaní. Prostě to tak je. Ne, že se bude zápas desetkrát zastavovat.
Natavovalo se sedm minut. Nepřipadá vám, že to bylo málo?
Nevím, při zápase mám emoce a nesleduji, kolik by se mělo nastavovat.
Pokud Plzeň zvládne utkání se Slavií, uteče vám na šest bodů. Byla by to větší komplikace?
Určitě by to byla komplikace. Šest bodů už by bylo hodně. Jsem zvědavý, jak to zvládnou. Pokud ano, ztíží se nám to. Nechme spekulace a počkejme si na výsledek. Nemá cenu spekulovat.

Další novinky