Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži A

Výhra v Plzni

Ze Štruncových sadů vezeme tři body

Sdílet

V šlágru patnáctého ligového kola zavítali sparťané na západ Čech, kde se střetli s aktuálním lídrem tabulky. V náročné taktické bitvě měli svěřenci Briana Priskeho více ze hry a díky brance Davida Pavelky, který vedl svůj tým s kapitánskou páskou, zaslouženě vezou ze Štruncových sadů po jedenácti letech vítězství a všechny tři body.
Sobotní studený podvečer v Plzni byl fotbalovým svátkem, jelikož se v západočeském městě utkal náš A-tým s tamní Viktorii. K zápasu nebylo ze zdravotních důvodů připraveno sedm hráčů, jmenovitě: Čelůstka, Pešek, Jankto, Krejčí, Sáček, Højer a Vindheim. Záložník Jan Fortelný nebyl trenérům k dispozici kvůli karetnímu trestu. Stoper Filip Panák se ve Štruncových sadech dočkal svého prvního soutěžního startu v základní sestavě v ligové sezoně. Úvodní jedenáctka tak vypadala následovně: Kovář – Mejdr, Sørensen, Vitík, Zelený – Panák, Pavelka, Sadílek – Haraslín, Kuchta, Čvančara.
Začátek utkání byl z obou stran velmi opatrný. To se změnilo v sedmé minutě, kdy Vitík vybídl obloučkem za obranu Mejdra, který ve vápně našel Kuchtu, jeho střela však těsně minula levou tyč Staňkovy brány. Vzápětí po rohovém kopu hlavičkoval Panák. Balón se snášel do brány, plzeňský brankář ho ale ukryl ve svých rukavicích. Po dvaceti minutách se osmělila také Plzeň, rozehrála roh na krátko a po sérii rychlých přihrávek zkusil své štěstí Kalvach, Matěj Kovář byl ale připraven.
Na druhé straně zahrozili ze standardky také hosté. Panák se opět pověsil do vzduchu nejvýše ze všech a svým prudkým zakončením jen těšně minul soupeřovu bránu. Většina první půle se nesla ve znamení taktického vyčkávání, přesto měli sparťané mnohem více ze hry. Sedm minut před poločasovým hvizdem se do úniku po pravém křídle dostal Kuchta, po jeho centru sklepával Čvančara do druhé vlny Zelenému, kterého však ve velké šanci vychytal Staněk.
I po změně stran pokračovala strategická bitva o každý centimetr hrací plochy. V 55. minutě se prosmýkl do vápna Vlkanova a vyslal nepříjemnou střelu, Kovář ji ale s klidem lapil. Zhruba po hodině hry sáhl Brian Priske k prvnímu střídání, Lukáše Haraslína nahradil Kryštof Daněk. Vzápětí po standardní situaci znovu z dobré pozice hlavičkoval Zelený, ani tento pokus se nevešel mezi tři tyče.
Dvacet minut před závěrečným hvizdem přichystal realizační tým další změnu, kdy Jana Kuchtu vystřídal Martin Minčev. Ten se hned po svém příchodu na hřiště dostal k zajímavé hlavičkové příležitosti po centru Mejdra, mířil ale přesně do míst, kde stál domácí brankář. Deset minut na to se David Pavelka skákavým volejem opřel do centrovaného balónu od rohového praporku a poslal Spartu do vedení. V nastaveném čase se dostal na hřiště také Lukáš Juliš, který nahradil Tomáše Čvančaru a byl tak u důležitého vítězství, které z Plzně sparťané vezou po dlouhých jedenácti letech.
1 / 80
 FC Viktoria Plzeň – AC Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branky:  82. Pavelka. ŽK: 61. Mosquera, 85. Hejda – 44. Pavelka, 55. Mejdr, 88. Priske, 90+3. M. Kovář. Rozhodčí:  M. Zelinka - I. Nádvorník, J. Paták. Diváci: 10898.
 Sparta:  Kovář – Mejdr, Sørensen, Vitík, Zelený – Panák, Pavelka, Sadílek – Haraslín (62. Daněk), Kuchta (73. Minčev), Čvančara (90. Juliš).
Plzeň:  Staněk – M. Havel, Hejda, Pernica, Jemelka – Bucha, Kalvach – Mosquera, Vlkanova (87. Dedič), Jirka (84. Bassey) – Chorý.

Další novinky