Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryU-19

V soutěži máme nejvyšší cíle

Rozhovory s trenéry U17 a U19 před startem jarní části

Sdílet

Kategorie U17 a U19 už zítra vstoupí do jarní části ligové sezony, kdy na domácím trávníku přivítají Frýdek-Místek. V rozhovorech s hlavními trenéry obou týmů jsme si popovídali například o hodnocení zimních příprav, cílech ve druhé polovině sezony či situacích v soutěžích.
Preview před startem dorosteneckých ligových soutěží najdete zde.
U19 | Jan Kopáňko
Po podzimu nastalo několik změn ve vašem realizačním týmu. Jaké máte nové nastavení?
Pracujeme ve složení s Michalem Hladíkem, Dominikem Michalanským, Radkem Sňozíkem a videoanalytik je Martin Pavlíček. Neřekl bych, že nastaly velké změny, ale spíše šlo o to, že jsme si jinak rozdělili role. Všechno funguje v pořádku tak, jak má.
Během zimy jste absolvovali několik kvalitních přípravných zápasů včetně těch proti seniorským týmům. Jak jste spokojen s vašimi výkony v těchto soubojích?
Odlišnost soupeřů vždy ukáže oblasti, na kterých je potřeba zapracovat a dá nám to zpětnou vazbu k výkonnosti a týmovým součinnostem. Všechna utkání, která jsme během zimy odehráli, byly pro nás z tohoto ohledu velmi cenné a ukázaly nám cestu, jakým způsobem a kde se máme rozvíjet v další práci.
Příprava byla ovlivněna virózou a museli jste zrušit i některé přípravné duely. Jak moc to narušilo vaši přípravu?
Jedná se o standardní věci, které se v zimním období stávají všude. Měli jsme sice zdravotní výpadky, ale přípravu to výrazným způsobem nenarušilo.
Zúčastnili jste se také pětidenního soustředění v Nymburku. Splnilo to, co jste od něj očekával?
Soustředění proběhlo hladce ve velmi příjemném prostředí a splnili jsme si to, co jsme si předsevzali. Hodnotím ho tedy úspěšně.
Před jarní částí ztrácíte na vedoucí Baník čtyři body a situace v tabulce je velmi vyrovnaná. Co bude podle vás rozhodovat v boji o nejvyšší příčku?
Teď to neumím posoudit. My budeme chtít realizovat svůj vlastní způsob hry a pokud bude dobře zvládnutý, tak věříme, že přinese odpovídající úspěchy v podobě bodových zisků. Především je však pro nás důležitá předvedená hra, její kvalita a jednotlivé fáze, které by měly zapadat do klubové filozofie. Myslím si, že toto nastavení přinese své ovoce.
Určitě ale musíme zapracovat na efektivitě ve finální fázi, protože jsme nedali moc gólů, a to bychom chtěli v jarní části výrazně zlepšit a být tedy produktivnější. To je pro mě jeden z hlavních bodů pro zlepšování se ve druhé polovině sezony.
Jak vypadá zdravotní stav kádru?
Hrajeme dvě soutěže a v této chvíli máme některé hráče dlouhodobě zraněné. Není to naprosto optimální stav, ale věřím, že i s pomocí nižších kategorií to úspěšně zvládneme.
Vaše cíle do jarní části?
V soutěži máme nejvyšší cíle a chceme je naplnit prostřednictvím kvalitních výkonů. Důležité je pro nás individuálně ale i týmově rozvíjet hráče, aby byli dobře připraveni na přechod do mužského fotbalu. Věřím, že se nám to povede.
U17 | Jakub Hovorka
Jak hodnotíte zimní přípravu?
Dívám se na ni ze dvou pohledů. První je, že jsme zvládli naplnit dlouhodobý plán, který jsme si před přípravou stanovili, za co jsme velmi rádi. Druhý se zaměřuje na naši výkonnost. V tomto ohledu nás moc netěšila prezentace v některých konfrontačních duelech se zahraničními soupeři, kde jsme byli herně průměrní a výsledkově jsme je nezvládli.
