Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyMuži A

Sáček odchází do Jagiellonie

Michal Sáček přestupuje do Jagiellonie Białystok

Sdílet

Michal Sáček opouští Spartu a přestupuje do Jagiellonie Białystok, patnáctého celku polské Ekstraklasy. Šestadvacetiletý záložník poprvé oblékl rudý dres v sezoně 2015/2016, byl například u vítězství nad Interem Milán ve skupině Evropské ligy, vedl Spartu do utkání jako kapitán, či slavil triumf v domácím poháru.
Psal se rok 2014, když sedmnáctiletý Michal uspěl na testech a přestoupil do Sparty z jihomoravského Hodonína. Rodák z Hustopečí nejprve nastupoval za dorost, později za juniorku a na jaře roku 2016 vyměnil Strahov za Letnou, kam si jej vytáhl tehdejší trenér A-týmu Zdeněk Ščasný. Svůj první soutěžní zápas zapsal 30. března 2016, kdy zasáhl na závěrečných devět minut do pohárového utkání proti Liberci a byl to debut nejen vítězný, ale díky lepšímu skóre z dvojzápasu také postupový.
I nadále sbíral starty výhradně v poháru. Byl také u památného odvetného utkání čtvrtfinále Evropské ligy, ve kterém jsme se na Letné střetli se španělským Villarealem. Přestože Michal sledoval utkání pouze z lavičky, měl nejen možnost zažít výbornou atmosféru vytvořenou našimi fanoušky, ale také být u jednoho z největších úspěchů Sparty na mezinárodní scéně za poslední roky. Do konce ročníku 2015/2016 stihl i svou ligovou premiéru, kdy v posledním ligovém kole střídal o půli Marka Matějovského, a přihlížel tak pětigólové kanonádě tehdejšího kapitána Davida Lafaty do branky Jihlavy. 
Na start v zahajovací jedenáctce si musel počkat až do další sezony. Jednalo se o křest ohněm, jelikož stále ještě devatenáctiletý mrštný záložník dostal poprvé příležitost jakožto hráč základní sestavy v utkání skupiny Evropské ligy na hřišti anglického Southamptonu. Podruhé v základu nastoupil opět v pohárově Evropě proti věhlasnému Interu Milán, tentokrát již pod trenérem Holoubkem, se kterým se dobře znal z jejich společného působení na Strahově. V zápase jsme tehdy po dvou brankách Václava Kadlece zvítězili 3:1 a Sáček odehrál ve středu zálohy celých devadesát minut.
V jarní části téhož ročníku si vydobyl pevnou pozici v kádru. Patřil mezi hráče, kteří pravidelně nastupovali, čímž si získal i pozvánku do jednadvacítky, se kterou celou sezonu 2016/2017 zakončil účastí na EURO. Před startem největšího mládežnického turnaje v Evropě stihl absolvovat i část přípravného kempu se seniorskou reprezentací. U lvíčat si postupně budoval své místo a na podzim roku 2017 přidal i první zápis do hráčských statistik. Nejprve v lize asistoval u důležitého gólu Ondřeje Zahustela proti Baníku, poté vstřelil v dresu národního týmu branku San Marinu a tři dny na to v zápase proti Moldavsku nahrával na gól Karlu Knejzlíkovi. Na přesný zásah v české nejvyšší lize si však musel ještě nějaký čas počkat.
O to sladší ale první ligová trefa byla. Na jaře roku 2019 zvyšoval Michal na 3:0 v domácím utkání proti Plzni, ve kterém jsme nakonec zvítězili vysoko 4:0. Nebyl ale jediným gólovým debutantem toho večera. O tento post se bude navždy dělit s Adamem Hložkem, který skóre zápasu otevíral.
Následující ligový ročník 2019/2020 odstartoval Sáček na pro něj nezvyklé pozici pravého obránce. 25. srpna poprvé ve své kariéře vedl do zápasu Spartu jako kapitán a 8. prosince se blýskl prvotřídní gólovou lahůdkou, kdy svou dalekonosnou pumelicí propálil v utkání proti Mladé Boleslavi brankáře Stejskala, což právem zdobilo kompilace nejkrásnějších branek ligového ročníku. Celou sezonu nevynechal jediné ligové utkání a na jejím konci se spoluhráči po vítězství ve finále MOL Cupu zvedl nad hlavu svou první trofej.
V září roku 2021 se Michal dočkal i svého prvního startu v seniorské reprezentaci, kdy jako střídající hráč zasáhl do přátelského utkání s Ukrajinou. V listopadu roku 2022 pak nastoupil ke svému 200. soutěžnímu utkání za Spartu.
Saku, děkujeme Ti za všechno, co jsi pro Spartu odvedl a přejeme ti hodně štěstí do další kariéry i osobního života!

Další novinky