Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži A

Velký obrat

Po vítězství v derby postupujeme do semifinále poháru

Sdílet

Čtvrtfinálový souboj pražských „S“ nabídl souboj do poslední vteřiny. Na dvě branky Slavie, které ohraničovaly poločasovou přestávku, jsme dokázali odpovědět po dvou trefách Victora Olatunjiho. Utkání tak následně mířilo do prodloužení, v němž přidal postupový gól z penalty Adam Karabec. Sparta se tak po obratu může těšit na semifinálový los MOL Cupu.
Na úvod nabitého programu jsme zavítali na hřiště našeho největšího rivala. Ve pohárovém derby pražských „S“ jsme usilovali o postup do semifinále aktuálního ročníku MOL Cupu. Brian Priske vyslal od první minuty na hřiště tuto sestavu: Vorel – Sørensen, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš – Birmančević, Olatunji, Tuci.
Úvod zápasu byl z obou stran spíše opatrný. Sparťané drželi častěji míč na svých kopačkách, ale soupeř je držel presinkem blízko své branky. V 8. minutě už se ale fotbalisté v rudých dresech dostali do první příležitosti. Po chybě Ogbua v rozehrávce se k míči před Mandousem dostal Laci. Ten propíchl míč směrem k Tucimu, který ale při složitém zakončení míč do odkryté branky nedostal.
Do možná ještě lepší pozice se o pár minut později znovu dostal aktivní Laci. Po vysunutí od Preciada na pravé straně mířil z úhlu na Mandouse. K míči se sice dostal o kousek dřív než obránce, svému pokusu ale nedal dostatek razance a brankář jej bez problému kryl ve svých rukavicích.
Ve 29. minutě jsme se po další chybě obrany Slavie dostali do nebezpečného protiútoku, který vedl Indrit Tuci. S míčem  u nohy však nedokázal nabrat dostatečnou rychlost, takže ho obránci nakonec dokázali zakřižovat. Další minuty pak patřily spíše soupeři, který si sérií rohů vytvořit nebezpečný tlak. Paradoxně až po jeho odeznění přišla doposud největší šance domácích. Chybu ve sparťanské rozehrávce vystihl Oscar a chybělo mu jen o něco lepší zpracování k tomu, aby uklidil míč za Vorlova záda.
Nakonec to byl právě soupeř, kdo jako první rozvlil brankovou síť. Dlouhý míč od brankáře podskočil Ladislav Krejčí, Asger Sørensen nestihl míč odkopnout a následné přečíslení dva proti jednomu dokázali využít Chytil se Schranzem. Druhý jmenovaný tak po necelých 40 minutách otevřel skóre utkání.
Ve zbytku poločasu pak zůstali aktivnější domácí hráči. Po faulu před vápnem soupeře to byla ale nakonec Sparta, kdo měl ještě jednu příležitost ke vstřelení gólu před odchodem do kabin. K volnému přímému kopu se postavil Veljko Birmančević, ale jeho střelu letící přes zeď Mandous vyrazil. Po prvním poločase tak Slavia vedla 1:0.
Hned zkraje druhého poločasu se po propadu ve středu hřiště řítil na branku Sparty Douděra. Svůj prudký přízemní pokus naštěstí nasměroval vedle levé tyče. O pár momentů poté jsme ale inkasovali podruhé. Střelu Masopusta vyrazil Vorel k osamocenému Dioufovi, který se zakončením neměl problém – 2:0. A mohlo být ještě hůř. Chybu Panáka na polovině hřiště naštěstí nevyužil Oscar, když se pokoušel o Vorlovo přehození.
Neuplynulo ani deset minut a opět jsme se dotáhli na rozdíl jednoho gólu. Tuciho lob za obranu špatně odhadl Ogbu a Olatunji upaloval sám na Mandouse, navedl si míč a uklidil jej přímo k tyči – 2:1. Brian Priske poté sáhl ke svým prvním prvním střídáním. Na hrací plochu zamířili Kuchta a Zelený, ze hry naopak odešli Tuci s Birmančevićem.
Na pokraji 70. minuty o sobě dal znovu vědět Olatunji. Kairinen nejprve vyslal skvělým pasem Preciada, který přihrával míč do pokutového území na Krejčího. Od našeho kapitána se míč odrazil směrem k Olatunjimu a ten bombou přidal svůj druhý gól v zápase – srovnáno! Ihned po gólu hřiště opustili Preciado s Lacim, jejich místa zaujali Sadílek se Solbakkenem.
Zbylá část základní hrací doby významnější šance nenabídl, což znamenalo, že 309. derby pokračovalo prodloužením. V něm se po chybě v rozehrávce dostal do obrovské šance střídající Tijani. Jeho pokus naštěstí sparťané zblokovali na tyč. První polovina prodloužení pak přinesla několik závarů na obou stranách, ale výraznější příležitosti se diváci na zaplněných tribunách nedočkali.
Ve druhé části o sobě dal poprvé vědět Adam Karabec, který naváděl míč na Vlčka a svým centrem zasáhl jeho ruku. Do hry následně zasáhl videorozhodčí a Sparta měla obrovskou příležitost ve formě penalty. K ní se postavil právě Karabec a suverénně ji poslal k levé tyči za záda Mandouse.
Závěrečný tlak domácích nabídl hned několik závarů ve vápně, jejich pokusy však sparťanští obránci dokázali zastavit. Ve třetí minutě nastavení přišla poslední, ale velká příležitost ke skórování. Po faulu na samotné hranici vápna rozehrával Tijani volný přímý kop. Jeho rána ale prosvištěla vysoko nad břevnem.
Ještě před koncem utkání byl po dvou žlutých kartách vyloučen Zelený. To však už nezměnilo nic na tom, že Sparta může slavit po velkém obratu postup do semifinále MOL Cupu!
1 / 163
SK Slavia Praha – AC Sparta Praha 2:3 po prodl. (1:0, 2:2)
Góly: 39. Schranz, 48. Diouf – 56. a 70. Olatunji, 113. Karabec. ŽK: 27. Holeš, 45. Masopust – 23. Preciado, 119. Kuchta, 120. Zelený, 120. Vorel. ČK: 120. Zelený. Rozhodčí: K. Rouček - J. Patrák, P. Caletka (M. Radina) VAR: D. Starý. Diváci: 19223
Sestava Slavie: Mandous – Holeš (89. Vlček), Ogbu, Zima – Douděra (106. Tomič), Masopust (73. Ševčík), Dorley, Wallem (78. Tijani), Diouf – Schranz (73. Provod), Chytil.
Sestava Sparty: Vorel – Sørensen (112. Vitík), Panák, Krejčí (103. Karabec) – Preciado (71. Sadílek), Kairinen, Laci (71. Solbakken), Ryneš – Birmančević (58. Kuchta), Olatunji, Tuci (58. Zelený).

Další novinky