Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-19

Výhra v derby

Devatenáctka porazila po penaltách Slavii 2:1

Sdílet

V rámci 14. kola nastoupil starší dorost na Strahově proti odvěkému rivalovi – Slavii. Sparťané se již ve 14. minutě ujali vedení zásluhou Patráka. Soupeř však rychle srovnal a nerozhodný stav vydržel závěrečného hvizdu. O konečném výsledku rozhodly penaltové kopy, ve kterých zazářil sparťanský brankář Pecháček, a Sparta nakonec zvítězila 2:1.
Na strahovský stadion dorazilo přes 200 diváků a ti mohli již od úvodu sledovat velkou bitvu mezi pražskými „S“. Ve čtvrté minutě se po levé straně protáhl Patrák, ale byl dostižen jedním z obránců, který útočníkovi Sparty zamezil v ohrožení branky Markoviče. Aktivnějším týmem na hrací ploše byla Slavia. Sparťanům se nedařilo ve středu pole, kde často ztráceli míče a sami se dostávali pod tlak sešívaných.
V 17. minutě přešel Šimáček přes obránce Slavie, zatáhl míč do šestnáctky až k brankové čáře, odkud pod sebe přihrál na volného Patráka, který nekompromisně zakončil a prostřelil Markoviče - 1:0 Všichni sparťané včetně lavičky oslavili vedoucí gól obřím hroznem u pomezní čáry.
Vedení svěřenců trenéra Petra Janouška trvalo pouhých sedm minut. Červ si našel v šestnáctce centr z pravé strany a tvrdou střelou k tyči nedal Pecháčkovi šanci – 1:1.
Červenobílí dále častěji hráli s míčem a drželi Spartu na vlastní polovině, která se často bránila pouze odkopy. Do konce první půle již branka nepadla a týmy odešli do šaten za nerozhodného stavu.
O přestávce došlo ke dvěma změnám. Teprve šestnáctiletého Žížalu, který asistoval u gólu Patráka, nahradil Kolář. Druhým nováčkem na trávníku byl Alhassan, jenž vystřídal Bláhu.
Ihned z kraje druhého poločasu se nedohodl hostující gólman Markovič se svým obráncem a neodkopl míč před dotírajícím Alhassanem. Slavia celou situace i se štěstím ustála. Noví hráči na straně Sparty pomohli zvláště v ofenzivní činnosti, kdy se začalo dařit déle držet míč a tvořit brankové příležitosti. Po hodině hry došlo ve sparťanském pokutovém území k souboji, po kterém následovala penalta pro Slavii. Míč si na značku postavil Vít. Souboj mezi exekutorem a brankářem vyhrál gólman Sparty. Parádním skokem k tyči podržel svůj tým a skóre zůstalo dále nerozhodné. Soupeři se Pecháčkovi odměnili nepříjemným střetem, po kterém musel být hrdina předchozích vteřin ošetřován. Naštěstí pro hráče v rudých dresech mohl dále pokračovat v zápase.
Slavia byla velmi blízko vedení v 76. minutě, kdy se centr na zadní tyč snažil usměrnit do branky jeden z útočníků. Pokus skončil jen těsně vedle. V závěrečných deseti minutách se domácí dostali do mírného tlaku, ale ani z příležitostí nedokázali využít. Po tvrdém zákroku na Čejku uvnitř šestnáctky se domácí fanoušci dožadovali pokutového kopu pro Spartu, ale rozhodčí Petřík nebyl stejného názoru. V 87. minutě si pro vysoký centr došel gólman Markovič, ale v souboji se svými obránci a útočníky Sparty se přetočil, nepříjemně dopadl na zem a bezvládně zůstal ležet na zemi. Po rychlém zásahu lékařů vše dobře dopadlo a Marković mohl pokračovat dál.
Základní hrací doba nerozhodla o vítězi a o konečném výsledku rozhodli penaltové kopy. Hrdinou bojů o extra bod se stal brankář Pecháček, který vychytal tři pokusy Slavie. Sparta se prosadila čtyřikrát a připsala si důležité vítězství 2:1.  
V příštím kole čeká starší dorostence zápas v Karviné, a to v sobotu 17. listopadu od 13:30.
AC Sparta Praha U19 – SK Slavia Praha U19 2:1 po pen. (1:1)
Branky: 17. Patrák – 24. Červ. ŽK: Jonáš, Patrák, Šnajdr – Červ, Vincour. Rozhodčí: Petřík – Musil, Hurych. Počet diváků: 250 diváků.
Sparta: Pecháček – Štětina, Jonáš, Alexandr, Szewieczek, Patrák, Čejka (82. Ryneš), Šnajdr, Šimáček, Žížala (46. Alhassan), Bláha (46. Kolář).
Slavia: Markovič – Vlasák (65. Krobot), Kubáň, Hošek, Kosek, Vít, Zeronik, Vincour, Eichler (82. Zinhasovič), Vlček, Červ.

Další novinky