Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyU-9

U8 a U9 s kvalitními výkony na turnaji v Bruselu

Sparta se ve velké konkurenci neztratila

Sdílet

Sparťanské kategorie U8 a U9 se ve dnech 30. a 31. března představily na velkém mezinárodním turnaji Salvatore Brussels Football European Cup v hlavním městě Belgie. Kromě jednodenního turnaje je na další den čekaly také přípravná utkání.
U9
Turnaj U9 byl obsazený top týmy z Anglie, Itálie, Španělska, Francie, Nizozemí či domácí Belgie. Kvalita 80 mužstev na akci byla velmi vysoká. Kluby byly rozděleny do 16 skupin po 5 celků, kde nejlepší mužstva postupovala do play-off.
Zápasy se hrály formou 4+1 na 1x15 minut. Sparťané byli vylosováni do skupiny B, kde je čekaly souboje s kluby z Belgie a Řecka.
Základní skupina: 
AC Sparta Praha – PAOK Soluň 3:2
AC Sparta Praha – Royal Union SG 6:2
AC Sparta Praha – Royal Francs Borains 8:1
AC Sparta Praha – RU Wallonne Ciney 4:0
V základní části jsme odehráli čtyři zápasy, z toho dva jsme po heroickém výkonu celého mužstva otočili až v samém závěru. Skupinou jsme nakonec prošli bez jediného zaváhání a se skóre 21:5 do play-off postoupili z 1. místa.
1/16 finále
AC Sparta Praha – Royal Charleroi SC 1:1, 5:4 na penalty
1/8 finále
AC Sparta Praha – Stade de Reims 2:4
Po výhře s belgickým Charleroiem a prohře s francouzským Stade de Reims Sparta pokračovala ve skupině o 9.-16. místo.
AC Sparta Praha – Olympique Lyon 4:3
AC Sparta Praha – Liverpool FC 1:2
AC Sparta Praha – Galatasaray Istanbul 3:2
Závěrečná fáze turnaje nám poskytla konfrontace se soupeři zvučných jmen. Lyon a Galatasaray naši kluci zvládli porazit, skalp Liverpoolu jim ale těsně unikl. Výsledkem toho bylo skvělé 11. místo.
Nominace Sparty: Bouchal, Girman, Wagenknecht, Ducár, Jebbiou, Parkán, Brosch, Pařík.
Trenér Marek Nezbeda hodnotí akci: „Celkově hodnotím turnaj velice úspěšně, kluci odehráli skvělé zápasy. Po prvním klání play-off mě ukápla i slza z neskutečné radosti a euforie hráčů z postupu v penaltovém rozstřelu. Na kluky jsme strašně hrdí, jak se prezentovali jako tým i jako individuality. Všem na turnaji ukázali, že to jsou velmi dobří hráči, se skvělým charakterem, vítěznou mentalitou a velkou odvahou, protože čtyři zápasy (Soluň, Gilloise, Charleroi, Lyon) otáčeli z nepříznivého skóre až do končeného vítězství.
V konečné pořadí jsme nechali za sebou Arsenal, Benficu, Atlético Madrid, Chelsea, Manchester United či 1.FC Köln. Celkově odjíždíme z turnaje s bilancí 6 výher, 1 remíza a dvě prohry, čehož výsledkem bylo celkově 11. místo z 80 účastníků.“
U8
V úvodní části turnaje narazila naše osmička na týmy z Belgie a Rumunska.
Základní skupina:
AC Sparta Praha – Athletic Slatina 4:4
AC Sparta Praha – Cercle Brugge 4:0
AC Sparta Praha – KFC Turnhout 6:2
AC Sparta Praha – Waremme 4:2
S výjimkou remízy v úvodním zápase s rumunskou Slatinou jsme všechny ostatní utkání zvládli dotáhnout do vítězného konce a z 1. příčky jsme postoupili do další fáze.
Play-off
AC Sparta Praha – AS Saint-Étienne 3:7
AC Sparta Praha – MTK Budapešť 4:10
V play-off ale naši kluci nenavázali na výsledky ze skupiny a v soubojích s francouzským Saint-Étienne a MTK Budapešť tahali za kratší konec. Po těchto dvou prohrách tak jejich cesta na turnaji skončila.
Nominace Sparty: Aussenberg, Burda, Horák, Sojka, Švihálek, Trapp, Varhánek, Vyskočil.
Další den využila Sparta na přípravné souboje se známými evropskými kluby: Atlético Madrid, Benfica, Nice, Juventus, Anderlecht a Gentofte FA.
Trenér Patrik Zamazal hodnotí akci: „Turnaj hodnotím především jako skvělou zkušenost. Kluci si změřili své síly s hráči z top akademií v Evropě. Sobotní turnaj jsme začali proti těžkému rumunskému soupeři, který skončil remízou, ale myslím si, že herní převaha byla na naší straně. Limitovala nás především malá odvaha střelby z větší vzdálenosti. To jsme už v dalších kláních skupiny proti belgickým soupeřům zlepšili, a i díky tomu jsme zaslouženě skončili na 1. místě a postoupili tak do nejvyšší části pavouka.
Prvním soupeřem v play-off byl francouzský Saint-Étienne, kde jsme od začátku dotahovali skóre utkání a poté za stavu 3:3 nás psychicky zlomily dva rychlé góly soupeře. Šanci napravit to a postoupit v nižší části pavouka jsme měli proti týmu MTK Budapešť, kde ovšem nelze jinak než uznat kvalitu soupeře, která zde byla nad naše síly a po prohře pro nás turnaj skončil.
V neděli nás čekala série přátelských utkání proti týmům z turnaje, kde jsme se postavili Juventusu, Benfice, Atléticu Madrid, Nice nebo třeba Anderlechtu (vítěz turnaje). Bylo znát, že kluci v tomto poklidnějším prostředí, bez obklopených fanoušků na tribunách kolem hřiště, hráli více uvolněně. Jsem moc rád za tyto zápasy, které kluky ohromně posouvají. Celkově jsem na ně pyšný, že hráli odvážně dle naší filozofie a neustoupili z toho. Já osobně to vnímám jako velkou motivaci do další práce.“
Manažer FUN fáze Jaroslav Vavříček se ohlédl za působením sparťanských týmů v Bruselu: „Obě naše kategorie se na tomto velkém mezinárodním turnaji prezentovaly skvělými výkony. Naše mladší U8 odehrála moc pěkné zápasy a v play-off vypadla po velmi vyrovnaném průběhu duelu, jehož výsledek se lámal až v samém závěru. Druhý den pak kluci sehráli spoustu pěkných přípravných utkání s týmy zvučných jmen. Věřím, že si to všichni užili a domů přijeli s krásnými zážitky.
Kategorie U9 se na turnaji předvedla ve výborném světle. Kluci byli odvážní v situacích 1v1 a předvedli i několik překvapivých zakončení nebo rozehrávek z autu. Stejně jako mladší sparťánci, tak i oni se zaslouženě probojovali do play-off z prvního místa ve skupině. V závěrečné fázi turnaje dokázali porazit například Lyon nebo stejně, jako náš A-tým, Galatasary Istanbul a těsně prohráli s gigantem z Liverpoolu.
Jsem velmi rád za tuto mezinárodní konfrontaci, ve které se Sparta určitě neztratila, a naopak se velmi dobře herně prezentovala i s velkými evropskými týmy. Děkuji všem hráčům a trenérům za vzornou reprezentaci klubu. Velké poděkování patří také našim věrným fanouškům – rodičům, kteří za námi do Bruselu přijeli v hojném počtu.“

Další novinky