Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Těžký start jara? Hráči mají velkou příležitost se ukázat

Tisková konference se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým

Sdílet

Sparta tento týden zahájila přípravu na jarní část sezony. Po úterních fyzických testech začali hráči od středy trénovat na Strahově. Ve čtvrtek odpoledne pak proběhla tisková konference se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým. Podívejte se na záznam, nebo si přečtěte přepis.

Hráči mají velkou příležitost se ukázat

Jak hodnotíte podzimní část?
Myslím, že se neustále posouváme. Do jarní části jedeme po dlouhé době s tím, že působíme na všech třech frontách. Z tohoto pohledu je to jistě pozitivní. Zaznamenali jsme však i varovné signály. Například zápasy s Plzní či na Slovácku. Duel na Slovácku byl pro mě šok. Na podobné zaváhání nebude v jarní fázi prostor. Na nás je, abychom si analyzovali, proč se tak stalo. Budeme se soustředit na detaily, abychom se vyhnuli zmíněným varovným signálům. Když jsme se dostali do krizových momentů, tak jsme se z nich ale uměli dostat, což ukázalo sílu týmu a velmi mě to potěšilo. Cílem však je, abychom se takovým momentům vyvarovali.
Co říkáte na los MOL Cupu?
Od začátku je náš program zajímavý a lidé se mají na co těšit. Čekají náš Budějovice, Plzeň, derby či Partizan. Není se však čeho bát. Naopak to beru jako obrovskou příležitost pro hráče se ukázat a potvrdit, že na Spartu mají a zároveň ukázat sílu Sparty.
Jednali jste už s trenérem Vrbou o prodloužení smlouvy?
S trenérem se bavíme každý den o všech situacích včetně této.
V Konferenční lize vás čeká Partizan. Jaké máte podle vás šance?
Cítíme šanci, že můžeme postoupit dál. Totéž si určitě myslí i Partizan. Pro nás jde o přijatelný los. I když je Partizan v domácí soutěži dominantní, určitě je to soupeř, přes kterého budeme chtít postoupit.
Jak to vypadá s prodloužením smluv pro Dočkala a Pulkraba?
S Dočkalem jsem mluvil, když měl zranění během září. Myslím si, že je v tom rozumný. Jasně jsme si řekli, že čas na prodloužení smlouvy bude na jaře. Pro něj je nyní zásadní udělat dobrou přípravu. Během jara si tuto situaci vyhodnotíme. Se všemi hráči se bavíme na pravidelné bázi.
Matěj se během poslední poloviny sezony vyprofiloval a má pro Spartu velkou cenu. Je důležitým článkem týmu a během tohoto přestupního období ho nikam na 99 % nepustíme. Dokončí sezonu tady a na jaře se budeme bavit dál.
Jaká je pozice hráčů z béčka v A-týmu?
Pro nás bylo strategickým bodem mít béčko ve druhé lize. Jsem strašně spokojený, jak to kluci zvládají. Zlepšují se rychleji, než jsem si myslel. Dobrým příkladem je Adam Gabriel, který pravidelně trénoval s áčkem, což mu dost prospělo. Nyní by měl dostávat větší prostor, než tomu bylo na podzim. Sejk, Suchomel, Ryneš a Patrák začali s námi přípravu. Jde o velký krok, uvidíme, jak to budou zvládat. Všechno bude záviset na tom, jak se ukážou v přípravě. Vyhodnotíme to pak s trenérem. Jsem zvědavý, jak to bude.
Co říkáte na interview Florina Nity?
Jeho rozhovor byl v pár momentech nešťastný. Nemám problém, když někdo řekne, že není spokojen s tím, že nehraje. Každý chce samozřejmě hrát. Některé výroky ale byly naprosto zbytečné. My z toho ale neděláme vědu. Trenér si s ním vše vyříkal a mají před sebou čistý stůl. My nechceme, aby odcházel a on nepožádal o přestup, takže o svou šanci musí zabojovat, tak jako všichni na Spartě. Změna brankáře byla opodstatněná. Holec na svou šanci čekal velmi dlouho. Tým vyhrál 5 ze 6 zápasů, ve kterých Holec nastoupil, takže to mělo význam.
Zajímáte se o Sora z Baníku?
Jedná se o hráče, kterého si nelze nevšimnout. Baník má však víc hráčů, kteří jsou pro nás zajímaví, a totéž platí i naopak. Jedná se o klasický fotbalový byznys. Ostrava si ohodnocuje své hráče, my zase své. Vztahy mezi námi jsou naprosto korektní.
Je možné, že by odešel Hložek už nyní?
Jsme připraveni na eventuální doplnění kádru na všechny pozice. Ve fotbale musíte být neustále připraveni, nikdy nevíte, co se může stát. Pro mě je důležité, abych měl spokojeného trenéra, který má kádr, jaký chtěl mít. Dobrý příklad je Haraslín, který se líbil trenérovi a když se naskytla šance, tak jsme ho získali a on se uchytil. Důležitou roli však hrají i finance. Hložek je náš hráč a doufám, že to tak i zůstane, přičemž je jasně nejlepší hráč v lize. Říkám to cíleně, protože vím, že to zvládne a nic to s ním neudělá. Čekám, že bude dávat mnohem víc gólů než na podzim. Nechceme o něj nyní přijít, a proto jsme ochotní se bavit o jeho odchodu až v létě.
Blíží se přestup nějakého hráče do Sparty?
Stále hledáme atributy, které nás vylepší. Jsme aktivní, a takoví zůstaneme i nadále. Další změny v kádru budou, ale momentálně nejsme blízko k žádné dohodě.
Můžete přiblížit odchod DMK?
David byl to dobrý nákup, jeho produktivita mluví za všechno. Dlouho jsme spolu jednali o nové smlouvě. Rozdíl v našich představách byl tak obrovský, že se to nedalo dohodnout. Říkal, že se chce vrátit domů, nebo zkusit něco nového. S trenérem jsme se domluvili, že pokud dostaneme dobrou nabídku, tak bychom ho prodali, což se ostatně i stalo.
Jaké je situace Lukáše Štětiny?
Potvrzuji, že je zřejmě na odchodu. Ví, že mu smlouvu v létě neprodlužíme a má povolení hledat si nový klub. Ke všem hráčům jsem otevřený a bavíme se na rovinu.
Jak jsou na tom zranění hráči?
Čelůstka, Gabriel a Panák jsou už stoprocentně fit a všichni normálně trénují s týmem. Hancko, Højer a Juliš začali s týmem částečnou přípravu. Je možné, že ještě nebudou hrát s Chrudimí. U nich je cílem, aby byli nachystáni do Španělska.
Proč jste se rozhodli pro příchod Čvančary?
Bavili jsme se, že nám chybí určitá typologie hráče vpředu, přičemž Tomáš ji naplňuje. Je to větší hráč, který dokáže střílet góly z každé situace, a také je pohybový, mladý a má potenciál. Je to na něm, jak se chopí šance.

Další novinky