Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-17

Dvougólový Sejk

Sedmnáctka porazila Slavii 3:2

Sdílet

V předehrávce 29. kola I. Celostátní ligy dorostu U17 došlo k nejtradičnějšímu souboji v českých luzích a hájích. V derby úroti sobě nastoupila Sparta a Slavia. Sešívaní se ujali vedení již ve druhé minutě po brance Matyse. Sparťanská jedenáctka se však nenechala zaskočit a ještě v prvním poločase otočila na 3:1. Ve 13. minutě srovnával Borkovec a následně přidal dva góly Sejk. Sešívaní ve druhé půli pouze korigovali stav a Sparta tak porazila Slavii 3:2.
Již předzápasové okolnosti slibovali velký mač – bitva odvěkých rivalů a zároveň přímý souboj o čelo tabulky před očima reprezentačního trenéra U17 Václava Kotala, který dolaďoval finální nominaci na blížící se EURO sedmnáctek.
První zápletku dostal šlágr kola již ve druhé minutě, kdy domácí Matys v silném větru odcentroval do šestnáctky. Míč se snesl až za záda brankáře Tůmy a Slavia šťastně vedla – 1:0.
Obdržený gól však sparťany nezaskočil a pokračovali v koncentrovaném výkonu. Tým pracoval dle jasných taktických pokynů trenéra Havlíčka – vycházet z poctivého bloku a využívat rychlosti ofenzivních hráčů v brejkových situacích, jako se stalo ve 20. minutě. Karabec převzal míč na vlastní polovině, obešel tři šešívané a na hranici velkého vápna posunul míč doleva na nabíhajícího Borkovce, který přesnou střelou na přední tyč vyrovnal – 1:1.
Téměř totožná akce se opakovala po třech minutách. Karabec se opět s lehkostí protáhl kolem protihráčů, ale tentokrát našel spoluhráče vpravo. Osamocený Sejk měl dostatek času na seznámení se aktuální situací a tváří v tvář prostřelil Surovčíka – 1:2.
Sparťané pokračovali v aktivní hře a byla nebezpečnějším týmem. Slavia hrozila pouze po standardkách a dlouhých nakopávaných míčích. S těmi si však obrana Sparty poradila.
Po půlhodině byla ekipa trenéra Havlíčka velmi blízko třetí brance. Freisinger našel přízemním centrem na malé vápno nabíhajícího Karabce, kterého však vychytal vyběhnuvší Surovčík. Odražený míč se dostal s Borkovci, ale ani jeho zakončení neskončilo v síti, protože proti byl opět gólman Slavie. V další příležitosti si odražený balon našel cestu k Freisingerovi, který pohotovou střelou překonal Surovčíka, ale praporek pomezní sudí signalizoval ofsajdové postavení zakončujícího hráče.
Domácí mohli kontrovat po pár vteřinách na druhé straně, ale pokus skončil jen na Tůmově tyčce. Do konce prvního poločasu scházely tři minuty a Šilhart rozehrál dlouhý nákop až za obranu červenobílých, který dobíhal Sejk. Blíže k míči měla bránící dvojice brankář stoper, ale do jejich neshody se vložil útočník Sparty a poctivě dohraný souboj vyhrál, když kousek před vápnem míč vypíchl, obešel Surovčíka a podruhé v utkání skóroval – 1:3.
V závěru došlo ve vápně Sparty k závaru, avšak Tůma vše skvěle vychytal.
Do druhé části nastoupili sparťané v nepozměněné sestavě a opět se nepodařil vstup do poločasu. Ve 49. minutě trefil po centru z pravé strany jeden ze slávistů volejem tyč. Míč se odrazil přímo pod nohy Touly, kterému stačilo doklepnout do sítě – 2:3.
Kontaktní gól dodal Slavii sílu a zatlačila hráče v rudých dresech na vlastní polovinu. Spartu několikrát podržel svými skvělými zákroky Tůma, ale Slavia byla nadále aktivnějším mužstvem a vytvořila si ve zbytku zápasu více nadějných příležitostí. Sparťané mohli rozhodnout čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem, kdy Freisingerův pokus skončil jen těsně vedle. O dalších pět minut později měl velkou šanci střídající Schánělec, ale Surovčík mu střelu skvěle chytil. Slavia tlačila hlavně v závěrečných minutách, avšak jak Douděrova střela, tak ani jedna ze dvou standardních situací neskočily za Tůmovými zády. Sparta porazila po tuhém boji vršovického rivala 3:2.
Sedmnáctka se díky výhře posunula na první místo tabulky o bod před sešívané. V příštím kole čeká svěřence trenéra Havlíčka Mladá Boleslav, a to v pátek 26. dubna od 13:15 ve městě automobilů.
 Hodnocení asistenta trenéra Lukáše Bláži: „Na derby jsme se poctivě připravovali celé Velikonoce a jsme rádi, že jsme ho zvládli. Po smolné brance jsme prohrávali, avšak věděli jsme, že je před námi celé utkání. Následně jsme proměnili krásné brejkové situace a vytvořili si i další velké šance. Skvělý první poločas jsme vyhráli naprosto zaslouženě. Ve druhém nám už docházely síly, ale morálem a vůlí jsme dokázali utkání dotáhnout do vítězného konce. Musíme před kluky smeknout klobouk, zasloužili si vyhrát. Příkladné nasazení musíme ukázat i v následujících zápasech.“
SK Slavia Praha U17 – AC Sparta Praha U17 2:3 (1:3)
Branky: 2. Matys, 49. Toula – 13. Borkovec, 19. a 42. Sejk. ŽK: Neruda – Vitík, Borkovec, Šilhart. ČK: Šilhart (SPA). Rozhodčí: Melichar – Flimmel, Šafránková. Počet diváků: 150 diváků.
Slavia: Surovčík – Matys, Neruda (78. Jurásek), Hroník (78. Leitl), Toula, Rigo, Kopáček, Kneifel, Douděra, Štětka (46. Prebsl), Starý (65. Hájek).
Sparta: Tůma – Rydval, Suchomel (74. Klimenda), Karabec (92. Dukay), Žížala (69. Schánělec), Freisinger, Vitík, Borkovec (61. Lukavský), Dolejš, Šilhart, Sejk.

Další novinky