Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Postup v Evropské lize!

Sparta porazila Aris Limassol a zahraje si Evropskou ligu i na jaře!

Sdílet

Sparta nastoupila do posledního zápasu ve skupině proti Arisu Limassol s jasným cílem. Výhra = postup do jarní fáze Evropské ligy bez ohledu na souběžně hraný zápas Betisu s Rangers. Od začátku zápasu si šla Sparta za svým, vyhrála 3:1 a zahraje si Evropskou ligu také na jaře!
Trenér Sparty Brian Priske mohl po třech duelech nasadit do základní sestavy uzdraveného Asgera Sørensena. K dispozici naopak nebyl Filip Panák.
Sparta začala fantasticky. Už ve čtvrté minutě Haraslín obelstil dva bránící hráče, přesnou přihrávkou skvěle našel Kuchtu, který šikovně nastavil nohu a poslal balon do brány Arisu.
A ono to bylo ještě lepší! V 11. minutě Haraslín přihrál Kairinenovi, který, aniž by se musel podívat, posunul míč doprava Birmančevićovi. Ten z hranice vápna okamžitě vypálil a trefil přesně prostor u pravé tyče, ke které se gólman Vaná natahoval marně – 2:0!
O pět minut později musel být v pozoru Vindahl, po přihrávce z křídla zakončoval na dlouhou nohu Szöke, brankář Sparty byl ale pozorný a balon ukryl v rukavicích. Další nebezpečí přišlo v 19. minutě. Gomis pálil ve vápně, balon ale zakroutil nad bránu.
Ve 31. minutě mohlo být patrně hotovo. Zelený skvěle narýsoval balon mezi obránce na Jana Kuchtu, který se pokoušel prostřelit v souboji tváří v tvář brankáře, ten ale míč vyrazil nohou.
O minutu později se po nabídce Krejčího Kuchta dostal do další šance. Tentokrát bleskově volil lob, na který si ale Vaná počíhal.
Deset minut před pauzou se do balonu po odrazu tvrdě opřel z hranice šestnáctky Cajú. Vitík míči nastavil hlavu a zabránil mu v cestě na Vindahla. Následně musel trenér Priske sáhnout ke změně. Nebyl to ale Vitík, nýbrž Preciado, kdo musel střídat. Nahradil ho Wiesner.
Nepříjemná situace přišla čtyři minuty před pauzou. Bengtsson se uvolnil ve vápně a okamžitě vystřelil, naštěstí ale trefil jen levou boční síť.
To ale ještě nebylo všechno! Laci vysunul do vápna Birmančeviće, ten jen lehce dloubl do meruny a dal svůj druhý gól v zápase. Sparta tak po poločase vedla na Kypru 3:0!
První zajímavou možnost druhé půle měl Tomáš Wiesner, který bez váhání napřáhl z dálky, střela se kroutila k pravé tyči, gólman si ale na míč počkal a chytil ho.
V 68. minutě mohl završit hattrick Birmančević. Kuchta ho skvěle vysunul dopředu a Birma se ocitl v přímém souboji s gólmanem, ten byl ale tentokrát úspěšnější.
Největší šanci dosavadního průběhu měli domácí čtvrt hodiny před koncem. Po ostrém balonu do vápna tečoval míč Vydra, Vindahl ale dokázal zasáhnout a s pomocí břevna hrací předmět vyrazil na roh.
Aris přece jenom skóre korigoval. Sedm minut před koncem přišla přihrávka mezi obránce, Bengtsson toho využil a přeloboval vyběhnutého Vindahla. Ten byl bez šance.
V souběžně hraném utkání Betis doma prohrál s Rangers. Ve výsledku to tak znamená, že Sparta obsadila druhé místo za Skoty a může se těšit na jarní fázi Evropské ligy.
Aris Limassol – AC Sparta Praha 1:3 (0:3)
Góly: 83. Bengtsson – 4. Kuchta, 11. a 45.+1 Birmančević. ŽK: Cajú, Brown – Krejčí, Kairinen. Rozhodčí: Osmers – Beitinger, Schaal (všichni Německo).
Aris: Vaná – Yago, Moucketou-Moussounda (46. Brorsson), Urošević, Cajú – Mayambela (76. Špoljarić), Szöke (65. Brown), Struski – Gomis (65. Montnor), Bengtsson – Kokorin (85. Stepinski).
Sparta: Vindahl – Vitík, Sørensen (66. Vydra), Krejčí – Preciado (36. Wiesner), Laci, Kairinen, Zelený – Birmančević (78. Pešek), Kuchta (78. Olatunji), Haraslín (66. Karabec).

Další novinky