Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži A

Vítězství nad Betisem

Sparťané porazili španělského soupeře 1:0

Sdílet

Pátý hrací den skupiny Evropské ligy naplánoval španělskému Betisu cestu do promrzlé Prahy. Utkání se od prvních minut neslo ve znamení vyspělé taktické bitvy, která nebyla zrovna bohatá na ofenzivní akce. Skóre se tak poprvé měnilo až ve druhé půli, kdy Jan Kuchta vybídl k zakončení Lukáše Haraslína a slovenský univerzál prostřelil brankáře Silvu, čímž rozhodl konečném vítězství 1:0.
Poslední listopadový den byl zároveň na Letné posledním zápasem ve skupinové fázi Evropské ligy. Při této příležitosti přicestoval sevillský Real Betis Balompié, jehož hráči pravděpodobně zažili teplotní šok, jelikož slunné Španělsko vyměnili za Prahu, kde vládli mrazivé teploty. Do utkání nemohl naskočit kvůli zranění Asger Sørensen, základní sestava proto vypadala následovně: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Laci, Zelený – Birmančević, Kuchta, Haraslín.
Začátek utkání byl poněkud opatrný, oba týmy spíše vyčkávaly a čekaly na soupeřovou zaváhání. Úvodní dvacetiminutovka se tak nesla v duchu pomyslného oťukávání. Právě na konci tohoto časového úseku si navedl z levého křídla míč do středu Lukáš Haraslín a poprvé prověřil brankáře Silvu. O tři minut později hlavičkoval po Kairinenově rohu nebezpečně kapitán Ladislav Krejčí.
Ve 27. minutě o sobě dali vědět hosté, Peter Vindahl ovšem tváří v tvář útočníkovi vytáhl jeden ze svých top zákroků. Chvíli na to opět pálil z hranice vápna slovenský křídelník s dvaadvacítkou na zádech. Pět minut před poločasovým hvizdem narýsoval nezištnou přihrávku za obranu Qazim Laci, pro nabíhajícího Birmančeviće byla však o chlup delší, než by bylo záhodné.
Sparťané měli ze začátku druhé půle více ze hry a pomaličku vystrkovali růžky. Ostrý centr Preciada do nebezpečného prostoru ještě nikoho nenašel, chvíli na to ale Kuchta udržel ve středu hřiště těžký balón a následně vybídl Haraslína, který prostřelil Silvu – 1:0! O deset minut později se musel opět činit sparťanský brankář, se štiplavou dalekonosnou střelou si však poradil.
V 73. minutě připravila domácí lavička v čele s Brianem Priskem první střídání, střelce prvního gólu Lukáše Haraslína nahradil na hrací ploše Jakub Pešek. Devět minut na to jsme byli svědky dokonce dvojnásobného střídání, Jana Kuchtu, který zapsal v utkání asistenci, spolu s Veljkem Birmančevićem nahradili Victor Olatunji a Lukáš Sadílek. Chvíli na to na hrací plochu přišel i David Pavelka. Vzápětí využil zaváhání v rozehrávce hostí Qazim Laci a následně hledal Jaroslava Zeleného, na kterého zívala prázdná brána, přihrávka albánského záložníka byla ale moc dlouhá. Více už se v utkání nestalo, a sparťané tak zapsali důležité vítězství 1:0.
1 / 119
AC Sparta Praha – Real Betis Balompié 1:0 (0:0)
Góly: 54. Haraslín.  ŽK.: 38. Birmančević – 22. Ruibal, 70. Pezzella, 88. Miranda, 90. Rodriguéz. Rozhodčí: Nikola Dabanović, Vladan Todorović, Srđan Jovanovic, Miloš Bošković, Mario Zebec, Igor Pajac. Návštěva: 18 095.
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Laci, Zelený – Birmančević (82. Sadílek), Kuchta (82. Olatunji), Haraslín (74. Pešek).
Sestava Betisu: R. Silva – Ruibal, Pezzella, Roca, A. Vinícius (84. Miranda) – G. Rodríguez, Guardado (C) (84. José) – Diao (76. Henrique), Fékir (46. Isco), Ezalzúlí (70. A. Pérez) – Iglesias.

Další novinky