Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži A

Sparta otočila zápas v Karviné a vyhrála 3:1!

Reportáž z utkání v Karviné

Sdílet

Sparta si po obratu v Karviné ve druhém poločase odváží domů tři body! Letenským se podařilo utnout sérii tří venkovních zápasů bez vítězství a vstřeleného gólu.
Sparta nastoupila v rozestavení 4-4-2. Na pravé straně obrany nastoupil Michal Sáček, nad ním na křídle Srdjan Plavšić. Na hrotu útoku nechyběl Benjamin Tetteh, který se tedy rychle oklepal ze zranění, kvůli kterému střídal v derby.
Sparta začala aktivně a soupeře jasně přehrávala. Jasné šance tomu ale chyběly. První příležitost si tak překvapivě vypracovala Karviná. Po čtvrt hodině prošel naší obranou Moravec, našel Lingra a ten sám před Nitou minul branku. Touto šancí se obraz hry změnil a tempo udávala Karviná.
Odměny se dočkala po půl hodině. Stanciovi se nepovedla malá domů, Nita musel jít ve vápně skluzem do Guby a sudí Julínek po konzultaci s videem nařídil penaltu. Tu si vzal na starost Lukáš Budínský a suverénně proměnil.
Vzápětí mohlo být vyrovnáno, Stanciu byl faulovaný poblíž pokutového území a postavil si přímý kop. Jenže jeho kroucený míč skončil mimo branku. Další důležitý okamžik přišel pár minut před přestávkou. Budínský v přerušené hře na polovině hřiště brutálně zajel do Vatajela a po dalším zásahu od videorozhodčího mu sudí Jelínek ukázal červenou kartu.
Sparta mohla početní výhodu využít ještě v první půli. Berkovec vyrazil nepovedenou střelu Ćiviće před sebe jenže ani Pulkrab ani Tetteh situaci nevyřešili a míč skončil mimo branku. Po prvním poločase jsme tedy prohrávali 0:1.
Šest minut po pauze přišlo vyrovnání. Po rohovém kopu se ve vzduchu nejvýš vyšplhal Uroš Radaković a hlavou srovnal. Pro srbského stopera to byla první ligová trefa v kariéře.
Po hodině hry měli domácí velkou šanci dostat se znovu do vedení. Lingr dostal míč uprostřed velkého vápna a zakončil z voleje. Rána mu ale nesedla ideálně a skončila v Nitových rukavicích. Sparta pak měla dlouho převahu na míči, ale vyložené šance naší hře chyběly. Až v 72. minutě nacentroval Ćivić, míč domácí obrana odrazila jen ke Stanciovi, který ho zpoza vápna uklidil za Berkovce. 2:1 pro Spartu!
Sparta potřebovala ještě uklidňující trefu a i té se fotbalisti v rudých dresech dočkali. Letić v pokutovém území srazil Sáčka a nařízenou penaltu suverénně proměnil Srdjan Plavšić.
Další branka mohla přijít vzápětí, po sparťanském přečíslení zakončil Stanciu. Jeho pokus ale Berkovec vyrazil. Rozhodnutý zápas pak přinesl ještě jeden historicky významný okamžik.
V 89. minutě totiž místo Pulkraba přišel do hry šestnáctiletý Adam Hložek, který se tak stal nejmladším hráčem, který kdy za Spartu nastoupil do ligového utkání! Na víc šancí už v duelu nezbyl čas a Sparta tak z Karviné odvezla vítězství 3:1!
MFK Karviná - AC Sparta Praha 1:3 (1:0)
Góly: 34. Budínský (pen.) – 51. Radaković, 72. Stanciu, 86. Plavšić (pen.) ŽK: Smrž, Krivák - Pulkrab, Ćivić, Plavšić ČK: Budínský Rozhodčí: Julínek – Podaný, Hrabovský Diváci: 4 260
Karviná: Berkovec – Ćolić (84. Wágner), Krivák, Janečka, Moravec – Ba Loua, Smrž, Budínský, Lingr (80. Galuška), Letić – Guba (74. Ramirez).
Sparta: Nita – Sáček, Radaković, Štetina, Ćivić (79. Costa) – Plavšić, Frýdek, Staniu, Vatajelu (56. Vukadinović) – Pulkrab (89. Hložek), Tetteh.

Další novinky