Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Soupeř využil naše chyby

Trenér Sparty Václav Kotal po utkání s Budějovicemi

Sdílet

Sparta poprvé v sezoně ztratila domácí ligový zápas. S Českými Budějovicemi prohrála 2:4. Trenér Václav Kotal po zápase hovořil  na tiskové konferenci s novináři i s kamerou Sparta TV.

KOTAL | Soupeř využil naše chyby

Trenére, je půl hodiny po zápase. Došel jste už k vysvětlení, jak se takový výsledek může stát?
Myslím, že se opakovalo to, co v Plzni. Udělali jsme hrubé chyby a soupeř toho využil. Největší problém byl, že když se nám podařilo srovnat, dostali jsme další gól. Po třetí ráně už jsme se vzpamatovat nedokázali.
Zažil jste někdy podobné góly, které Sparta inkasovala?
Já jsem to ještě neviděl na videu. Z lavičky je to problém. Góly jsou laciné. Potom se to těžko honí. Budějovice zodpovědně bránily, hrály na brejky a my jsme se s tím nedokázali vypořádat.
Znovu bylo v defenzivě hodně fatálních chyb. Nejsou to momenty, kdy vaše trpělivost trošku přetéká?
My musíme pracovat na eliminaci chyb. Kluci, kteří by hráli, jsou zranění a nic s tím nenaděláme. Pracujeme s kádrem, který máme. Hráči musí začít u sebe. Bez zodpovědného přístupu, komunikace, zajišťování, zdvojování a tak dále to nejde. Ani se soupeřem, který doteď nevyhrál. Měl pět gólů a nám dá čtyři. Je to signál, že je něco špatně a hráči si to musí uvědomit. My si to samozřejmě uvědomujeme a pracujeme na organizaci. Pak ale vidíte, jak to v utkání vypadá.
Co je podle vás špatně?
V Plzni máte dva góly hrůzostrašné. První nabídneme, pak dostaneme ve 45. minutě gól z rohu. Míč spadne na zem, máme tam dva hráče v souboji. Tentokrát už před prvním gólem byl průnik. To ještě soupeř nedohrál. To jsou chyby, které se nedělají ani v dorostu a my je uděláme. Bohužel.
Proč jste sáhl k variantě se čtyřmi obránci?
Vycházeli jsme z chyb v Plzni. Chtěli jsme obranu posílit. Myslím, že dopředu nám to fungovalo. Karlsson i Plavšić na křídlech fungovali dopředu dobře. Bohužel nás tři fatální chyby stály góly. To se pak těžko hraje. Soupeř je v euforii, hraje s totálním nasazením a to překonat, když dvakrát máte odvracet nepříznivý výsledek… Srovnáte, dostanete třetí ránu a z toho už jsme se nevzpamatovali. Čtvrtý gól už byl takové naše zoufalství.
Trenér Horejš říkal, že hodně pomohla reprepauza. Jak to bylo ve Spartě?
Podívejte se na sestavu. Nehraje pět nebo šest hráčů, kteří by normálně byli v základu. Pracovali jsme s tím, co máme. Doplnil jsme mužstvo o dorostence, abychom měli vůbec dvacet hráčů na tréninku, a mohli něco nacvičovat. Výsledek je takový, jaký je. My teď mužstvo doplňovat nemůžeme. Musí si to hráči uvědomit. Pokud chtějí hrát ve Spartě, nemůžou dělat takové chyby.

Další novinky