Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyŽeny A

Pět sparťanek na hostování

Dvě hráčky stráví sezónu v Dukle, tři v Plzni

Sdílet

Sparta má svých pět kmenových fotbalistek na hostování, dvě v pražské Dukle a tři v Plzni.
Obránkyně Lucie Dudová a Marieta Grešová budou sezónu 2018/19 působit v Dukle Praha. Sparta si je však v okamžiku potřeby může stáhnout zpět. Podobně jsou na tom Veronika Mášová, Kateřina Zuchová a Kateřina Kotrčová ve Viktorii Plzeň. Právě v plzeňské Viktorii hostovaly už v loňské sezóně dvě sparťanky: zmíněná útočnice Veronika Mášová a dále pak brankářka Alexandra Vaníčková.

Proč Sparta posílá své fotbalistky na hostování objasňuje manažer ženského úseku Dušan Žovinec: "Budou hrát zápasy ligy žen, těžké zápasy proti Spartě a Slavii, které je výkonnostně posunou. Hráčky budou trénovat nejen ve svých klubech, ale i na Spartě, aby měly dostatečný tréninkový objem."
Osmnáctiletá Grešová už byla v prvních dvou kolech 1. ligy žen v základní sestavě Dukly. Stejně tak tomu bylo i u sedmnáctileté Dudové, účastnici dvou mistrovství Evropy WU17. Obránkyně Kotrčová v 1. kole v dresu Plzně dokonce skórovala. Gólově produktivní byla i Mášová, ta vstřelila dvě branky. Brankářka Zuchová se zatím mezi tři tyče nedostala.

"Chceme tyto fotbalistky do dvou let zabudovat do A-týmu. Navíc na Spartě chceme být základní stavební kámen pro české reprezentace všech věkových kategorií. Aby se národní tým mohl opřít o kvalitně připravené hráčky," pokračuje Žovinec.

Toto je první vlna fotbalistek, které prošly naší klubovou akademií. Věříme, že i další hráčky z akademie budou nadále garantovat kvalitu českých hráček ve Spartě. Pro ty nejlepší hráčky akademie bude připravena možnost trénovat dopoledne s ženským A-týmem, aby vnímaly úroveň ženského týmu,“ zdůrazňuje Dušan Žovinec úlohu Sparty vychovávat talenty pro český fotbal.
Eliška Sonntagová, Eliška Dvořáková a Aneta Pochmanová po absolvování letní přípravy s A-týmem zůstávají na Spartě. Budou členky družstva dorostenek, ale zároveň se budou účastnit dopoledních tréninků A-týmu a také jeho přípravných utkání. Na dveře A-týmu už klepe i Klára Cvrčková, nejlepší střelkyně ligy dorostenek 2016/17, která se zúčastňuje již zmíněných dopoledních tréninků žen.

Další mladé hráčky jsou na marodce. Nadějnou záložnici Michaelu Khýrovou vyřadila ze hry mononukleóza. Stoperka Tereza Lišková se zotavuje po operaci kotníku.

Další novinky