Patří sem souboje s Ružomberokem, který se nám vůbec nepovedl, a Legií Varšava, kde jsme hráli první poločas velmi dobře, ale po prostřídání nám druhé dějství absolutně nevyšlo. Výborné utkání jsme naopak odehráli ve Wolfsburgu, i když jsme prohráli 0:3. V hluché pasáži v podobě dvaceti minut jsme inkasovali tři góly a už se pak s tím těžko dalo něco dělat.
Zkoušeli jste v těchto zápasech i nějaké nové věci?
Trošku jsme upravili způsob naší hry v porovnání s podzimem. Snažíme se aplikovat principy A-týmu a B-týmu. Některé jsme už sice využívali během podzimu, ale nyní jich přibylo ještě víc. Hráči tedy poznávají nové věci a zvykají si na ně. Celkově vidím v této oblasti vzestupnou tendenci, co mě těší.
Často se účastníte tréninků B-týmu a byl jste s ním i na soustředění. Pomáhají vám tyto zkušenosti lépe znát ty principy, které jste zmiňoval?
Určitě ano. Všichni na Spartě se chtějí vzdělávat, což platí nejen o trenérech, ale i hráčích. Jedna z těch cest je účastnit se tréninků áčka a béčka a sledovat práci obou mužstev z bezprostřední blízkosti. Kromě toho jsem měl možnost jít s rezervou na čtyři dny na soustředění. Bylo to pro mě velmi poučné a za tuto zkušenost moc děkuji. Hlavním důvodem, proč jsem tam šel, bylo navnímat principy mnohem víc než jen z pozorování tréninkového procesu na Strahově.
Když už jsme u toho soustředění, tak s U17 jste byli na šest dní v Roudnici nad Labem. Splnilo to, co jste od něho očekával?
Náš plán v Roudnici se nám podařilo naplnit do posledního detailu. Hráči na soustředění vypadali velmi dobře. Odehráli jsme tam i přípravný zápas s Teplicemi, který jsme zvládli jak herně, tak výsledkově, a to i vzhledem k tomu, že tam byla vysoká únava v důsledku náročného tréninkového programu.
V ligové dohrávce jste vyhráli ve Zlíně a v tabulce jste tedy druzí s odstupem dvou bodů na Slavii. Jak nahlížíte na jarní část u takto rozdaných karet?
Dohrávka ve Zlíně byla těžká, soupeř hrál velmi dobře, ale my jsme to zvládli. Od jarní části chci, abychom opět, stejně jak na podzim, hráli svůj fotbal, prezentovali se co nejlépe a posouvali se týmově i individuálně. K čemu to bude stačit uvidíme po posledním kole.
Všichni ale samozřejmě chceme každé utkání vyhrát a prezentovat se v něm aktivní hrou a principy, které vštěpujeme hráčům v každém tréninku. Kromě toho chceme rozvíjet kluky po individuální stránce, udržet je zdravé a dostat co nejvíce z nich do reprezentace, což souvisí s těmi individuálními výkony, ale samozřejmě týmový výkon je pro nás také velmi důležitý. Když budeme zvládat zápasy týmově, tak se budeme posouvat i individuálně a v kabině bude dobrá atmosféra.
Co bude na jaře rozhodovat v boji o nejvyšší příčku?
Souboje s týmy na vrchu tabulky, tedy se Slavií a proti Baníku, kterému budeme chtít doma vrátit naši jedinou porážku v dosavadním průběhu soutěže. Kromě toho jsou zde i další kvalitní soupeři, proti kterým nás nečeká nic lehkého.
Jak vypadá zdravotní stav kádru?
Jsem rád, že nám všichni hráči vydrželi zdraví a absolvovali celou zimní přípravu. Z tohoto pohledu jsme jistě spokojeni. Věřím, že to tak bude pokračovat i během jarní části.

Další novinky