Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyMuži A

Program pro fanoušky se zákazem vstupu

AC Sparta Praha rozšíří strategii práce s fanoušky o nový projekt. Ten bude určený příznivcům, kteří mají uložený zákaz vstupu.

Sdílet

Sparta rozšiřuje strategii práce s fanoušky o projekt určený pro příznivce, kteří mají uložený zákaz vstupu na domácí utkání ACS. Preventivní kampaně a represivní kroky (ukládání smluvních pokut a zákazů vstupu na základě Návštěvního řádu epet ARENY) doplní program, který fanouškům v případě splnění stanovených kritérií umožní dřívější návrat na tribuny.
Klub spustí program k 1. 7. 2023 a zažádat o zařazení do něj budou moct fanoušci, kteří budou mít v té době aktivní (první) zákaz vstupu na domácí utkání AC Sparta Praha. Od léta pak budou moct o vstup do projektu (minimálně tři měsíce od aktivace takového opatření) zažádat další zájemci, pokud budou tímto způsobem vyřazeni z návštěvy domácích utkání. Fans s platným zákazem vstupu obdrží od klubu nejpozději v červnu tohoto roku dopis s informací o možnosti přihlášení.
„Práce s fanoušky je pro klub prioritou, záleží nám na komunikaci s naším publikem. V případě rizikového jednání na tribunách přistupujeme k represivním krokům, zároveň ale budeme poskytovat možnost se na stadion vrátit. Domníváme se, že jsou v našich řadách fanoušci, kteří si zaslouží druhou šanci,“ říká generální ředitel AC Sparta Praha František Čupr.
„Jde o koncepční krok, který jsme konzultovali se zahraničními kluby, které patří mezi špičku v práci s diváky. Inspirovali jsme se například v Holandsku,“ komentuje projekt Tomáš Křivda, člen představenstva AC Sparta Praha a ředitel komerčního úseku. „Stanovili jsme si dva cíle: za prvé chceme i skrze tento program a edukaci nadále pracovat na celkovém zlepšení bezpečnosti na stadionu. Za druhé chceme dát publiku najevo, že umíme projevit empatii, když fanoušek udělá chybu, má zájem ji napravit a nadále chce podporovat klub přímo z tribuny.“
Jak je projekt vystavěný a jak bude v praxi vypadat na časové ose?
1. Žádost fanouška.
Účast v projektu je dobrovolná. O zařazení do programu mohou zažádat všichni fanoušci, kterým byl uložen první trest (nejméně tři měsíce od aktivace takového opatření). Podmínkou je uhrazení smluvní pokuty, byla-li fanouškovi uložena. Opakované zařazení do programu není možné, stejně jako není možné účastí v programu zkrátit uložený doživotní zákaz.
2. Posouzení žádosti klubem.
Šanci zúčastnit se programu mají všichni příznivci s prvním trestem s výjimkou těch, kteří a) se dopustili jednání, které přímo ohrozilo jiného člověka na zdraví, nebo způsobilo zdravotní újmu, nebo b) se dopustili zvláště toxického činu (rasismus), nebo jiného jednání s obzvlášť závažným následkem. Klub může fanouška vyjmout z programu i v jeho průběhu. Obsah programu bude vystavěn vždy individuálně s ohledem na provinění konkrétního příznivce. 
3. Absolvování programu.
Fanoušek absolvuje školení (například zdravotní kurz), přednášky a preventivní programy (např.: davové chování, nebezpečí vyplývající z používání pyrotechniky), dobrovolnické práce. V průběhu programu budou účastníkovi udíleny kredity dle předem stanovených podmínek.
Program bude složený z tří hlavních částí:
4. Vyhodnocení účasti.
Po splnění určených cílů a nasbírání předem stanoveného počtu kreditů (přičemž cílový počet kreditů bude stanoven koncepčně a bude nastaven podle závažnosti provinění) dojde k vyhodnocení, v rámci kterého může být fanouškovi zkrácen původní trest až o 70 procent z původní délky trvání.
Většinu nákladů spojených s tímto programem bude hradit klub, spoluúčast fanouška bude v maximální výši 20 procent (to znamená předpokládanou investici na straně fanouška ve výši jednotek tisíc korun).
Délka absolvování programu bude individuální, nicméně neměla by přesáhnout u žádného účastníka 1 rok, v případě kratších trestů jej bude možné absolvovat v horizontu několika měsíců.
Jedním z cílů klubové strategické práce s fanoušky je nadále zvyšovat komfort a bezpečnost každého fanouška na tribunách epet ARENY. V neposlední řadě je pak ambicí AC Sparta Praha přinášet do fotbalového prostředí v České republice nové projekty a myšlenky.
Klub a tribuna.
AC Sparta Praha
  • Vzdělávací.
  • Pracovně/dobrovolnická.
  • Individuální prevence.

Další novinky