Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Odpracovaný a charakterní výkon

Tisková konference s trenérem Zdeňkem Ščasným

Sdílet

Trenér Zdeněk Ščasný hodnotil na tiskové konferenci divoký zápas s Duklou. Sparta dvakrát prohrávala, přesto se ji podařilo odjet z Julisky s plným bodovým ziskem.

TISKOVKA | Trenér Ščasný po výhře na Dukle

Jak těžké bylo se vrátit do zápasu, když jsme dvakrát prohrávali?
Hodně těžké. Neberu ten první gól. To si myslím, že už se Miloševićovi nepovede. V době, kdy jsme vyrovnali a měli zápas rozhodnout v první půli, tak se to nepodařilo. Závěr poločasu jsme nedohrávali optimálně a podobně jsme začali i v druhé půli. Darovali jsme soupeři po hrubé chybě druhou branku. Takže to bylo složité a jsem hrozně rád, že jsme to otočili.
Souhlasíte s tím, že v porovnání s duelem s Bohemians jsme byli nebezpečnější dopředu, ale zároveň zranitelnější dozadu?
Zápas sám o sobě byl úplně jiný. S Bohemkou to bylo složitější v tom, že oni v podstatě všechno soustředili na defenzivu a příležitosti měli po našich ztrátách. Tím ale nechci říct, že by nechtěli hrát. Zápas s Duklou byl úplně jiný. Byl ovlivněný tím, že jsme dostali rychle gól. Dukla je hrozně nepříjemná tím, že se snaží hrát rychle za obranu. Jeden z té trojice vepředu vždycky odskakuje. Buď to sklepne, nebo se sám snaží dát za obranu křížem. Věděli jsme, že jejich tříobráncový systém je hrozně nepříjemný. Velmi dobře přecházejí nahoru dolu. Ty dva zápasy se nedají moc srovnávat.
Jak jste spokojený zatím s výkony na jaře?
V první řadě jsem spokojený, že jsme dvakrát bodovali naplno. To je v tuhle chvíli to nejpodstatnější. My jsme na podzim hodně posledních zápasů nevyhráli. Věděli jsme, že po přípravě musíme v první řadě bodovat. Věřím, že s tím budou přicházet lepší a lepší výkony.
Poprvé nastoupil Karsson a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Splnil to, co jste od něj čekal?
Karlsson splnil přesně to, co jsme od něj čekali. Před prvním zápasem měl zdravotní problémy. To byl možná jeden z důvodů, proč jsem ho dneska vystřídal. Viděl jsem, že už mu docházejí síly a nechtěl jsem riskovat, že by se mu to zranění zhoršovalo. Umí zrychlit hru a je hrozně nebezpečný. Dneska to potvrdil a chyběla tomu snad jen branka.
Podruhé za sebou střídal Kanga už po hodině hry. Bylo to z taktických důvodů nebo jste nabyl spokojen s jeho výkonem?
Nerad kritizuji jednotlivce, ale Kanga nedržel prostor, který měl držet. Seskakoval si hodně dozadu. Víme, že to je jeho způsob hry. Na druhou stranu v přípravě to často držel. Dneska hrál hodně dozadu. Nám tam chyběl, my jsme se pak často dostávali do dlouhých nákopů a měli tam osamoceného Benjiho. Proto jsem Kangu střídal.
Znovu jste utkání zlomili v závěru. Na podzim jste naopak v závěru ztráceli. Čím si to vysvětlujete?
Já bych za tím nehledal velké věci. Věřím tomu, že mužstvo je pracovitější a charakternější. Musíme v tom pokračovat a naučit se vyvarovat chyb, které v naší hře jsou.
Zvažoval jste, že byste po posledním zápase sestavu neměnil?
Musím se přiznat, že to nebylo jednoduché rozhodování. Štetina určitě v tom posledním zápase nezahrál špatně, zabránil i jednomu gólu. U mě rozhodlo to, že Costa s Plechatým vypadali v přípravě velmi dobře. Costa se navíc snaží co nejvíc stlačovat naší hru a znesnadňovat to soupeři. To byl první důvod. Co se týče Karlssona, tam ta volba byla jasná. Musím ale říct, že Hložek po příchodu na hřiště patřil k nejlepším hráčům.
V závěru už se svlékal Drchal, ale nakonec nastoupil Ćivić. Byl v tom nějaký taktický záměr?
Jak už jsem říkal, Karlssonovi docházely síly. Bál jsem se, aby se mu neobnovilo zranění. Chtěli jsme tam dostat centry, což je jedna z nejsilnějších stránek Ćiviće. On byl u té třetí branky, takže to vyšlo. O Drchalovi jsem ale přemýšlel taky.
Tetteh vydržel celý zápas. Blíží se z vašeho pohledu podzimní formě?
Nám trochu nahrálo i rozestavení Dukly. My jsme se snažili, aby Benji nemusel lítat zleva doprava. I to byl jeden z důvodů, proč měl víc síly na útočnou fázi. Taky v týdnu dobře trénoval. U něj je to vždy o tom, jak se v týdnu dokáže připravit, aby se mu vyhnuly zranění.
Karlsson se v průběhu zápasu přesunul na levou stranu. Chtěl jste ho vidět v akci na obou křídlech?
Přesto, že hrál velmi dobře i na levé straně, tak jsem přesvědčený, že zprava je hodně nebezpečný. Navádí si to dovnitř. Umí odcentrovat i pravou nohou a překvapit i zakončit. Máte pravdu, udělali jsme to o poločase schválně.

Další novinky