Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyMuži A

Statistiky z podzimní části

Podívejte se na nejzajímavější čísla, která podzimní část přinesla

Sdílet

Jarní část sezony 2022/23 klepe na dveře. Pojďme se před jejím startem ještě ohlédnout za podzimem. Sparťané v jeho průběhu odehráli 20 soutěžních utkání, ve kterých vstřelili 40 branek, nasbírali 32 ligových bodů a postoupili do čtvrtfinále MOL Cupu. Podívejte se na ta nejzajímavější čísla od našich klubových analytiků, která nám podzimní část sezony přinesla.
Sparťanem s nejlepší muškou napříč všemi soutěžemi je Tomáš Čvančara, který se pětkrát trefil v lize a další tři přesné zásahy přidal v MOL Cupu. Na děleném druhém místě najdeme Jana Kuchtu a Lukáše Haraslína, oba shodně čtyřikrát rozvlnili síť.
Kategorii nejlepších nahrávačů jasně ovládl Casper Højer, který v této disciplíně s osmi asistencemi vévodí celé české nejvyšší soutěži. Tím však výčet jeho kvalit nekončí, dánský obránce zároveň vytvořil nejvíce šancí v lize, konkrétně 43 s xA hodnotou 3,88.  
V celkovém součtu bodů těsně zvítězil Tomáš Čvančara, který osm gólů okořenil třemi asistencemi, a v kolonce bodů mu tak svítí číslo jedenáct. Na zápis do statistik potřeboval vytáhlý útočník v průměru jen 88 minut. Osmadvacetiletý Dán přidal do svých osobních statistik ještě dvě branky a za svým spoluhráčem, kterému asistoval u gólu na hřišti Teplic, tak přezimuje v těsném závěsu. Na třetím místě se opět sešli Kuchta s Haraslínem, kteří se zatím zastavili na sedmičce. Druhému jmenovanému navíc na zisk bodu stačilo v průměru pouhých 77 minut. 
Ačkoliv Matěj Kovář naskočil takříkajíc do rozjetého vlaku, jelikož přišel až v průběhu podzimní části, stihl odehrát deset zápasů, ve kterých vychytal čtyři čistá konta. V rámci celé ligy navíc drží druhou nejdelší sérii bez inkasovaného gólu, která trvá 315 minut. A v úvodu jarní části ji může ještě prodloužit!
Na podzim jsme odehráli 16 ligových utkání, další dvě vystoupení jsme přidali v MOL Cupu a v druhém předkole Evropské konferenční ligy. Plnou porci utkání absolvovala hned trojice hráčů. Do všech dvaceti zápasů zasáhly letní posily Jan Mejdr, Jaroslav Zelený a Kryštof Daněk. Poslední jmenovaný byl navíc sedmým nejčastěji faulovaným hráčem ligy, jelikož na něj bylo spácháno 36 faulů. 
Naším železným mužem, který odehrál na podzim nejvyšší počet minut, se ovšem stal Lukáš Sadílek. Přestože jedno utkání vynechal, strávil na trávnících celkem 1 612 minut a druhého Jaroslava Zeleného nechal za sebou se ztrátou 109 minut. Rodák z Uherského Hradiště se navíc pyšní třetím nejvyšším počtem přihrávek ve finální třetině hřiště, kterých předvedl 184. I díky této aktivitě vytvořil na podzim druhý největší počet sparťanských šancí. Těch bylo 26 s xA hodnotou 1,93. 
Šestadvacetiletý záložník také na podzim naběhal nejvíce metrů, kterých bylo celkem 185 607 s osobním maximem 13 116 za jedno utkání. Druhého Asgera Sørensena překonal o necelých 30 tisíc metrů. Tachometr třetího Kryštofa Daňka se zastavil na číslovce 138 098 a jeho nejlepší výkon v této kategorii za jeden zápas činí 12 312 metrů. 
Nejdelší dosaženou vzdálenost ve vysoké intenzitě, tedy v rychlostech 19,8-25,2 kilometry za hodinu, zaznamenal opět Lukáš Sadílek, který přesáhl metu 17 tisíc metrů. Z druhého místa jej se 14 196 metry znovu stíhal devatenáctiletý rodák z Olomouce, za kterého se s dvanácti a půl tisíc zařadil pravý obránce Jan Mejdr. 
Sprinterskou disciplínu, tedy naběhanou vzdálenost v rychlostech vyšších než 25,2 kilometrů za hodinu, už mladý křídelník s třináctkou na zádech ovládl a celkem v ligových zápasech v této intenzitě naběhal 3 771 metrů s osobním rekordem 375 metrů za jedno utkání. V těsném závěsu s 3 707 se nachází Tomáš Čvančara, jehož nejlepší výsledek v této kategorii za jedno utkání činí bez třináct metrů půl kilometru. Třetí příčku opět obsadil Jan Mejdr, který ve sprintu naběhal 3 366 metrů s osobním maximem 366 metrů za zápas.  
Přestože v této sezoně neodehrál Tomáš Wiesner zdaleka tolik minut jako v minulosti, obsadil přední příčky našich statistik. S 9 158 metry je čtvrtým nejlepším sparťanem v kategorii naběhaných vzdálenostech v rozmezí 19,8-25,2 kilometrů za hodinu a jeho osobní rekord 1 056 metrů je v této kategorii dokonce druhým nejvyšším. Druhou příčku obsadil také v nejdelších zaznamenaných vzdálenostech ve sprintu, kde jeho maximum činí 383 metrů. 
Nejvíce soubojů ze všech sparťanů vyhrál Jaroslav Zelený, bylo jich 66. V těsném závěsu se nachází Asger Sørensen, který zároveň vyslal 929 přesných přihrávek, a řadí se tak na první místo v této kategorii v celé lize. David Pavelka, který ve většině utkáních vedl Spartu jako kapitán, vyzrál na protihráče ve 44 případech. Zaznamenal také 22 střeleckých pokusů, čímž se řadí hned za naší dvojici útočníků Jana Kuchtu a Tomáš Čvančaru jakožto třetí nejčastěji zakončující sparťan.
Cestu do epet ARENY našlo během devíti ligových zápasů téměř 120 tisíc fanoušků! V průměru sleduje zápasy Sparty přímo ze stadionu 13 194 diváků. V obou kategoriích jsme nejlepší v rámci české nejvyšší soutěže. Nejvyšší návštěvnost mělo na Letné v podzimní části utkání s Bohemians, kdy si na Spartu našlo cestu 17 305 z vás.

Těšíme se na vás v jarní části, sparťani!

Další novinky