Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Plzeň bude úplně jiná než v minulém kole

Nico Stanciu a Josef Šural před zápasem v Plzni

Sdílet

Už v pátek Spartu čeká důležité utkání na hřišti Vitkorie Plzeň. Před tímto duelem se na Letné setkali Josef Šural a NIco Stnaciu s novináři a odpověděli na jejich otázky.
Zápas s Libercem vám vyšel výborně, jedete teď do Plzně nabiti velkou nadějí, že to vyjde?
Josef Šural: Vyhráli jsme, byl to dobrý zápas, ale je to za námaí. Včera jsem na Plzeň koukal, v pátek to bude jiný tým. Bude to těžké utkání, ale chceme zůstat před nimi. Ideálně se dostat na první příčku a tam vydržet.
Jak vám vyhovovala formace se třemi stopery, ve které jste nastoupili v sobotu?
Nico Stanciu: Změna formace pro mě byla fajn, hrál jsem uprostřed, kde se cítím přirozeně. Nezáleží ale až tak na formaci, hlavní je hrát dobrý fotbal. Máme kvalitní hráče, kteří umí zahrát na všech pozicich v obou těchto formacích.
JŠ: Trénink rozestavení 3-5-2 jsme naťukli už před Ostravou a pak celý týden před Libercem, kdy jsme věděli, že to budeme hrát od začátku. Existovala varianta, že v průběhu zápasu to změníme. Ale nebylo třeba, fungovalo to.
Plzeň prohrála v Jablonci. Znamená to něco pro váš vzájemný zápas?
JŠ: Může to vypadat, že to je pro nás horší, protože je to posadilo na zem. Ale podle mě to je jedno. Co vím, většina z nich Spartu nemá ráda a šli by to utkání na sto procent tak jako tak.
NS: Nezáleží na zápase v Jablonci, v pátek to bude jiné. Je to velké utkání a rozhodně budou hrát úplně jinak, než v Jablonci.
Josefe, je tohle nejsilnější Sparta za tu dobu, co tu působíš?
JŠ: Co jsem ve Spartě, působíme teď nejsilnějším dojmem. Nechci to zakřiknout, ale je to tak. Jsme déle pospolu, v kabině se vytváří dobrá parta a na hřišti se to promítá. Doufám, že se to bude ještě zlepšovat a že budeme ještě mnohem silnější.
Jak se ti spolupracuje s Benjaminem Tettehem?
JŠ: Benji ještě má nedostatky, ví o nich a pracuje na nich. Může být ještě mnohem lepší. Naše spolupráce funguje a je to pro dobro celého týmu. Mně se momentálně nedaří dávat góly, snažím se ale makat o to víc. Každý zápas plním taktické pokyny a vyplácí se to týmu. Díky těmto detailům jsme úspěšní a ani pak tolik nevadí, že nestřílím góly.
Jak významý je pro vás z hlediska prestiže zápas v Plzni?
NS: Možná je zápas se Slavii a s Plzní větší pro fanoušky, ale pro mě to nijak zvláštní není. Hraje se o tři body, pokud je získáme, budou v tabulce stejné jako ty, které jsme získali v utkání s Libercem. Očekávám, že to bude náročný zápas. Dosud nejtěžší pro mě ale byly utkání v Ostravě, to je obrovská rivalita. Plzeň má možná kvalitnější hráče než Baník, ale tak vyhrocený zápas mi to nepřipadá."
JŠ: Vyhráli jsme v Jablonci i v Ostravě, těžké zápasy. Nevím tedy, jestli v Plzni to bude ta největší prověrka. Ale bude to těžký zápas a my musíme potvrdit, že naše forma jde nahoru.
Jak významná je pro vás taktická znalost soupeřů?
JŠ: Na Liberec jsme byli výborně takticky připraveni, přesně jsme věděli, co máme dělat. To je největší rozdíl oproti minulosti – všichni si teď dokonale plní taktické pokyny a přidávají k tomu svou individuální kvalitu.
NS: Taktická příprava nám hodně pomáhá, máme velmi dobře načteného každého soupeře. Umíme měnit systém hry v průběhu zápasu, což může každého soupeře zaskočit. Díky trenérům víme, kde mají týmy, proti kterým hrajeme, slabší stránky.
Zdeněk Ščasný prakticky nemění sestavu. Nemůže to uškodit atmosféře v týmu?
JŠ: Pro ty, co hrají, pro ty je dobře, že se sestava nemění, tvoří se automatismy. Ty, kteří nenastupují, to štve a to je dobře. Všichni se na tréninku snaží oslovit trenéra. Cítím, že teď táhneme za jeden provaz. Osobní ego jde stranou.
NS: Když jsem přišel, neměli jsme dobré výsledky a sestava se pořád měnila. Teď je to jiné. Jsme ale dobrá parta, ti co nehrají, přejí všem ostatní. Celý tým má radost, když se vyhrává.
Nico, myslíš, že můžeš hrát ještě lépe než proti Liberci?
NS: Co se týče fyzické formy, cítím se dobře, měl jsem dobré přípravné období. Pořád se můžeme zlepšovat a společně růst a být ještě lepší.
A jak hodnotíš náladu v týmu?
NS: Pokud mám porovnat atmosféru v klubu v době, kdy jsem přicházel, s tou současnou, tak odpověď je snadná: všechno je teď lepší!

Další novinky