Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži A

Postup do semifinále

Sparta porazila ve čtvrtfinále poháru Liberec 3:2 po penaltách

Sdílet

Nefalšovaná pohárová bitva byla k vidění ve čtvrtfinále MOL Cupu. Svěřenci Briana Priskeho, přestože brzy prohrávali, měli více ze hry, nedařilo se jim ale dlouho vstřelit branku. To se změnilo s příchodem Jana Kuchty, který dvěma přesnými trefami zavelel k obratu. V nastavení druhé půle ale domácí srovnali a jelikož se v prodloužení skóre neměnilo, dospělo utkání do penalt. V rozstřelu byli přesnější sparťané, kteří proměnili všech pět pokusů, a pokračují tak do další fáze poháru.
Čtvrtfinále poháru zavedlo náš A-tým do Liberce, který je v první březnový den přivítal sněhovou pokrývkou a teplotami okolo bodu mrazu. Šanci v základu oproti poslednímu ligovému utkání dostali Martin Minčev, Jan Mejdr, Qazim Laci a Filip Panák. Ze zdravotních důvodů nebyli k trenérům k dispozici Ondřej Čelůstka, Jakub Pešek, Casper Højer, David Pavelka, Jakub Jankto a Tomáš Wiesner. Zahajovací jedenáctka vypadala následovně: Kovář – Vitík, Panák, Krejčí – Mejdr, Laci, Kairinen, Zelený – Čvančara, Minčev, Haraslín.
Domácí vstoupili do utkání lépe a hned v 5. minutě využili rychlého protiútoku, který na hranici ofsajdu zakončoval do prázdné Rondić. V 10. minutě pálil z hranice malého vápna Minčev, s jeho pokusem si ale Vliegen poradil. Sparťané i nadále tlačili, především ze standardních situací, nedařilo se jim ale žádnou z mnoha šancí zužitkovat. Ve 23. minutě po další ze skrumáží ve vápně vykopávali domácí balón doslova z brankové čáry.
Kvůli zmrzlému povrchu bylo k vidění mnoho nepřesností, hra byla často kouskována a nepřála kombinačnímu fotbalu. Přesto to byli právě hosté, kteří byli častěji na balónu a vytvářeli si více nebezpečných příležitostí. Branku se jim ale v prvních pětačtyřiceti minutách vstřelit nepodařilo, a do kabin se tak šlo za nepříznivého stavu.
Po změně stran se obrázek na hrací ploše neměnil. Hráči ve žlutých dresech byli i nadále v držení míče a většinu času trávili na polovině domácího týmu. Po hodině hry sáhl Brian Priske po prvním střídání, do hry poslal Lukáše Sadílka s Janem Kuchtou, kteří nahradili Martina Minčeva s Qazimem Lacim. Právě útočník s devítkou na zádech se po několika minutách na trávníku nejlépe zorientoval ve vápně, prostřelil brankáře Vliegena a srovnal skóre utkání.
A to nebylo vše. Stejný hráč si o několik minut později opět jako první našel sraženou střelu na malém vápně a poslal svůj tým do vedení – 2:1! Na závěrečné okamžiky druhého poločasu se na hrací plochu dostali také Kryštof Daněk s Awerem Mabilem, kteří nahradili Lukáše Haraslína s Tomášem Čvančarou. V nastaveném čase se ale dostal k zakončení hlavou domácí Rabušić a přestože si Matěj Kovář na míč sáhl, Liberec zvládl srovnat. Utkání se tedy přehouplo do prodloužení.
Do první patnáctiminutovky vstoupili sparťané s jednou změnou, Filipa Panáka vystřídal Asger Sørensen. I v prodloužení byli aktivnější hráči ve žlutém, Lukáš Sadílek dokonce trefil břevno! Hosté se dožadovali odpískání po přistrčení Kuchty ve vápně, rozhodčí Szikszay však měl na celou situaci jiný názor. V průběhu druhého prodloužení se dostal na trávník Adam Karabec, který vystřídal Jana Mejdra. Právě po Karabcově centru hlavičkoval ve 119. minutě v dobré pozici Krejčí, Vliegen byl ale připraven. Utkání tak musely rozhodnout penalty. V rozstřelu byli přesnější sparťané, kteří proměnili všech pět pokusů, a pokračují tak do další fáze poháru.
1 / 167
FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha 2:3p (1:0)
Branky: 5. Rondić, 90. Rabušic – 76. Kuchta, 81 Kuchta, 120. Kuchta (pen.). ŽK: 76. Tupta, 79. Preisler, 82. Pouritzidis, 112. Varfolomejev – 64. Čvančara, 70. Krejčí, 120. Zelený. Rozhodčí: Szikszay – Hrabovský, Mokrusch. Návštěva: 2359.
Sestava Liberce: Vliegen – Gebre Selassie, Prebsl, Pourzitidis – Ndefe, Červ, Doumbia, Frýdek, Preisler – Rondić, Tupta.
Sestava Sparty: Kovář – Vitík, Panák (90. Sørensen), Krejčí – Mejdr (116. Karabec), Laci (63. Sadílek), Kairinen, Zelený – Čvančara (88. Mabil), Minčev (63. Kuchta), Haraslín (88. Daněk).

Další novinky