Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas

Brian Priske po výhře v Plzni

Sdílet

Trenér Sparty Brian Priske předstoupil po vítězném utkání v Plzni před novináře a odpovídal na jejich dotazy. Záznam z tiskové konference si můžete buď přehrát na videu, nebo přečíst přepis.

TISKOVKA | Trenér Brian Priske po výhře v Plzni

Je to reakce, kterou jste chtěl po derby vidět?
Ano, bez pochyby.
Bylo pro vás složité změnit způsob hry?
Bylo to náročné rozhodnutí, ale cítil jsem, že po derby musíme udělat změnu. Zároveň jsme věděli, že tu Sparta nevyhrála jedenáct let. K soupeři jsem přistupoval s velkým respektem, jelikož jsme na tomto stadionu zvyklí vídat gólovou mašinu, která v domácí soutěži přidává jedno vítězství za druhým. Cítil jsem, že je to ten správný okamžik něco udělat, přestože to bylo v náročném utkání proti týmu, který hraje evropské soutěže. Bylo tam přesně to, co jsem chtěl od týmu vidět. Byly tam emoce, srdce a touha zvítězit. Za to mají hráči můj kredit.
Chtěl jste soupeře zaskočit?
Těžko říci, jestli byla Plzeň překvapená, na to se musíte zeptat jejich trenéra. Myslím, že nám ona změna pomohla nejen v začátku utkání, ale také v druhé půli. Naším cílem bylo eliminovat vysokého útočníka, který je velmi silný. Zároveň jsme se zaměřili na Mosqueru, který je taktéž nebezpečný. Pokud bych měl být kritický, tak bych řekl, že jsme si přeci jen mohli vytvořit o něco více šancí ze hry. Nakonec jsme tady ale vyhráli po jedenácti letech a tým ukázal dobrý charakter a správnou mentalitu, což je nejdůležitější. 
Komise rozhodčích vydala prohlášení, že měl být Chorý vyloučen. Jak jste situaci viděl vy?
Já to viděl úplně stejně jako komise rozhodčích a také jsem to o poločase řekl rozhodčímu. VAR nedělal to, co by dělat měl. Za mě to byla jasná červená karta. Očekával jsem proto stejný průběh jako u vyloučení Jana Kuchty či Tomáš Čvančary, kdy rozhodčí přerušil utkání a šel se na celou situaci podívat. To se ale nestalo. 
Během zápasu jste byl hodně emotivní. Stál vás dnešek hodně nervů?
Nedokážu to asi úplně posoudit, žádnou změnu jsem v tomto ohledu u sebe nepozoroval. Na druhou stranu to byl samozřejmě intenzivní zápas, který člověk obecně hodně prožívá. Nastoupili jsme proti nejlepšímu týmu ligy a bylo téměř vyprodáno, což vytvořilo opravdu elektrizující atmosféru. Možná také ve mně bylo to, že jsme všichni chtěli reagovat na náš výkon z derby. Nejsem v průběhu zápasu nijak nervózní, ale zkrátka jsme viděli velké utkání, do kterého jsme všichni vložili hodně energie. Jsem moc rád, že jsme ukázali českému fotbalu, že jsme pořád tady a že směr, kterým se vydáváme, je správný. Samozřejmě víme, že je před námi dlouhá cesta. Důležité je, že jsme ukázali, že umíme vyhrát i velký zápas.
Co říkáte na výkony Martina Vitíka a Matěje Kováře?
Ukázali, že mají mentalitu, kterou potřebujeme, abychom byli úspěšní. Mají ale i velkého týmového ducha. Derby se bez pochyb nepovedlo vícero hráčům. Trénovali jsme tvrdě v tréninku, a právě na Víťasovi je vidět, že se chce zlepšovat a má potenciál být jedním z nejlepších stoperů v české lize. Podobné to je s Kovářem, který, pokud bude takto pokračovat i nadále, bude jednoho dne chytat za reprezentaci.
Proč jste se rozhodl změnit taktiku?
Rozhodl jsem se během pondělí, nebo úterý, když jsem sledoval zápasy Plzně. Někdy takovéto drobné změny v rozestavení mohou hráčům pomoci. Myslím, že dnes jsme ukázali, že nejsme tak snadno čitelní, jak někteří lidé po derby tvrdili. Zároveň to byla částečně reakce na naši velkou marodku, kde se momentálně nachází klíčoví hráči. Je to pro nás určitě do budoucna dobrý záložní plán, který se do dnešního velmi defenzivního zápasu hodil. Uvidíme ale, jak nastoupíme v příštím zápase.
Jste prvním sparťanským trenérem po dlouhé době, který v Plzni vyhrál. Co na to říkáte?
Jsem ale také trenérem, který prohrál vysokým rozdílem derby. Další těžká utkání nás navíc čekají. Nejsem ten typ trenéra, který by tohle nějak výrazněji vnímal. Odměnu by si dnes zasloužili nejen hráči na hřišti, ale i celá lavička a ti, kteří utkání museli sledovat v civilu.
Jaká je situace kolem Krejčího a jeho možného přestupu?
Láďa Krejčí tu musí zůstat. Budu o tom mluvit jak s ním, tak s Tomášem Rosickým. Potřebujeme ho tu, je důležitý pro náš styl i ambice, které máme jako tým. Věřím proto, že tu s námi bude i po zimní přestávce. Co se týče jeho zdravotního stavu, je skoro zdravý, ale musíme ještě zvážit, zda nastoupí již ve středu proti Slovácku. Chtěl bych ještě dodat jednu věc. Normálně nevyzdvihuji konkrétní hráče, každý z nich dnes předvedl výborný výkon a podílel se na vítězství, ale přesto dnes musím pochválit Panyho. Jednalo se o jeho první ligový start v základu během mého působení v klubu. Byl pro mě klíčovým hráčem a chovám k němu obrovský respekt. V koleni, se kterým po zranění strašně dlouho bojuje, cítí hodně bolesti, ale nikdy se nevzdal, a přestože vás při pohledu z tribuny třeba tolik nezaujal, za mě byl klíčovým elementem. Každý den pracuje a snaží se pomáhat celému týmu. Respekt.

Další novinky